Oameni şi poveşti din Oprişor

Singurul drum asfaltat din Oprişor este cel care traversează comuna (Foto: Bogdan Grosu)


Comuna mehedinţeană Oprişor lasă trecătorului impresia unei aşezări care se zbate să supravieţuiască. Îmbătrânirea populaţiei, scăderea puterii financiare a localnicilor şi plecarea tinerilor fac din Oprişorul de azi umbra a ceea ce era pe vremuri o comună bogată şi prosperă.

Intrăm în Oprişor şi, după ce trecem de plantaţiile de viţă-de-vie care confirmă potenţialul viticol al zonei, ajungem în inima comunei. Străbatem singurul drum asfaltat, cel care traversează localitatea, şi ne apropiem de puţinii oameni pe care îi zărim. Sunt bătrâni ce stau de vorbă şi, după ce le dăm bineţe, îi întrebăm cum e viaţa omului din Oprişor. „E foarte rea! Drumuri neasfaltate, gropi pe drum,

n-avem apă, n-avem nimic. Îţi dă o oră apă pe zi! Ce să fac eu într-o oră. Am şi eu vite, de unde să le dau? Scot apă de la 44 de metri din fântână cu o mână? Ce să fac? Mi s-a uscat mâna, nu mai pot! Te duci la dispensar, nu e doctor, nu e nimic, te consultă pe bani. Porumbii mi i-au cules din câmp, poliţia nu se interesează. E vai de viaţa noastră!“, a venit imediat răspunsul argumentat al lui Constantin Cârstoiu.

„De unde se împute peştele? De la cap. În toată lumea se ştie asta. Aşa e şi la ţară! Asta a fost comună autofinanţată, dar s-a terminat! A murit lumea, populaţia s-a împuţinat, am mai rămas noi, nenorociţii care mai avem zile pe aici de trăit“, a spus resemnat şi Constantin Muscu, prietenul şi partenerul de discuţii al celui dintâi.

Oamenii privesc cu nostalgie spre trecut, când Oprişorul era o comună prosperă, populată de tineri şi spun că, printre atâtea lipsuri, le este greu să mai spere. Pe lângă povara bătrâneţii, mulţi dintre ei sunt şi bolnavi, iar medicamentele sunt cel mai mare lux. „E grea viaţa noastră. Nu avem bani, suntem bolnavi şi medicamentele sunt scumpe. Nu putem să facem faţă. Am 400 de lei pensie şi eu dau 200 de lei în fiecare lună pe medicamente! Şi femeii îi iau medicamente, şi mie. Am 82 de ani şi nevasta la fel şi trăim cu medicamentele astea. Suferim, altă putere nu avem. Nu avem animale, nu avem grădină, căci nici nu am avea ce să punem în ea. La noi apa nu urcă şi nu am avea cu ce uda“, a spus şi Gheorghe Niţă.

Plimbarea prin localitate ne confirmă realitatea descrisă de bătrâni. Drumurile neasfaltate şi casele populate mai mult de vârstnici fac din Oprișorul de azi umbra a ceea ce era în trecut una dintre cele mai bogate comune din Mehedinţi. Autorităţile cunosc problemele localnicilor şi spun că încearcă să le găsească soluţii. Alimentarea cu apă este o problemă veche. Pânza freatică este la adâncime mare, iar apa de pe reţea nu are presiune.

„Alimentarea cu apă la nivelul comunei Oprişor este o problemă destul de grea. Oamenii au apă doar câteva ore pe zi, şi în general fără presiune. Se lucrează intens în această perioadă şi aş vrea că până luna viitoare comuna să aibă apă curentă. Avem în lucru un proiect de punere în funcţiune a unei staţii de repompare şi, dacă voi primi toate avizele de la CEZ, vom reuşi să o pornim, şi atunci presiunea pe coloană va permite că apa să fie curentă în toată comuna. Tot în această perioadă am discutat şi cu o firmă de consultanţă care să mă ajute să întocmesc un proiect de canalizare, care ar putea să devină eligibil

într-un an sau doi. O prioritate pentru noi o constituie şi drumurile. Acum, drumurile comunale sunt pietruite, dar sperăm că, după intrarea în funcţiune a acestui proiect de canalizare, să putem accesa fonduri pentru asfaltarea câtorva uliţe“, a spus Constantin Gîrleanu, primarul din Oprişor.

Reparaţiile, la… primăvară

Bucuria copiilor nu ţine cont de greutăţi (Foto: Bogdan Grosu)

Bucuria copiilor nu ţine cont de greutăţi (Foto: Bogdan Grosu)

Speranţa fiecărei comunităţi sunt copiii, iar cadrele didactice din singura şcoală din Oprişor se preocupă să le asigure micuţilor condiţii optime de învăţat, în ciuda bugetului auster. Nu de puţine ori, profesorii au fost cei care au igienizat sălile de clasă şi au făcut curat, şi asta pentru că nu există personal suficient care să se ocupe de aceste lucrări. Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut în Şcoala din Oprişor. „Apa curentă lipseşte, iar din acest motiv toaletele lasă de dorit. Neavând apă curentă, şcoala nu deţine autorizaţie sanitară de funcţionare, dar nu avem nici autorizaţie ISU. Trebuie să strângem apă să spălăm toaletele şi uneori nu e simplu, având în vedere că nu are cine să facă toate aceste lucruri. Avem un singur îngrijitor, după ce unul dintre ei s-a pensionat. Sunt 11 săli de clasă unde trebuie făcută curăţenie şi nu are cum. Singura soluţie ar fi să mai angajăm pe cineva, dar am întrebat la inspectorat şi mi s-a spus că nu sunt bani la buget, iar postul nu se poate debloca.

Mi-ar plăcea să avem şi o bază sportivă, pentru că terenul actual este invadat de buruieni. Şi curtea şcolii ar trebui reamenajată, dar nu are cine şi nu nici cu ce. Tot timpul te loveşti de lipsa banilor. În schimb, la grădiniţa ce aparţine de şcoală şi în care învaţă 39 de preşcolari, mobilierul a fost schimbat, iar acolo nu sunt probleme“, a spus Ionela Mirela Chipeşu, directoare la Şcoala gimnazială din Oprişor.


Sunt 153 de copii care învaţă la Şcoala din Oprişor, iar 20 dintre ei fac naveta din satul Prisăceaua, care aparţine de comună. Le stă la dispoziţie un microbuz, dar drumul pe care îl parcurg de acasă la şcoală şi invers este plin de obstacole, la propriu. „Drumul judeţean care leagă Oprişor de Prisăcea este pietruit şi nu arată în cele mai bune condiţii. Distanţa pe care o parcurg aceşti copii este de 6 km, nu e mare, dar nici de neglijat. Avem promisiuni de la CJ că s-a înaintat un proiect pe fonduri europene pentru acest tronson de drum judeţean, proiect care va fi pus în aplicare în primăvară. În ceea ce priveşte şcoala, o reabilitare consistentă nu s-a făcut niciodată aici, dar sperăm ca în primăvara viitoare să demarăm lucrările la această unitate de învăţământ“, a spus primarul.

Renovarea şcolii, îmbunătăţirea infrastructurii şi a reţelei de apă sunt printre cele mai stringente probleme ale localnicilor. Totodată, faptul că nu au fost încă soluţionate îi determină pe oameni să afirme că din Oprişorul înfloritor de odinioară nu a mai rămas mare lucru, iar ei trăiesc cu nostalgia vremurilor de demult.

1

 

 

3

 

 

 

 Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 30 septembrie 2016

Actualitate

» Dacian Cioloș: Pirelli, un exemplu pozitiv al cooperării dintre România şi Italia
» Atenţie părinţi! Sfaturi pentru părinţii ai căror copii fug de acasă
» Creatoarea de modă Adina Buzatu, pusă sub control judiciar pe cauţiune
» Viena: Un tânăr a vrut să intre cu maşina în oameni, strigând “Alah e mare”
» Servicii oferite de ANAF
» 50.869 de licitaţii monitorizate în 2016
» Cuminţenia pământului a strâns 1.163.032 de euro din cei 6 milioane euro necesari
» Ministerul Fondurilor Europene scoate copiile legalizate şi cazierele din procedura de finanţare
» Vremea va fi mai caldă decât în mod normal la începutul lunii octombrie
» Laura Codruţa Kovesi: Suntem sub asalt. Atacurile nu vizează doar DNA, ci pe toţi cei care luptă cu corupţia
» Renault va produce Duster şi Symbol în Iran

Dolj

» Fostul primar din Argetoaia, condamnat definitiv
» Pedepse „amare“ în dosarul evaziunii de la Zahărul Corabia
» Un nou început la Universitatea din Craiova
» Depunerea de proiecte pe fonduri europene, pe ultima sută de metri
» Sute de copii cu boală diareică, internați în ultimul timp la Craiova
» Colocviile şi premiile „Scrisul Românesc“: Avangarda, după 100 de ani
» Întreruperi energie electrică de luni
» Ritmul lucrărilor la Centura de Sud, monitorizat video
» Elevi cu vârste diferite, în aceeași clasă
» Extinderea Clinicii de Oncologie a SJU Craiova, în aer
» Şapte irakieni care voiau să intre ilegal în România, depistaţi la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat
» Tudor Gheorghe îşi lansează cartea “Vă dau un an din viaţa mea”
» Preşedintele CJ Dolj a participat la deschiderea anului la Universitatea din Craiova
» Craiova: Ziua Europeană a Sportului Școlar la Grădinița cu Program Prelungit Floare Albastră
» Craiova: Simulare de accident rutier pe Calea Bucureşti

Gorj

» Magazinele din incinta şcolilor, controlate de poliţie
» Proiect pentru dezvoltarea turismului, susţinut de CJ Gorj
» CJ Gorj a alocat fonduri pentru nouă biserici şi mănăstiri
» Gorj: Au fost aleşi membrii BEJ Gorj

Olt

» Jandarmii în misiuni de ordine publică la Festivalurile din Olt

Mehedinţi

» AJOFM Mehedinţi va organiza pe 20 octombrie Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi
» Intervenţii ale pompierilor mehedinţeni
» Mehedinţi: Încă o zi dedicată Săptămânii Prevenirii Criminalității
» Locuri de muncă vacante în judeţul Mehedinţi
» Mehedinţi: Simulare de incendiu la un operator economic

Vâlcea

» DN67 se închide mâine pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea
» Vâlcea: Arestat preventiv, după a accidentat mortal o persoană şi a fugit de locul faptei

Sport

» Filiaşiul s-a jucat cu Steaua II
» Elisei ratează Euro
» Demonstrați-vă valoarea!
» Raluca Olaru, la a doua finală consecutivă la dublu
» Handbal (f): Valentina Elisei Ardean se va opera de ruptură de ligamente
» Petra Kvitova a eliminat-o pe Simona Halep în semifinala de la Wuhan
» Fotbal / Daum a anunțat lotul României pentru meciurile cu Armenia și Kazahstan
» Dominika Cibulkova este prima finalistă a turneului de la Wuhan

Magazin

» Bancul zilei
» Apariţie editorială – Mihai Duţescu a lansat volumul „Poeme decadente“
» Ia te uită! – Lupul de pe Wall Street
» Horoscopul săptămânii viitoare

Top