Semiprotestul magistraţilor contrariază oameniiMagistraţii doljeni au intrat în grevă, luna aceasta, alături de colegii din mai multe judeţe din ţară. Atât reprezentanţii Tribunalului Dolj, cât şi cei ai Judecătoriei Craiova au anunţat că în cele două instanţe se judecă doar cauzele urgente. Principalul motiv al protestului este acela că guvernul a refuzat să elimine nivelurile diferite de salarizare pentru aceeaşi funcţie din Justiţie. Pe parcursul acestui protest, magistraţii au anunţat că vor judeca doar cauzele urgente. Însă, de când a fost iniţiată această acţiune, oamenii care îşi caută dreptatea în sălile de judecată, însoţiţi de avocaţi, sunt puşi în încurcătură şi nu înţeleg exact ce urmează să se întâmple cu procesele din care fac parte. În plus, unele persoane se plâng că sunt citate degeaba în instanţă, pentru ca atunci când ajung în sala de judecată să li se spună că procesul se va judeca în altă zi.

Gazeta de Sud a explicat, într-un articol publicat la jumătatea lunii septembrie, motivele pentru care s-a ajuns la acest protest. Pe scurt, OUG nr. 20/2016 a fost cea care a aprins spiritele în lumea justiţiei, prin introducerea unui nou articol care prevede că, începând cu luna august 2016, personalul plătit din fonduri publice care are salariul de bază mai mic decât cel stabilit la nivel maxim pentru fiecare funcţie, grad sau vechime în funcţie, va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de bază dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii. Cu alte cuvinte, OUG nr. 20/2016 are rolul de a elimina nivelurile diferite de salarizare pentru aceeași funcție, în cadrul aceleiași instituții. Însă, guvernul a venit cu o completare a ordonanţei, cea cu nr. 43/2016 (în vigoare de pe 31 august), prin care a exclus magistrații din aplicarea OUG nr. 20/2016. După această decizie, dar şi după hotărârea procurorului general, Augustin Lazăr, de a emite ordine de salarizare care au adus la același nivel salariile procurorilor aflați în funcții similare, magistraţii au intrat în grevă, anunţând că se vor judeca doar cauzele urgente. Însă, din acel moment s-a creat o situaţie destul de neclară pentru persoanele care au procese în această perioadă.

Oamenii implicaţi în procese, confuzi la ieşirea din Tribunal

Ieri, la Tribunalul Dolj, unora li se amânaseră procesele, dar au fost şi persoane cărora li s-au judecat. „Mi s-a amânat procesul pentru că aşa a vrut judecătorul. Nu ştiu ce se întâmplă. Cred că este un abuz şi că justiţia din România, la ora actuală, este o bătaie de joc. Durează prea mult soluţionarea dosarelor, este o crimă pentru poporul român. Din anul 1993 eu sunt pe scările Tribunalului, mi-a albit părul pentru că multe dosare sunt îngropate după bunul plac. Au cele mai mari salarii din ţară pentru o muncă de câteva ore. Chiar dacă spun că în afara şedinţei mai studiază dosarul, de multe ori nici nu cunosc despre ce este vorba acolo“, a spus indignat Constantin Goga.

Altă femeie care avea proces a fost şi ea nevoită să se întoarcă acasă pentru că s-a amânat procesul. „Nu s-a judecat procesul, s-a amânat din cauza protestului. Nu ştiu exact ce anume cer, însă este normal să îşi ceară drepturile“, a explicat Ileana Mitran-Ene.


Alţi oameni au avut mai mult noroc. „La sala Civil 2 nu a fost protest. S-a judecat procesul. Probabil sunt şi instanţe care protestează, însă eu socotesc că salariile le au deja mari, mai ales că au şi diverse beneficii“, a spus Claudiu Şerbănoiu. O avocată care tocmai părăsea sediul Tribunalului s-a declarat confuză în legătură cu greva magistraţilor. „Astăzi (ieri – n.r.) s-a judecat procesul pe care l-am avut, însă am avut şi procese la Judecătoria Craiova care s-au amânat. Suntem şi noi contrariaţi pentru că unele instanţe judecă, altele nu judecă, nu prea ştim care este situaţia. Nu sunt la curent cu cerinţele pe care le au, dar această problemă ţine strict de magistraţi“, a spus Daniela Mircoveanu, avocat al Baroului Dolj.

O femeie care fusese citată ca martor a făcut cale întoarsă după ce i s-a spus că procesul se va judeca în altă zi. „Nu mi s-a comunicat din ce motiv s-a mutat procesul în altă zi, însă am fost nevoită să bat drumul până aici ca să am de unde să mă întorc. Eu am fost citată ca martor, ar trebui să existe un complet de urgenţă ceva, nu să ne pună să venim degeaba. Dacă nu mă prezint primesc amendă sau sunt adusă cu jandarmii, dar dacă noi cheltuim bani pe drum şi nu se judecă, atunci cine e de vină? În plus, nu înţeleg de ce vor salarii mai mari faţă de cele pe care le au, în condiţiile în care oamenii de rând muncesc foate mult pentru minimul pe economie“, a declarat Mirela Cornescu.

Ce înseamnă cauze urgente şi când se va termina greva?

Pe site-ul Tribunalului Dolj a fost afişată, încă din ziua în care a fost iniţiată greva, o listă a cauzelor considerate urgente. În materie penală, spre exemplu, se judecă propunerile de arestare preventivă, modificarea controlului judiciar, menținerea sau înlocuirea unor astfel de măsuri preventive sau cereri de eliberare condiționată. În materie civilă se judecă, printre altele, contestaţia la executare, învestirea cu formulă executorie, încuviinţare de executare silită, sechestrul asigurător, iar în materie de minori și familie se judecă dosarele de adopţie, dosarele de plasament, ordin de protecție sau pensie de întreţinere.

Reprezentanţii Tribunalului Dolj nu au anunţat o dată la care protestul va lua sfârşit, însă pe 30 septembrie va avea loc o nouă întâlnire a Adunării generale a judecătorilor Tribunalului Dolj, în urma căreia se va stabili dacă greva va lua sfârşit sau nu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 28 septembrie 2016

Actualitate

» Românii îşi pot renova casele cu bani de la stat
» Incident la tribunal în procesul lui Sorin Oprescu
» Armata rusă organizează un nou exerciţiu militar în Transnistria
» Furnizorii vor fi obligaţi să achiziţioneze gaze numai prin bursă, de la 1 decembrie
» Românii pot cere bani de la stat pentru a-şi cumpăra panouri solare, prin programul Casa Verde Clasic
» Şomerii vor primi primă de angajare de 500 de lei, iar cei care se angajează în alte oraşe – 12.500
» Modul de calcul al preţului maximal al medicamentelor se va aproba prin Hotărâre de Guvern
» 30.000 de solicitanți de azil din Grecia urmează să fie relocați în UE până la sfârșitul lui 2017
» Donald Trump admite că armele nucleare ar “încheia totul”, dar îşi menţine opţiunea de a le folosi
» Blaga, sub control judiciar pentru 60 de zile
» Anchetă internă la Ambulanţa Bucureşti-Ilfov în cazul morţii artistului Ioan Gyuri Pascu
» Sarkozy, dispus să ofere Marii Britanii şansa de a anula procesul de Brexit
» PNL: Blaga nu va mai candida la parlamentare
» Poliția Română va introduce radare-drone
» Udrea, audiată la DNA în dosarul lui Blaga
» Craiova: Taximetriștii, verificați de polițiștii rutieri
» Măsuri de sprijin pentru agricultori

Interviu

» Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi: Ne îngrijorează efectele dramatice pe care le are corupția

Dolj

» Licitaţiile pentru gunoiul din Dolj, sufocate de reclamaţii
» Proprietarii, obligați să-și expertizeze tehnic locuințele
» Studenți mai puțini la cazarea în cămine
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Expoziție “Eros și sexualitate în Dacia Romană”, la Muzeul Olteniei
» Craiova: Reuniune Internaţională a angliştilor la Facultatea de Litere
» Craiova: Acţiune de prevenire a furturilor din mijloacele de transport în comun
» Craiova: Orchestra de Cameră a Filarmonicii „Oltenia” – Turneu de concerte în Austria

Gorj

» Infrastructura stadionului, finalizată în proporție de 80%
» Bani pentru nouă biserici şi mănăstiri
» CJ Gorj a decis majorarea capitalului social la Parcul Industrial de la Bumbeşti-Jiu
» CJ Gorj a recepţionat lucrările de reabilitare a DJ 675C
» 16 instructori auto, amendaţi de poliţie
» Condamnat la închisoare cu executare pentru că şantaja eleve
» Gorj: Caravana „Google” ajunge vineri la Târgu Jiu
» Gorj: Investiţia chineză de la Rovinari trenează de 4 ani
» Gorj: Afacerist anchetat pentru că a împiedicat circulaţia pe un drum public

Olt

» Olt: 120.000 de hectare vor fi verificate de APIA

Mehedinţi

» Delegaţie RAAN, la Prefectura Mehedinţi
» Mehedinţi: Primarii şi secretarii primăriilor, instruiţi în vederea alegerilor parlamentare
» Mehedinţi: 1200 lei /oră, media amenzilor aplicate de poliţiştii rutieri

Vâlcea

» Vâlcea: O nouă ediţie a evenimentului ”Ziua Recoltei”

Sport

» CSM București – SCM Craiova, derbiul etapei
» Madson: Vino și ia biletul ca să învingem Steaua!
» Goluri multe și frumoase marți, în Ligă
» Fotbal / Liga Europa, etapa a 2-a
» Baschet (m): SCM-U Craiova a învins BCMU Piteşti în Cupa României

Bani & Afaceri

» De ce nu vin investitorii în Bănie
» Fiscul își mută o parte din activitate pe strada Brestei

Sanatate

» „O țară cu inima bolnavă“ – Problemele cu care se confruntă Clinica de Cardiologie din Craiova

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top