9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSentință definitivă în dosarul „Vilă pe banii CFR-ului“

Sentință definitivă în dosarul „Vilă pe banii CFR-ului“

Procurorii anticorupție au stabilit că o parte din banii SC Electrificare CFR au fost investiți în vila lui Mitroi din comuna Cârcea (FOTO: arhiva GdS)
Procurorii anticorupție au stabilit că o parte din banii SC Electrificare CFR au fost investiți în vila lui Mitroi din comuna Cârcea (FOTO: arhiva GdS)

Doi foști angajați ai SC Electrificare CFR SA – Sucursala Electrificare Craiova, acuzați că și-au ridicat ori renovat vilele din banii societății, au fost condam-nați definitiv printr-o hotărâre a Curții de Apel Craiova. Pe lângă pedepsele primite, cei doi inculpați trebuie să înapoieze SC Electrificare peste două milioane de lei.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) anunța, în iulie 2013, trimiterea în judecată a patru inculpați – Gheorghe Mitroi, la data faptelor contabil-șef la SC Electrificare CFR SA – Sucursala Electrificare Craiova, Valentina Ghizdăveţ, contabilă în cadrul aceleiași societăți, Marian Spînu şi Alin Florin Neacşu, șefi ai SC Electrificare CFR SA – Sucursala Electrificare Craiova în perioada comiterii infracțiunilor. În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție din Craiova au reținut faptul că, în perioada 2005 – 2008, contabilul-şef Gheorghe Mitroi a făcut o serie de achiziții nelegale de bunuri sau servicii, prejudiciul adus SC Electrificare CFR SA fiind calculat la suma totală de 504.917,26 euro.
„Concret, Mitroi Gheorghe, fără a avea vreun mandat din partea conducerii Sucursalei Electrificare Craiova, a contactat personal mai mulți furnizori, cărora le-a lansat comenzi ferme, în numele sucursalei, de achiziții de bunuri și servicii, care nu aveau nici o legătură cu activitatea instituției în care își desfășura activitatea. De asemenea, inculpatul a ridicat personal atât mărfurile, cât și facturile emise de către furnizori. În înțelegere cu inculpata Ghizdăveț Valentina, contabilă, aceste facturi au fost înregistrate în contabilitatea instituției fără a îndeplini condițiile legale, iar Mitroi Gheorghe, în calitate de contabil-șef, a semnat ordinele de plată pentru achitarea acestor facturi, astfel că a determinat efectuarea de plăți în mod nelegal“, au explicat procurorii DNA.

Vile din banii Sucursalei Electrificare Craiova

După cum au mai reținut anchetatorii, cei doi contabili au reușit delapidarea Sucursalei Electrificare Craiova „și pentru faptul că inculpații Spînu Marian și Neacșu Alin Florin, ambii șefi ai Sucursalei Electrificare Craiova din cadrul SC Electrificare CFR SA în perioadele de referință, și-au încălcat din culpă atribuțiile de serviciu și au contrasemnat ordinele de plată, care erau neînsoțite de documente justificative, fără să se asigure că plățile efectuate sunt pentru bunuri și servicii achiziționate legal și în interesul societății“. Ulterior, bunurile achiziționate și achitate în mod nelegal ar fi fost însușite de Gheorghe Mitroi și Valentina Ghizdăveț. Este vorba de materiale de construcţii – de la cărămidă, gresie şi faianţă, la becuri, întrerupătoare, căzi şi chiuvete – pe care Mitroi le-a plătit din contul societății, deşi toate materialele ar fi fost utilizate la vila pe care şi-o construia în comuna Cârcea. O parte din materialele de construcţie ar fi ajuns şi la contabila Ghizdăveţ, care şi-a modernizat o vilă din comuna Drăgoteşti.
Cei patru inculpați au fost condamnați de Tribunalul Dolj în decembrie 2014, înainte de Crăciun. Gheorghe Mitroi a primit pedeapsa cea mai grea – trei ani și patru luni de închisoare cu executare, iar ceilalți trei inculpați au fost condamnați cu suspendare. Contabila Valentina Ghizdăveț a fost condamnată la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare, Spînu și Neacșu au primit câte zece luni de închisoare cu suspendare pentru neglijență în serviciu. Inculpații au formulat apel, iar joi, Curtea de Apel Craiova a dat o sentință definitivă în acest dosar. De data aceasta, Mitroi a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, iar contabila Ghizdăveț a primit o pedeapsă de trei ani şi șase luni de închisoare cu suspendare. În schimb, Neacșu și Spînu au fost achitați. În plus, Gheorghe Mitroi și Valentina Ghizdăveț au fost obligați să achite SC Electrificare suma totală de 2.058.640 de lei.

Mitroi a fost ridicat de polițiști

Potrivit reprezentanților IPJ Dolj, în cursul zilei de joi, în baza mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea emis de Tribunalul Dolj, polițiștii Secției 1 Craiova l-au ridicat de acasă pe Gheorghe Mitroi. Bărbatul a fost dus de oamenii legii la Penitenciarul Craiova. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS