10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVal de viroze și enteroviroze în spitalele din Craiova

Val de viroze și enteroviroze în spitalele din Craiova

Foto: Arhiva GdS
Foto: Arhiva GdS

În ultimele două săptămâni, în spitalele din Craiova au ajuns numeroși pacienți cu viroze și enteroviroze. Cei mai mulți sunt copii, care vin la Urgență cu febră, vărsături și diaree. Medicii spun că vremea schimbătoare din ultima perioadă a dus la această avalanşă de viroze. Părinții sunt sfătuiți să nu ducă copiii în colectivitate dacă sunt bolnavi și să respecte regulile de alimentație și igienă.

Virozele și enterovirozele sunt afecțiunile cel mai des întâlnite acum în unităţile medicale din Craiova, iar secțiile de Pediatrie sunt cele mai aglomerate. Zilnic, în Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor ajung pacienți cu febră, diaree și vărsături. Cei mai afectați sunt copiii, al căror organism se adaptează greu la schimbările de temperatură. Pentru enteroviroze, medicii dau vina și pe alimentația nepotrivită.
În Clinica de Pediatrie a Spitalului „Filantropia“ din Craiova, în ultimele două săptămâni au ajuns mai mulți copiii cu enteroviroze. Acum, în secție sunt internați 30 de pacienți. „Într-adevăr, în ultimele două săptămâni au venit mai mulți copii cu enteroviroze. Aceștia prezentau vărsături, febră. Se ajunge aici pentru că se fac greșeli alimentare, copiii consumă produse care nu sunt recomandate pentru ei. Au venit câteva cazuri care ne-au spus că au mâncat paste cu ton și brânză seara, la ora 10. A început și valul de viroze respiratorii“, a spus Ligia Stănescu, medicul-şef al Clinicii de Pediatrie a Spitalului „Filantropia“ din Craiova.

Urgențele și secțiile de pediatrie, aglomerate de pacienți cu viroze

Enterovirusurile sunt o familie mare de virusuri responsabile pentru multe dintre infecțiile întâlnite la copii. Pot apărea în orice perioadă a anului, însă vara și toamna se manifestă cel mai frecvent. Infecțiile mai severe se manifestă la copiii cu un sistem imunitar scăzut. De cele mai multe ori, enterovirozele sunt date de un virus numit rotavirus. Și în Clinica de Pediatrie a Spitalului „Filantropia“ a fost un caz cu rotavirus. Medicii au trimis copilul pentru îngrijiri adecvate la Spitalul de „Boli Infecțioase” Craiova.
Și Clinica de Boli Infecțioase Copii a Spitalului „Victor Babeș“ este plină în această perioadă. În ultimul timp, la spital au ajuns mulți pacienți cu viroze. Medicii spun că toamna este sezonul în care apar tot mai multe cazuri de acest fel și că este de așteptat ca numărul să crească în perioada următoare. „În acest moment, secția este plină de copii. Cei mai mulți sunt cu boală diareică și viroze. Toamna începe sezonul virozelor. Apar și cazuri de rotavirus. La noi, vaccinul pentru rotavirus nu mai este obligatoriu și apar astfel de cazuri în această perioadă. Sunt și cazuri de pneumonie, otită, acestea fiind complicații ale virozelor. Circulă tot mai mulți viruși. Este și sezonul în care se schimbă brusc temperatura, copiii merg la școală și grădiniță, se întâlnesc în colectivitate și pot să ia boala unul de la altul“, a explicat dr. Maria Marinescu, medic la Clinica de Boli Infecțioase Copii a Spitalului „Victor Babeș“.
Mulți pacienți au ajuns în ultima vreme și în Urgența Spitalului Județean de Urgență Craiova. „În ultimele săptămâni, au venit mulți copii și adolescenți cu infecții ale căilor respiratorii. Creșterea incidenței în ultima perioadă este cauzată, cel mai probabil, de faptul că acum copiii intră în colectivitate și de acolo boala se transmite. Cel mai adesea ajung în Urgență pacienți care au febră, nas înfundat și copii care prezintă și vărsături“, a explicat dr. Cristiana Geormăneanu.

4.000 de pacienți cu viroze în august

Pentru a evita îmbolnăvirile, medicii recomandă evitarea spaţiilor aglomerate, respectarea regulilor de igienă și consumul de lichide şi fructe. „Chiar dacă nu s-au vindecat complet, părinții duc copiii la școală sau la grădiniță pentru că nu au cu cine să îi lase acasă și așa se îmbolnăvesc și alții. Copiii nu trebuie să fie nici îmbărcați prea gros, pentru că transpiră, dar nici prea subțire. Trebuie să aibă mereu batistă la ei și pachețelul să fie învelit în șervețel. Trebuie să fie învățați să respecte regulile de igienă“, a precizat dr. Maria Marinescu.
Ultimele date ale Direcției de Sănătate Publică cu privire la numărul pacienților cu viroze sunt din luna august, când au fost înregistrate 4.000 de cazuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS