11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn an din viața maestrului Tudor Gheorghe

Un an din viața maestrului Tudor Gheorghe

Îngândurat. Cu pumnii strânși și fruntea încrețită. Întocmai ca un martor la o mare grozăvie. Așa a venit ieri Tudor Gheorghe în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu“, la lansarea cărții sale, „Vă dau un an din viața mea“.

Despre Tudor Gheorghe nu se poate vorbi fără să se menționeze calitățile sale de actor, darul său de a cânta graiul românesc și, nu în ultimul rând, viziunea sa de prozator și neobosita căutare a izvoarelor veritabile de cultură și tradiție. Cu emoții profunde, cu îngrijorare față de peisajul artistic actual, dar cu foarte multă iubire și apreciere față de valorile naționale, Tudor Gheorge a depănat la evenimentul de lansare a cărții „Vă dau un an din viața mea“ amintiri dulci-amărui din turneul „România profundă“, care a inspirat volumul de proză. Ca și în cântecele sale, Tudor Gheorghe a adunat în carte cele mai spumoase povești, frământări, gânduri și chiar îndrumări pentru cititor. Prin grafica de excepție și pânza însemnărilor autorului, volumul „Vă dau un an din viața mea“ reprezintă o bijuterie de mare valoare în peisajul cultural românesc.

Bun cunoscător al manifestărilor artistice din țară și fin observator al traiului de zi cu zi al poporului român, prozatorul Tudor Gheorghe nu se sfiește să susțină în volum cele mai incomode opinii și să critice dur pierderea sau întinarea culturii și valorilor culturale. „Vă dau un an din viața mea“ va oferi cititorului două imagini ale artistului. Pe de o parte, un Tudor Gheorghe profund îngrijorat de o anumită stare de degradare pe care o observă în periplul său prin țară. Pe de altă parte, un artist care tresaltă de bucurie și speranță în fața publicului său, ce îl convinge că frumusețea tradițiilor populare și adevăratele valori dăinuie încă și se găsesc în cele mai neașteptate locuri și momente. „Mă aflu în fața dumneavoastră într-o ipostază nouă pentru mine, însă necesară. Am văzut în viața mea și în turneele de prin țară multe orașe și orășele. Am cântat în peste 45 de localități mici din țară și m-aș fi bucurat să cânt în mai multe. Dar am găsit case de cultură schimbate în discoteci, teatre schimbate în cârciumi. Mă întristează să văd arta, cultura confundate cu bâlciuri, cu festivaluri de mici și bere. Românii merită altceva, dar trebuie ca și noi, artiștii, să le oferim produse curate“, a declarat autorul.

Prezent la conferința de lansare găzduită de Teatrul Național „Marin Sorescu“ din Craiova, Nicolae Coande, primul care a citit manuscrisul cărții, a declarat că Tudor Gheorghe și cartea sa reprezintă un adevărat tezaur cultural. „Tudor Gheorghe și-a asumat cu sârguința rolul de a săpa în cele mai ascunse locuri și de a scoate la lumină comori îngropate în solul adânc al graiului nostru. Afinul lui Marin Sorescu, cu care se înrudește spiritual și ca simț artistic, Tudor Gheorghe reușește să surprindă în «Vă dau un an din viața mea» imagini vii, pe care le presară cu povestiri și întâmplări de mare excepție“. La conferința de lansare a cărții au fost prezenți numeroși artiști și reprezentanți ai cercurilor literare din Craiova, dar și primarul și președintele Consiliului Județean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS