Studenți mai puțini la cazarea în cămine

Autori


Universitatea din Craiova a început de marţi cazarea studenților în cămine. Potrivit reprezentanților Ser­viciului Cămine și Cantine, anul acesta cererile nu au mai depășit capacitatea de cazare și chiar vor rămâne aproximativ 200 de locuri libere, care vor fi puse la dispoziția studenților ce nu au depus cerere pentru cazare în perioada prevăzută.

Dotați cu găleți, mopuri, lenjerii și farfurii, studenții Universității din Craiova s-au prezentat ieri pentru a-și lua în primire locurile de cazare. Cozi au fost la căminele de categoria a III-a, nerenovate, respectiv căminele 1, 2, 11 și 13, care au mai multe camere. Pentru îmbunătățirea condițiilor de cazare, anul acesta, investiții au fost făcute doar la grupurile sanitare de la două cămine din campusul Agronomie. În rest, s-au făcut doar mici pregătiri. „S-au renovat băile comune din căminele 1 și 2 de la Agronomie. În rest, s-a făcut dezinsecție și dezinfecție. Au fost văruite camerele și holurile care prezentau probleme mari de la toate căminele studențești“, a precizat Emil Staicu, șef Serviciu cămine și cantine din cadrul Universității din Craiova. La aceste cămine, studenții plătesc lunar 135 de lei dacă sunt la buget și 185 dacă sunt la taxă. În ele sunt camere cu trei-patru paturi, iar dotarea variază în funcție de ce își aduce fiecare student de acasă. „La căminele de categoria a III-a, studenții mai vin cu frigidere de acasă, cu televizoare. La fel și la căminul 10, care este de categoria a II-a. Indiferent de gradul de confort, căminele au un oficiu de preparare a hranei, unde sunt plite vitroceramice, și studenții nu mai trebuie să vină cu plite de acasă“, a precizat Emil Staicu.

Păreri împărțite privind fondul de garanție

Când și-au luat în primire camerele, studenții au aflat și că trebuie să plătească fondul de garanție, o taxă suplimentară introdusă de Consiliul de Administrație al Universității din Craiova. Aceasta a mai existat, dar a fost scoasă în urmă cu șase ani, când Ministerul Educației a transmis Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești și universităților că nu are temei legal. Universitarii craioveni au revenit asupra deciziei de a-i taxa preventiv pe cursanți, pentru că notificarea nu a mai fost înnoită. Inițial, taxa a fost stabilită la 50 de lei, după care s-a revenit asupra deciziei și s-a stabilit ca fondul de garanție să fie perceput în funcție de gradul de confort al căminelor: 20 de lei la cele nerenovate, 35 de lei pentru cei din căminul 10 (categoria a II-a) și 50 de lei la căminele renovate de categoria I.

Părerile studenților în privința acestei taxe sunt împărțite. „Am fost cazată în căminul nr. 1 de la Agronomie. Condițiile sunt acceptabile. S-au renovat băile și s-a mai făcut câteva ceva, astfel încât să pară totul mult mai bine. O noutate pentru noi este și fondul de rulment. Cred că este o idee foarte bună pentru că se produc multe lucruri rele în cămin, se ceartă, sparg geamuri, uși. Pentru prima lună am plătit 185 de lei cazarea, pentru că sunt la buget, la care s-au adăugat 20 de lei, taxa de rulment“, a spus Elena Ghelmeanu.

Pentru un alt tânăr, taxa de garanție nu este o idee foarte bună. „Nu m-am cazat încă. Am fost distribuit în căminul 2. Din ce am aflat, s-au îmbunătățit condițiile în băi. În rest, nu știu. Nu am plătit, deocamdată, fondul de garanție. Nu este o idee prea bună, dar este doar părerea mea. Pot spune că rar se întâmplă să fie pagube, gen o oglindă spartă la baie sau un suport de săpun“, a declarat Marius Gabriel Mateescu.

De anul acesta, a intrat în circuitul unităților de cazare și căminul 8 din campusul de la Mecanică

De anul acesta, a intrat în circuitul unităților de cazare și căminul 8 din campusul de la Mecanică

Pentru căminele studen­țești renovate – 3, 6, 7, 8, 12 și 14 -, unde sunt doi studenți în cameră și cazarea costă lunar 195 de lei plus utilități, la buget, și 245 de lei plus utilități pentru cei la taxă, s-a stabilit un fond de garanție de 50 de lei. Studenții susțin că în anii anteriori ei nu au avut pagube. „Am fost cazat în căminul 7. Condițiile de cazare sunt foarte bune. Este al doilea an pentru mine. Suntem două persoane în fiecare cameră. Am reușit să fiu din nou cazat pe baza mediei de la facultate, am avut 8,20. Pentru cazare am plătit acum 240 de lei. Am înțeles că este inclus și acel fond de garanție în acești bani. În căminul nostru nu am avut pagube cu autor necunoscut. Acum au luat taxa că așa s-a hotărât. Că a fost o idee bună sau rea, trebuie să ne supunem ei“, a spus Ilie Norel. Nici la căminul 6, cursanții nu știu să fi existat pagube. „Am luat strictul necesar: farfurie, haine, cearceaf, față de pernă. Am prins loc în căminul 6, este unul din cele mai bune din Craiova. Am reușit să mă cazez datorită mediei pe care am avut-o, 9,30. Avem condiții bune. Plătesc 250 sau 240 de lei cu tot cu taxa de garanție. Nu am avut pagube cu autor necunoscut, din câte știu eu. Este al doilea an când stau aici“, a declarat Teodor.


Potrivit ultimei decizii a Consiliului de Administrație al Universității din Craiova, din 21 septembrie, în cazul în care fondul de garanție nu este cheltuit pe pagube cu autor necunoscut sau mai rămân bani, aceștia se împart studenților.

Camerelor din căminul 8 li s-a redus capacitatea de cazare de la patru la doua locuri

Camerelor din căminul 8 li s-a redus capacitatea de cazare de la patru la doua locuri

Vor rămâne locuri libere

Anul acesta, numărul solicitărilor pentru cazarea în căminele studențești a scăzut și se pare că vor rămâne multe locuri libere. Pentru cazare sunt puse la dispoziția studenților 11 cămine în loc de zece, intrând din nou în circuitul cazărilor căminul 8, care a fost reabilitat în totalitate, având 200 de locuri de cazare în loc de 420, întrucât s-au realizat camere cu două paturi.

În total, sunt 2.944 de locuri, pentru care s-au înregistrat 1.961 de solicitări de la studenții din anii mai mari și 797 de cereri de la cei din anul I. „În prima zi s-au cazat 777 de studenți, până la ora 12.00. Cazările continuă. Pentru locurile libere, studenții trebuie să se adreseze administrației din căminul 4 și vor fi direcționați spre căminele în care au rămas locuri libere. Din solicitările pe care le avem până acum, cu siguranță nu vor mai rămâne locuri libere în căminele cu grad ridicat de confort, adică cele renovate, unde repartizarea s-a făcut în funcție de medie“, a precizat Emil Staicu, șef Serviciu cămine și cantine. Cazările continuă până pe 30 septembrie. Distribuirea locurilor rămase se va face și după această dată, pentru studenții care nu au depus cerere, dar care vor dori un loc în cămin. Pentru ei nu se vor mai aplica criterii de distribuire.

În ceea ce privește autorizațiile sanitare de funcționare a acestor unități de cazare, reprezentanții Universității din Craiova spun că vor face noi solicitări către DSP Dolj anul acesta, în luna octombrie, când expiră autorizațiile actuale.Comenteaza acum

Alte stiri

16 martie 2018

Cuantumul burselor pentru studenţii doctoranzi, majorat

Ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, a emis ordinul prin care crește cuantumul burselor pentru studenții doctoranzi înmatriculați la studii universitare de doctorat finanțate de la bugetul de stat, la forma de învățământ cu frecvență, a ...

Sumarul ediției de joi, 29 septembrie 2016

Actualitate

» Berlusconi, felicitat de Vladimir Putin la împlinirea a 80 de ani
» ME: Este incorectă decizia CNCD în cazul organizării concursului pentru posturile de director
» 75 de români aflaţi pe nave în străinătate au cerut ajutorul Sindicatului Liber al Navigatorilor
» 3 morţi şi peste 100 de răniţi, după ce un tren a deraiat într-o gară din New Jersey
» Franţa: Un român a fost condamnat la închisoare după ce a furat 500 kg de hrană pentru animale
» Dosar de moarte suspectă în cazul decesului lui Gyuri Pascu
» Proprietarii care obțin venituri din chirii, în vizorul ANAF
» Raluca Prună: Ministerul Justiţiei a plătit anul trecut aproape 10 milioane de euro doar pentru chiriile judecătorilor şi grefierilor
» Vreme frumoasă vineri, sâmbătă şi duminică
» Poliţia Română vrea să implementeze un sistem de recunoaştere facială a persoanelor
» Parchetul General dispune începerea urmăririi penale pentru instigare la fals intelectual în dosarul privind autodenunțul lui Ghiță
» Ministerul Educaţiei vrea să le interzică rectorilor să deţină funcţii politice sau în Parlament
» Premierul Italiei: Marea Britanie să nu creadă că va avea mai multe drepturi decât alte state din afara UE
» Arafat, despre cazul Gyuri Pascu: Primul medic venit nu a făcut EKG. Poate că alt medic făcea
» Vineri este ultima zi în care se mai pot solicita rambursări de TVA aferente anului 2015
» Fostul director al serviciului francez de informaţii interne, inculpat pentru trafic de influenţă

Publireportaj

» Restaurantul Le Baron, excelență culinară de aproape două decenii
» Craiovenii pot trata gratuit varicele la Centrul Medical Dr. Ianoși
» Plusauto devine dealer autorizat Opel în Craiova

Local

» Oameni şi poveşti din Oprişor

Dolj

» Zburăm de pe Aeroportul din Craiova şi spre Paris și Veneția
» Stadionul de atletism – uite-l, nu-i!
» Undă verde pentru facturi mărite la căldură în Craiova
» Iubitorii de artă, invitați să se implice în proiectele Teatrului Național „Marin Sorescu“
» Doi copii din Craiova, internați cu sindrom hemolitic uremic
» Consiliul Judeţean investeşte în învăţământul special
» Străzile din municipiul Craiova, asfaltate „la mișto“
» Spre Paris și Veneția, de pe aeroportul din Craiova
» Dolj: “Săptămâna Prevenirii Criminalităţii 2016” a continuat cu prevenirea infracţiunilor cu violenţă
» Dolj: Prefectul a transmis un mesaj studenţilor cu ocazia deschiderii anului universitar
» Craiova: Prins băut la volan pe bulevardul 1 Mai
» Craiova: Elevă accidentată de un șofer neatent
» Ceremonie solemnă de deschidere a anului universitar 2016-2017 la Universitatea Craiova

Gorj

» Centrul Școlar pentru Educaţie Incluzivă, extins de CJ Gorj cu fonduri europene
» CJ Gorj va moderniza mai multe secţii ale Spitalului Judeţean
» Gorj: Se deschide anul universitar la Târgu Jiu
» Gorj: Concurs pentru postul de şef la Serviciul Anatomie Patologică din cadrul Spitalului Judeţean din Târgu Jiu

Olt

» Olt: 18 persoane care au împlinit vârsta de 100 de ani, premiate de CJ
» Olt: Accident soldat cu trei răniţi la Găneasa

Mehedinţi

» Mehedinţi: Jandarmii au demarat acțiunile preventive în școli

Vâlcea

» Râmnicu Vâlcea: 12 elevi chiulangii, despistaţi de poliţişti în baruri

Sport

» Sportivii de la Washi au cucerit șase medalii la Cupa României
» CSO Filiași promite reabilitarea cu Steaua II
» Alb-albaștrii simt că pot învinge liderul
» Handbal (f): CSM București – SCM Craiova, scor 33-25, în Liga Națională
» Volei (m): Craiovenii debutează azi la Cupa Banatului Montan

Educatie

» Elevi care au început anul școlar sub semnul victoriei

Magazin

» A fost descoperită fosila unui craniu de mamut
» Horoscop
» Bancul zilei

Top