8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUndă verde pentru facturi mărite la căldură în Craiova

Undă verde pentru facturi mărite la căldură în Craiova

Sorin Iordache, directorul economic al Termo explică situaţia financiară a societăţii
Sorin Iordache, directorul economic al Termo explică situaţia financiară a societăţii

Consilierii locali din Craiova au aprobat ieri cota de dezvoltare de 5% din prețul de distribuție a agentului termic, primul pas spre creșterea prețului la căldură și apă caldă. GdS a scris acum câteva zile că populația și agenții economici racordați la sistemul centralizat de termoficare ar putea plăti facturi mai mari din această iarnă, lucru pe care conducerea Termo Craiova nu l-a negat, iar administratorul judiciar l-a confirmat. Prezenți ieri la ședință, directorii Termo au evitat să spună clar dacă măresc prețul, semn că asta intenționează, și au precizat că, dacă vor cere acest lucru, decizia finală o va lua consiliul local.

Chemați să le explice craiovenilor ce se va întâmpla cu prețul la apă caldă și căldură în perioada următoare, directorii Termo Craiova, firma care transportă și distribuie agentul termic în oraș, au amânat un răspuns clar, dar nici nu au negat acest lucru. În ședința de consiliu de ieri, aleșii locali au aprobat cererea Termo prin care aceasta solicita aprobarea unei cote de dezvoltare de 5% din prețul de distribuție. Concret, această cotă trebuie virată într-un cont destinat exclusiv investițiilor. Întrebarea la care craiovenii așteptau un răspuns era dacă cele cinci procente se vor adăuga la tariful actual sau vor fi incluse în el. Administratorul judiciar al firmei (Termo este în insolvență – n.r.), Mariana Somnea, declara acum câteva zile pentru GdS că prețul se va mări și că este doar o chestiune de timp până când se va întâmpla acest lucru. „Se lucrează la o creștere de preț. Conform indicațiilor Curții de Conturi trebuie să băgăm 5% pentru dezvoltare, se recalculează prețul și trebuie să obținem această creștere de la ANRSC. Trebuie să obținem avizul pentru introducerea în preț a procentului respectiv în Consiliul Termo, apoi să obținem avizul ANRSC și după aceea să trecem prin consiliul local noul preț. Este de durată până trecem de aceste etape. CEO (Complexul Energetic Oltenia, furnizorul de agent termic – n.r.) ne-a mai redus puțin prețul. Această măsură de creștere a costului se discută doar la nivelul Termo, adică nu vine dinspre CEO. Este posibil ca această creștere a prețului să fie mai mare de 5%, deoarece la acest preț se adaugă și TVA“. Ce rol are Curtea de Conturi în această poveste? Un control efectuat recent la Termo a scos la iveală faptul că societatea a încălcat mai multe legi pentru că nu a cerut primăriei aprobarea cotei pentru dezvoltare. În consecință, Curtea a impus Termo să remedieze acest lucru.

Termo o scaldă și pasează cartoful fierbinte la consiliul local

Pentru primărie, crește­rea tarifului la apă caldă și căldură în prag de alegeri parlamentare este un cartof fierbinte, așa că nimeni din executiv nu a scos o vorbă la ședința de ieri în care s-a votat cota de dezvoltare. La ședință a fost prezent și primarul Craiovei, Olguța Vasilescu. Consilierii PNL au cerut explicații conducerii Termo, dar răspunsurile oferite nu au lămurit pe nimeni. Administratorul special, Dan Magla, a vorbit despre atragerea de fonduri pentru dezvoltare de la Ministerul Dezvoltării, iar directorul economic, Sorin Iordache, a precizat că nu se poate vorbi de o creștere acum, dar, dacă se va întâmpla acest lucru, decizia va aparține consiliului local, care trebuie să o aprobe.
„Până acum, ne-am ocupat aproape exclusiv de managementul costurilor și nu putem merge la nesfârșit pe chestiunea de tăieri, reduceri, optimizări. Mai trebuie să ne și dezvoltăm. Singura sursă consistentă de fonduri este cea prevăzută în programul Termoficare 2006 – 2020, progam aflat în derulare și finanțat 70% prin Ministerul Dezvoltării și 30% cofinanțat de primărie. Prin primărie am depus o documentație, un program de dezvoltare etapizată pe cinci ani cu o valoare între 21 și 25 de milioane de lei pe an. Să sperăm că acesta se va materializa“, a declarat Magla. Nimic despre preț. Referitor la realizarea de venituri suplimentare, suntem destul de pesimiști că se poate realiza. Noi avem principal obiect de activitate producerea și furnizarea de energie termică pentru Craiova. Avem o cifră de afaceri de peste 70 de milioane de lei. În ceea ce privește cota de dezvoltare, pe lângă faptul că ea este prevăzută într-un act normativ din 2006, sarcina respectivă a fost stabilită de inspectorii Curții de Conturi, care au judecat situația noastră în ansamblu și au avut în vedere lipsa posibilităților financiare necesare procurării unor mijloace fixe de strictă necesitate. În această etapă ne-am orientat asupra unui număr de contori care sunt absolut necesari. Avem în exploatare 8.500 de contori și pentru care în fiecare an alocăm trei milioane de lei pentru verificare și reparare. Majoritatea au o vechime mai mare de zece ani. Nu trebuie să ne gândim în acest moment că este vorba de o majorare de preț, deoarece câtă vreme nu am făcut o nouă calculație în care se va regăsi această cotă, ea urmând să fie aprobată de ANRSC, nu putem afirma că este vorba de o creștere sau o scădere de tarif. Calculația de costuri care este supusă avizării conține elemente de cost reale, determinate pe baza înregistrărilor din contabilitate din ultimele 12 luni. Trebuie să avem în vedere că aceste costuri au scăzut simțitor pentru că s-au făcut reduceri de personal, dar și materiale. Oricum, orice majorare de preț este supusă și nu se poate face decât cu aprobarea consiliului local“, a spus Iordache. Singurii care au votat împotriva proiectului au fost consilierii PNL. „Buzunarele craiovenilor nu sunt ca un imens sac fără fund. Dacă vrem să facem ceva cu Termo, atunci să vină cu soluții de generare de venituri proprii“, a spus consilierul Marian Vasile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS