21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScandal între asociații și Termo pentru plata facturilor

Scandal între asociații și Termo pentru plata facturilor

Ion Ungureanu, președintele Asociației 13 Lăpuș-Argeș (Foto: Maria Cernătescu)
Ion Ungureanu, președintele Asociației 13 Lăpuș-Argeș (Foto: Maria Cernătescu)

Hotărârea furnizorului de căldură, SC Termo Craiova SRL, de-a încasa de la asociațiile de proprietari mai întâi penalitățile și apoi contravaloarea facturii curente a iscat scandal între acesta și reprezentanții asociațiilor. Administratorul judiciar al SC Termo spune că decizia nu este o noutate, ci doar se respectă prevederile contractului între asociații și furnizor, după ce acesta din urmă a făcut o vreme „favoruri nelegale“ asociațiilor, lăsându-le să plătească preferențial. La rândul lor, reprezentanții proprietarilor spun că în acest fel datornicii se vor îngloda și mai mult în datorii.

Dacă până acum asociațiile de proprietari din Craiova plăteau furnizorului de căldură, SC Termo SRL, ce voiau din datorii, pe principiul debitorul alege ce plătește, din luna septembrie, operatorul local impune unde merg banii proprietarilor. Concret, asociațiile cu datorii plăteau casierilor furnizorului facturile curente, lăsând la o parte penalitățile, iar pe chitanța eliberată de aceștia se specifica „energie termică“ sau „penalități“. Acum, pe chitanță, la suma plătită se specifică doar „debit“, fapt care presupune că suma pe care o achită asociația poate merge cu prioritate în contul celei mai vechi datorii – penalitățile. Din această cauză, asociațiile s-au supărat și acuză Termo că vrea să le îngroape în datorii, fiindcă facturile neplătite la timp generează alte penalități.
„Când plăteam facturile prin casierii de la Termo, în chitanța eliberată de către aceștia se trecea «energie termică», ceea ce însemna că plăteam factura curentă (datoria principală), fără penalitățile care veneau din urmă. Pe acestea din urmă le plăteam când puteam. Acum, pe această chitanță se trece «debit», iar cei de la Termo ne-au explicat că, așa cum este trecut acum pe chitanță, înseamnă în primul rând penalitățile care nu fac obiectul unor hotărâri judecătorești. Prin urmare, scad prima dată penalitățile și apoi energia termică. Și cu plata prin bancă sunt probleme: înainte erau două conturi – unul pentru energie termică, altul pentru penalități -, acum este unul singur. Dacă plătim în acest fel, rămânem în urmă cu facturile curente și curg penalitățile, ne îngropăm în datorii“, a declarat președintele Asociației de proprietari 13 Lăpuș Argeș, Ion Ungureanu. În aceeași situație sunt toate asociațiile de proprietari din Craiova care au datorii către furnizorul de căldură al orașului, în mod special acelea la care s-au făcut delapidări.
La fel de nemulțumiți, dar și nedumeriți sunt și reprezentanții altor asociații de proprietari, de exemplu Asociația 24 Brazda lui Novac. „Nu știu nici cum vor descărca cei de la Termo în contabilitatea lor, nici cum voi descărca eu în evidențele asociației. Eu pot să plătesc o sumă și să mă descarc în evidențele asociației cu plată contravaloare energie termică să spunem pentru luna august, iar cei de la Termo să treacă în contabilitatea lor plată penalități 2015… Noi am încercat să plătim din facturile curente ca să nu mai acumulăm penalități, dar cum se lucrează acum banii se duc în penalități și crește soldul“, este de părere Alina Ungureanu, administratorul acestei asociații.

Termo și-a schimbat și conturile (Foto: Maria Cernătescu)
Termo și-a schimbat și conturile (Foto: Maria Cernătescu)

Termo a făcut „favoruri nelegale“

Administratorul judiciar al SC Termo Craiova SRL, Maria Somnea, spune că până acum Termo le-a făcut asociațiilor niște „favoruri nelegale“, în sensul că le-a lăsat să plătească ce debite au vrut. Din dorința de-a avea încasări, operatorul local nu a mai ținut seama nici de condițiile specificate în contractele cu asociațiile, nici de prevederile Codului Fiscal. „De acum înainte, asociațiile vor plăti în conformitate cu contractul. În actul încheiat între Termo și asociații s-a stabilit și ordinea de plată. În principiu, se plătește datoria cea mai veche. Până acum li s-a făcut de către Termo un favor nelegal, adică debitorii plăteau ce voiau. Ei spun că plătesc contravaloarea energiei, dar penalitățile ale cui sunt?! Se va plăti conform contractului, care nu este nou, numai că nu a fost aplicat. A fost vina celor de la Termo, dar eu am descoperit acum acest lucru și din acest moment am hotărât să încasăm așa cum este corect și legal. Chiar dacă plătesc prin bancă, ei trec ce vor să plătească, noi decontăm ce este corect să încasăm conform contractului încheiat între părți“, a declarat, pentru GdS, Maria Somnea.
Furnizorul de energie termică se prevalează de prevederile contractului încheiat cu asociațiile, care, la articolul 18, alin. (3) spune: „În cazul plății parțiale a unei facturi, stingerea sumelor datorate se face în următoarea ordine a componentelor facturii respective: întâi majorările de întârziere aferente perioadei anterioare, apoi contravaloarea energiei termice preluate plus/minus corecțiile sau regularizările facturii precedente“.

Asociațiile refuză să mai plătească prin casierii Termo

Chitanță eliberată de casierii Termo (Foto: Maria Cernătescu)
Chitanță eliberată de casierii Termo (Foto: Maria Cernătescu)

În ciuda celor susținute de reprezentanții SC Termo Craiova SRL, reprezentanții asociațiilor de proprietari spun că există un cadru legal care le permite să plătească datoria pe care ei înțeleg să o stingă cu prioritate față de creditor. „Asociațiile au posibilitatea să plătească prin bancă. Pot să meargă cu banii să facă foaie de vărsământ și se specifică contravaloare factură nr… din data… Eu merg pe Codul Civil, iar la articolul 1.507 se arată că debitorul mai multor datorii care au ca obiect bunuri de același fel are dreptul să indice, atunci când plătește, datoria pe care înțelege să o execute. În cazul plăţii efectuate prin virament bancar, debitorul face imputația prin mențiunile corespunzătoare consemnate de el pe ordinul de plată“, a precizat Ion Pătrulescu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Craiova.
În plus, administratorii spun că în contractul încheiat cu Termo se face vorbire și de posibilitatea menționării pe documentul de plată a obiectului plății, și doar în caz contrar se consideră că plata s-a făcut pentru datoriile cele mai vechi, adică penalitățile. Astfel, la articolul 21, alineatul (1) se spune: „În cazul în care pe documentul de plată nu se menționează obiectul plății, se consideră achitate facturile în ordine cronologică“.
Drept urmare, în ultimele zile, unele dintre asociații au refuzat să mai plătească către casierii Termo încasările de la proprietari. „Ajungem să nu mai plătim cash. Vom plăti în bancă prin virament bancar și vom specifica contravaloarea facturii, adică plată pentru energia termică. Au sunat casierii de la Termo și le-am spus să nu vină, că nu plătesc dacă îmi trec pe factură debit“, a spus Carmen Georgescu, administratorul Asociației de proprietari 13 Lăpuș.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS