8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProfesorii susțin examenul de definitivat după noi reguli

Profesorii susțin examenul de definitivat după noi reguli

Cadrele care și-au început activitatea didactică în anul școlar 2016-2017 vor susține proba scrisă din cadrul examenului național de definitivat abia în 2018 (Foto: Arhiva GdS)
Cadrele care și-au început activitatea didactică în anul școlar 2016-2017 vor susține proba scrisă din cadrul examenului național de definitivat abia în 2018 (Foto: Arhiva GdS)

Cadrele didactice debutante vor susține examenul național de definitivat în timpul anului școlar, respectiv în luna aprilie, nu în vacanța de vară, cum era până acum, după cum prevede noua metodologie aprobată de Ministerul Educației Naționale. Aceasta nu este singura noutate. Dascălii vor trece prin mai multe evaluări, iar cei care și-au început activitatea didactică în acest an școlar vor parcurge doar probele eliminatorii, iar proba scrisă o vor susține abia în 2018. În plus, se schimbă și modalitatea de calculare a mediei.

Ministerul Educației schimbă regulile de susținere și promovare a examenului național de definitivat, specific învățământului preuniversitar, prin care cadrele didcatice obțin dreptul de practică. Începând din acest an, pe lângă inspecțiile la clasă, candidații vor trece printr-o evaluare a portofoliului profesional, alcătuit de fiecare candidat pe parcursul unui semestru, pentru una din clasele sau grupele din norma didactică la care îşi desfăşoară activitatea. Acesta cuprinde curriculum-ul vitae şi o scrisoare de intenţie, având între 200 şi 400 de cuvinte, în care se prezintă motivaţia participării la examenul de definitivat, obiectivele şi aşteptările proprii în formarea personală ca profesor, autoevaluarea activităţii sau experienţei câştigate pe parcursul semestrului, autoaprecierea portofoliului profesional şi propuneri de ameliorare. De asemenea, portofoliul profesional conţine un raport de progres şcolar, însoţit de următoarele documente-suport: planificări anuale, semestriale şi pe unităţi de învăţare, minimum zece proiecte didactice pentru tipuri de lecţii diferite, instrumente de evaluare – un test predictiv, cu baremul aferent, catalogul profesorului şi resursele didactice adaptate nivelului clasei sau grupei.
Evaluarea portofoliului profesional personal se realizează de comisia care efectuează inspecția, conform grilei prevăzute în metodologie, în ziua în care este efectuată a doua inspecţie de specialitate.

Mai puține subiecte

După ce candidatul trece de inspecțiile școlare și de evaluare a portofoliului, poate participa la proba scrisă care va fi pe 20 aprilile 2017. Și la acest examen se schimbă regulile. Candidații vor avea două subiecte în loc de trei. Un subiect va fi centrat pe specialitatea candidatului, având o pondere de 60%, iar celălalt va fi din metodica predării specialității – cu o pondere de 30%, iar 10% din punctaj este acordat din oficiu. Cadrele didactice care își încep activitatea didactică în acest an școlar vor parcurge doar etapele eliminatorii, adică inspecţiile și evaluarea portofoliului, urmând ca proba scrisă să fie susținută în sesiunea 2018, după finalizarea stagiului de practică de un an, prevăzută de normele legale în vigoare. Examenul se promovează cu media minimă opt, dar condiția este ca la fiecare din cele trei probe de examen să obțină cel puțin nota 7. Primele rezultate ale examenului de definitivat vor fi publicate pe 25 aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS