16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPușcărie pentru fraudarea Cargill Podari

Pușcărie pentru fraudarea Cargill Podari

Cargill a vândut în 2013 liniile de procesare de la Podari, iar un an mai târziu Sud Oil SRL a cumpărat clădirile și terenul (Foto: Arhiva GdS)
Cargill a vândut în 2013 liniile de procesare de la Podari, iar un an mai târziu Sud Oil SRL a cumpărat clădirile și terenul (Foto: Arhiva GdS)

Cei șase inculpați, printre care și doi craioveni, acuzați că au păgubit Cargill Podari cu peste două milioane de lei prin livrări fictive de semințe de floarea-soarelui, au fost condamnați definitiv de judecătorii Curții de Apel Craiova. Inculpații au primit pedepse între trei și șase ani și jumătate de închisoare cu executare.

Inculpații din acest dosar de înșelăciune – Marius Țînțu, Ramona Toader, Ionel Sima, toți trei domiciliați în Argeș, ilfoveanul Daniel Chereji și craiovenii Marian Calafeteanu și Marius Melcea, au fost puși sub acuzare în cursul anului 2013, printre infracțiunile reținute în sarcina lor numărându-se înşelăciunea şi falsul în înscrisuri sub semnătură privată.
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au reținut că, în perioada septembrie 2012 – februarie 2013, Marius Ţînţu, în calitate de administrator al SC Prior Autoprest SRL Giurgiu, împreună cu Daniel Chereji, administrator al SC Keda Servicii SRL Bucureşti, au pus la cale un plan prin care să înşele SC Cargill Oils SA şi SC Cargill Agricultura SRL. Cei doi ar fi fost ajutați de Ramona Toader, fostă laborantă la SC Cargill Oils, punctul de lucru din Podari, care a atestat aprovizionări nereale de seminţe de floarea-soarelui de la furnizorul SC Keda Servicii SRL Bucureşti. Livrările fictive au fost achitate de către SC Cargill Agricultura SRL, valoarea prejudiciului total fiind calculată la peste două milioane de lei. Anchetatorii au mai stabilit că Ţînţu „a planificat un circuit al actelor justificative şi al banilor plătiţi pentru transporturile fictive de marfă, care să nu permită identificarea persoanei sale în activitatea de prejudiciere a firmei SC Cargill Agricultura SRL şi, în eventualitatea în care s-ar fi constatat nereguli de către această din urmă societate, să se evidenţieze doar implicarea inculpatei Toader Ramona“.
Al patrulea inculpat, Ionel Sima, a fost acuzat că a înfiinţat mai multe firme-fantomă prin care Ţînţu şi Chereji au desfăşurat afacerile cu cereale. Ulterior, în același dosar au fost puși sub acuzare alți doi inculpați – craiovenii Marian Calafeteanu și Marius Melcea, primul fiind acuzat că a întocmit în fals mai multe avize de însoţire a mărfii care au fost folosite de Ramona Toader pentru a atesta achiziţiile fictive de seminţe de floarea-soarelui.

Condamnați pentru înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată

Cei șase inculpați au fost trimiși în judecată în decembrie 2013, iar în iunie 2015, judecătorii de la Tribunalul Dolj s-au pronunțat în acest dosar. Ramona Toader a fost condamnată la patru ani şi opt luni de închisoare, iar Calafeteanu și Melcea au primit câte cinci ani și două luni de închisoare. În schimb, Chereji și Țînțu au fost condamnați la câte șase ani și jumătate de pușcărie, iar Sima a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare. În plus, instanța a dispus ca toți cei șase inculpați să achite SC Cargill Agricultura SRL suma totală de 2.259.819 lei, dar și cheltuielile de judecată. Inculpații au formulat apel împotriva hotărârii Tribunalului Dolj, iar joi, pe 29 septembrie, Curtea de Apel Craiova a dat o hotărâre definitivă în acest dosar.
Instanța a admis doar apelurile formulate de Ramona Toader și Calafeteanu, cărora le-a redus pedepsele la trei ani și opt luni, respectiv patru ani de închisoare. Ceilalți inculpați au rămas cu pedepsele stabilite de Tribunalul Dolj. Judecătorii craioveni au reținut că Marian Calafeteanu a achitat suma totală de 110.000 de euro către SC Cargill Agricultura SRL, iar Ramona Toader suma de 10.000 de lei. Restul prejudiciului (2.071.911 lei) trebuie să fie achitat, în solidar, de Marius Țînțu, Ramona Toader, Ionel Sima, Daniel Chereji și Marius Melcea.
Polițiștii doljeni au precizat că, în cursul zilei de joi, Marian Calafeteanu a fost ridicat și dus la Penitenciarul Craiova.

Polițiștii doljeni au anunțat că, în cursul zilei de sâmbătă, a fost încarcerat și Melcea. „Sâmbătă, 1 octombrie, polițiștii de investigaţii criminale din cadrul Secţiei 6 Poliție, în urma activităților specifice întreprinse, l-au depistat și prins pe M. Marius, de 34 de ani, din Craiova. Pe numele acestuia magistrații Tribunalul Dolj emiseseră un madat de executare a pedepsei privative de libertate, având de executat 5 ani și 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracțiunii de înșelăciune. Cel în cauză a fost introdus de polițiști în Penitenciarul Craiova”, au precizat reprezentanții IPJ Dolj.

Cargill a vândut fabrica din Podari 

În 2013, Cargill a vândut către francezii de la Expur activele de presare, rafinare şi îmbuteliere din România, inclusiv liniile de procesare de la Podari. Tranzacţia a avut ca obiect şi mărcile de uleiuri vegetale îmbuteliate Untdelemn de la Bunica şi Olpo.
Expur nu a preluat însă şi fabrica de ulei de la Podari, care a fost închisă. 266 de persoane au fost concediate în urma acestei decizii. La sfârșitul anului 2014, Cargill a vândut către Sud Oil SRL și clădirile, și terenul în suprafață de 8,7 hectare situate la intrare în comuna Podari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS