5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIubitorii de artă, invitați să se implice în proiectele Teatrului Național „Marin Sorescu“

Iubitorii de artă, invitați să se implice în proiectele Teatrului Național „Marin Sorescu“

Teatrul Național „Marin Sorescu“ din Craiova dă start noii stagiuni 2016-2017 și, odată cu reluarea activității, își propune să atragă cât mai mulți iubitori de artă și frumos, care să participe activ în proiectele din noul an. Astfel, reprezentanții instituției au anunțat în conferința de presă de ieri o serie de acțiuni și proiecte prin care teatrul craiovean își deschide porțile către public, dar și către mediul de afaceri și tinerele talente.
Sub deviza „Eveniment: se mișcă teatrul!“, actorii și întreaga echipă din spatele cortinei propun o nouă abordare, orientată către public și capabilă să creeze, alături de acesta, o adevărată mișcare culturală. „Misiunea unui teatru precum TN «Marin Sorescu» este aceea de a promova dramaturgia, în general și dramaturgia românească, în special. Dar teatrul nu înseamnă doar un spectacol jucat pe scenă. Adevăratele povești se joacă în spatele cortinei. Abia acolo publicul poate să descopere esența și frumusețea acestei lumi. Vrem ca oamenii să ne cunoască, să știe poveștile pe care actorii noștri nu le spun pe scenă și să trăiască o experiență veritabilă alături de costumierii noștri, de scenografi și de toți cei implicați în realizarea spectacolelor“, a declarat Alexandru Boureanu, director TN „Marin Sorescu“.
Astfel, alături de premierele stagiunii, Teatrul Național adaugă în lista de noutăți o serie de Ateliere pentru copii, proiectul „Prietenii Teatrului“, Ziua Porților Deschise și concursuri adresate tinerelor talente, dar și reprezentanților instituțiilor de media și bloggerilor care pot promova activitățile instituției. „O dată pe lună vom organiza Ziua Porților Deschise, deoarece credem că este necesar și chiar important ca oamenii să perceapă teatrul ca pe un loc în care pot să vină oricând pentru a întâlni niște prieteni. Pentru prima dată, deschidem ușile celor mai fabuloase locuri din teatru, acelea care poartă istoria și parfumul spectacolelor de mult jucate. Publicul poate să revadă costume, decoruri și atelierele unde acestea capătă viață“, a declarat Marina Andronache, PR al TN „Marin Sorescu“. Tot ea a explicat că „Prietenii Teatrului“ este un proiect prin care mediul de business poate contribui la punerea în scenă a spectacolelor sau chiar propune reluarea unor piese îndrăgite.
Deschiderea către public și noua abordare a reprezentanților teatrului craiovean se transpune și în atelierele special organizate pentru cei mici. Copiii de toate vârstele vor avea ocazia să participe la acțiuni menite să le cultive atracția pentru artă și dramaturgie. „Atelierele au două dimensiuni foarte clare. Pe de o parte, vom face educație teatrală, prin metode adaptate vârstei celor cu care lucrăm. Pe de altă parte, îi vom implica pe copilași în jocuri și proiecte în care chiar ei vor fi creatori de artă“, a declarat actorul Laurențiu Tudor, cel care și-a asumat cu bucurie rolul de pedagog teatral pentru cei mici.
Startul propriu-zis al stagiunii va avea loc pe 8 octombrie, odată cu avanpremiera spectacolului „O lună la țară“, în regia lui Cristian Juncu, o adaptare după Turgheniev. Calendarul evenimentelor cuprinde patru premiere și reluarea unora dintre cele mai iubite spectacole din stagiunea anterioară, cum ar fi „Iulius Caesar“, „Pescărușul“ sau „Ultimul amant fierbinte“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS