6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStrăzile din municipiul Craiova, asfaltate „la mișto“

Străzile din municipiul Craiova, asfaltate „la mișto“

Un capăt al străzii Dumbrăveni a fost decopertat în urmă cu câteva săptămâni, însă asfaltul se lasă așteptat
Un capăt al străzii Dumbrăveni a fost decopertat în urmă cu câteva săptămâni, însă asfaltul se lasă așteptat

Amenzile date de polițiști firmei Delta ACM, cea care se ocupă de asfaltarea străzilor din oraș în baza unui acord-cadru, par să nu aibă nici un efect. Străzile rămân săptămâni la rând decopertate înainte de asfaltare, lucrările nu sunt semnalizate cum ar trebui, iar spargerea străzilor fără știrea Poliției Rutiere a devenit deja „tradiție“. Săptămâna trecută și ieri, Delta ACM a fost amendată din nou de polițiști pentru modul cum asfaltează străzile din Craiova.

Gazeta de Sud a prezentat în mai multe rânduri felul în care se asfaltează străzile din municipiul Craiova, dar și sancțiunile date de polițiști firmei care se ocupă de aceste lucrări. Este vorba de SC Delta ACM, care a asfaltat străzile din Craiova și în trecut, în perioada 2008-2012. Aceeași firmă a câștigat un nou contract pentru perioada 2012-2016, însă au fost epuizați într-un singur an banii pentru lucrările prevăzute pe patru ani. În toamna anului 2014, Delta ACM a câștigat licitația organizată de Primăria Craiova privind asfaltarea din Bănie ofertând jumătate din valoarea estimată de municipalitate (67.087.709 lei fără TVA).
Astfel, în iunie 2015, în articolul „Străzi decopertate și uitate“, și în iunie 2016 – „Hai și cu asfaltarea, nu doar cu decopertarea!“, Gazeta de Sud a arătat că Delta are obiceiul de a decoperta străzile, însă asfaltarea se amână chiar și câteva săptămâni. De fiecare dată, municipalitatea a găsit scuze constructorului, invocând volumul mare de lucrări din oraș, și a dat asigurări că se fac eforturi pentru limitarea disconfortului șoferilor.
Timpul a trecut, însă Delta lucrează la fel și pare că nu respectă nici caietul de sarcini privind obiectivul „Lucrări de reparații și întreținere străzi, alei, trotuare și parcări în municipiul Craiova“.
Un cititor GdS a sesizat faptul că strada Dumbrăveni (între intesecția străzilor Brestei și Ludwig van Beethoven) a fost decopertată în urmă cu mai multe săptămâni, însă nici până acum nu s-a turnat asfaltul. Decopertată cu câteva săptămâni în urmă a fost și Ludwig van Beethoven, dar abia ieri muncitorii se întorseseră să scoată bordurile și să spargă trotuarele. O stradă decopertată de mai mult timp este și Mitropolit Firmilian, dar aici măcar au fost schimbate bordurile și reabilitate trotuarele. Ieri, nici un utilaj nu se afla în zonă, iar șoferii circulau cum puteau pe strada decopertată. Mai trebuie spus că strada Dumbrăveni a preluat o parte din traficul către strada Brestei după ce s-a instituit sens unic pe strada Iancu Jianu.

Muncitorii Delta ACM s-au întors ieri pe strada Ludwig van Beethoven pentru a scoate bordurile și a sparge trotuarele
Muncitorii Delta ACM s-au întors ieri pe strada Ludwig van Beethoven pentru a scoate bordurile și a sparge trotuarele

Asfaltarea arată bine pe… hârtie

După cum spuneam mai sus, Delta ACM pare că nu respectă caietul de sarcini întocmit de municipalitate pentru lucrările la străzile din oraș. Astfel, la obligațiile executantului, se precizează că „durata maximă a lucrării necesară reparației unei străzi nu va depăși în nici un caz 30 de zile“. În același document se spune că „frezarea suprafeței drumului se face astfel încât marginile decapate să aibă așa-numitele «muchii vii». Frezarea suprafețelor se va face pe tronsoane, astfel încât acoperirea să se execute în maximum 24 de ore“, dar și că „lucrările care se execută în zona drumului public, precum și obstacolelor producătoare de restricții pentru circulație trebuie să fie semnalizate cu echipamente moderne (…), atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte“.
De asemenea, în caietul de sarcini se precizează că „se atrage atenția în mod deosebit asupra semnalizării corecte a punctului de lucru în vederea evitării producerii unor accidente de circulație, cât și pentru protejarea personalului care execută respectivele lucrări de reparații, cu indicatoare rutiere bine fixate pentru a rezista pe toată durata executării lucrărilor“.
Respectă Delta aceste cerințe? Străzile decopertate și lăsate de izbeliște săptămâni la rând, dar și sancțiunile date de polițiștii Biroului Rutier Craiova spun că nu.

Amenzi fără… număr

Delta ACM a fost amendată în mai multe rânduri de ofițerii Biroului Rutier Craiova, însă sancțiunile primite par să nu aibă efect asupra acestei firme. Asfel, în aprilie 2013, oamenii legii au descoperit că Delta s-a apucat să asfalteze strada Brazda lui Novac deși nu avea autorizație și avizul poliției, dar și că „a lăsat în mod nejustificat materiale pe partea carosabilă, stânjenind circulaţia autovehiculelor, şi nu au semnalizat corespunzător lucrările şi obstacolele de pe partea carosabilă. Firma a fost amendată atunci cu 3.150 de lei.
Aceeași Delta ACM a fost amendată cu 4.410 lei în iulie 2015, pentru că nu a semnalizat lucrările de pe strada Marin Sorescu. De asemenea, aceeași firmă a fost sancționată pentru că a început lucrările fără avizul Poliției Rutiere, documentul prin care se stabilesc condițiile privind semnalizarea rutieră, termenul de execuție și alte responsabilități ale asfaltatorului.
În august 2015, cu ocazia reabilitării Căii București, Delta a fost amendată pentru gropile și șleaurile făcute cu ocazia decopertării asfaltului.
Tot atunci, reprezentantul Delta din Craiova explica pentru GdS că „noi decopertăm în funcție de programarea pe care o avem. Ar trebui să stau o zi să vă explic, iar drumarii știu lucrul acesta, că șoferii circulă mai bine pe un drum decopertat decât pe unul cu gropi“.
Tot în august 2015, Delta a mai primit o amendă de 6.300 de lei pentru că muncitorii nu nivelaseră șleaurile din zona intersecțiilor dintre Calea București și străzile Sărarilor şi Petre Ispirescu (Institut și Viitorul).
După aceste sancțiuni, Delta s-a ales și cu un dosar penal, fiind acuzată acum de comiterea a două infracțiuni prevăzute de Codul Rutier. Este vorba de neluarea măsurilor corespunzătoare de către executantul unei lucrări pentru semnalizarea obstacolelor sau lucrărilor pe drumurile publice dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie. Atunci, doi șoferi și-au avariat mașinile pe Calea București.
Întrebați despre acest dosar, reprezentanții IPJ Dolj au precizat că este încă în lucru la Biroul Rutier Craiova.
Delta ACM a mai fost amendată de polițiști și pentru lucrările făcute fără aviz și semnalizare corepunzătoare pe strada Potelu (mai 2016), dar și pentru lucrările de pe Carol I și Împăratul Traian (aprilie 2016).

Ultimele amenzi

Utilajele Delta au dispărut înainte de a termina asfaltarea străzii Bujorului
Utilajele Delta au dispărut înainte de a termina asfaltarea străzii Bujorului

Verificările polițiștilor au arătat că nici în prezent Delta nu respectă legea. Astfel, în cursul săptămânii trecute, Delta ACM a primit o amendă de 2.625 de lei pentru că nu avea avizul Poliției Rutiere și nu a semnalizat corespunzător restricțiile de circulație impuse cu ocazia asfaltării străzii Bujorului. Ieri, ofițerii Biroului Rutier Craiova au verificat și lucrările de pe strada Ludwig van Beethoven și au constatat că Delta lucra după aceeași „rețetă“, adică fără avizul poliției și fără a semnaliza lucrările cum trebuie. Amenda a fost tot de 2.625 de lei. Gazeta de Sud a încercat ieri să obțină un punct de vedere referitor la această situație de la Ion Rașoveanu, reprezentantul Delta ACM, însă acesta nu a răspuns la telefon.

Sancțiuni

Potrivit Codului Rutier, constituie contravenții și se sancționează cu amendă între 21 și 100 de puncte (2.625-12.500 lei) o serie de fapte săvârșite de persoane juridice. Aici se pot enumera nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzătoare a lucrărilor, neluarea măsurilor de înlăturare a obstacolelor aflate pe partea carosabilă, instituirea de restricții pe drumurile publice fără avizul Poliției Rutiere sau nerespectarea termenelor și condițiilor stabilite de administratorul drumului public și de Poliția Rutieră privind executarea de lucrări pe drumurile publice.
Codul Rutier mai prevede că semnalizarea lucrărilor care se execută pe drumurile publice este obligatorie și se face de către executantul lucrărilor, cu avizul Poliției Rutiere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS