Colocviile „Scrisul Românesc“ au ajuns la ediţia a XI-a

Prof.univ.dr. Florea Firan (centru), mentorul Colocviilor „Scrisul Românesc“ (Foto: Arhiva personală Florea Firan)
Autori


Muzeul de Artă din Craiova va găzdui joi şi vineri manifestări dedicate centenarului mişcării Dada, cu participarea unor personalităţi marcante ale vieţii culturale din ţară şi cu participarea unor scriitori români din New York, printre care şi Andrei Codrescu, cel mai important scriitor român din SUA.

Mentorul Colocviilor „Scrisul Românesc“, prof.univ.dr. Florea Firan, director la Scrisul Românesc Fundaţia–Editura, a răspuns punctual câtorva întrebări adresate de GdS, prefaţând astfel manifestările care debutează joi în Craiova.

Ion Jianu: Stimate domnule profesor, tradiţionalele Colocvii „Scrisul Românesc“ au ajuns, iată, la ediţia a XI-a, şi sunt dedicate anul acesta unui eveniment sărbătorit în întreaga Europă, centenarul naşterii mişcării Dada. Ce temă aţi ales?

Florea Firan: Cum ştiţi, Scrisul Românesc îşi concentrează activităţile ştiinţifice şi literare la fiecare sfârşit de an sub genericul Colocviile „Scrisul Românesc“, un fel de bilanţ în faţa cititorilor, în primul rând. Cele din acest an debutează cu o sesiune ştiinţifică de mare actualitate: „Centenarul mişcării DADA“, care figurează şi în calendarul UNESCO pe 2016. Noi am lărgit cadrul, tema pe care o vom dezbate joi, 29 septembrie, la Muzeul de Artă, în prima zi a manifestărilor, este „Avangarda şi Avangardismul“, curente inovatoare şi mereu actuale care definesc, perpetuu, creativitatea. Avem o motivaţie temeinică: este momentul prin care ne sincronizăm cu cultura europeană, compatrioţii noştri s-au remarcat drept precursori, lideri sau reprezentanţi de seamă, de la Urmuz şi Tristan Tzara până la Ilarie Voronca, Ştefan Roll, Ion Vinea, Saşa Pană, Geo Bogza, Gellu Naum, de la Marcel Iancu, Victor Brauner şi M.H. Maxi până la Constantin Brâncuşi, sărbătorit anul acesta la 140 de ani de la naştere.

I.J.: Din comunicatul de presă reiese că această temă va fi dezbătută de personalităţi marcante ale vieţii culturale din ţară şi cu participarea unor scriitori români din New York. Oferiţi-ne amănunte privind programul dens al acestor două zile de manifestări, cât şi despre surprizele acestui „pod“ peste ocean, de la New York la Craiova.

F.F.: Alături de personalităţile amintite avem ca invitaţi speciali pe Andrei Codrescu, cel mai important scriitor român din SUA, alături de Carmen Firan şi Adrian Sângeorzan, scriitori din New York, toţi membri în colegiul de redacţie al revistei Scrisul Românesc, la care colaborează constant de aproape 15 ani. Prin ei şi alţi scriitori din New York, revista şi editura îşi păstrează trăsătura distinctă de interculturalitate. A doua zi a colocviilor, vineri, 30 septembrie, va fi cu adevărat densă şi atractivă – acordarea premiilor pentru anul anterior şi premiul de debut în volum pe anul în curs, dar mai ales lansările de carte semnate de Nina Cassian, Andrei Codrescu, Carmen Firan, Mihai Duţescu ş.a. Expoziţia de carte şi reviste Scrisul Românesc 2006–2016, deschisă pe tot parcursul manifestărilor, va da posibilitatea cititorilor să intre în posesia noutăţilor editoriale şi să-şi completeze colecţia cu numere din revista Scrisul Românesc. Momentele artistice, susţinute de solişti ai Filarmonicii „Oltenia“, studenţi de la Departamentul de Teatru din cadrul Facultăţii de Litere şi de tânărul Bogdan Grosu, vor crea o atmosferă plăcută în încheierea colocviilor.

Andrei Codrescu şi Tudor Gheorghe, premiaţi la Colocviile „Scrisul Românesc“ 2016

I.J.: Premiul „Tudor Arghezi/Opera Omnia“ pentru întreaga activitate literară va fi acordat scriitorului american de origine română Andrei Codrescu, din New York, cel care îşi va lansa la Colocviile 2016 de la Craiova o nouă carte, „Arta uitării“ (poeme). În urmă cu 11 ani, Andrei Codrescu şi-a lansat, tot în Cetatea Băniei, la Editura Scrisul Românesc, volumul de debut în româneşte, „Instrumentul negru“. Cu ce „instrumente“ l-aţi ademenit pe Andrei Codrescu, în aceste vremuri de criză, să se refamiliarizeze cu oltenii?


F.F.: Nu-i vorba de a-l ademeni pe Andrei Codrescu să vină la Craiova, a fost dorinţa şi plăcerea lui, amintindu-şi cu bucurie de debutul său în limba română la Editura Scrisul Românesc, în 2005. A scris şi o poezie intitulată chiar aşa: „Scrisul Românesc“, pe care am şi publicat-o.

I.J.: Ne puteţi dezvălui ce alte premii veţi mai acorda la această ediţie?

F.F.: Desigur, Tudor Gheorghe va primi premiul pentru volumul în manuscris „Vă dau o zi din viaţa mea“, care va apărea la Scrisul Românesc şi va fi lansat curând la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, înaintea spectacolului său premieră…

I.J.: Aş încheia cu o întrebare personală, ca să-i spun aşa: comuna Giubega este locul de naştere al lui Radu de la Giubega (cel mai important rapsod popular din Oltenia), al marelui actor Ilie Gheorghe (76 de ani împliniţi săptămâna trecută, pe 21 septembrie) şi al dumneavoastră. Sunteţi mentorul multor manifestări culturale din Craiova, iar din anul 2003 aţi (re)înfiinţat revista de cultură Scrisul Românesc. Pe 4 octombrie împliniţi o vârstă onorabilă… De unde această vitalitate, de unde buget pentru tot ceea ce faceţi?

F.F.: Ca orice scriitor am multe proiecte, nici nu poţi să scrii altfel, proiectele îţi organizează timpul şi activitatea, te energizează. Cred că se vor materializa cel puţin două: „Clepsidre întoarse“ şi „Recuperarea diasporei“. Primul cuprinde studiile şi articolele din presa culturală de la debutul meu din 1965 în revista Ramuri, cu o contribuţie la biografia lui G. Coşbuc; al doilea, care sper să trezească interes, se referă la cei mai importanţi scriitori români stabiliţi în diferite ţări din varii motive, dar va cuprinde şi o „addenda“ cu scriitorii identificaţi în timp, pentru a avea o imagine generală.

Cred că vitalitatea pe care o invocaţi vine din activitatea zilnică, făcută cu pasiune, până noaptea târziu…

Banii pentru activităţile cultural-ştiinţifice pe care le realizăm lipsesc cu desăvârşire. Cei care ar trebui să sprijine aceste iniţiative nu o fac, nu se ştie de ce…, dar noi continuăm pentru cititori şi viitorul cărţii.Comenteaza acum

Alte stiri

22 martie 2018

Gorj: Andrei Marga îşi lansează cartea la Târgu Jiu

Profesorul universitar Andrei Marga îşi lansează cartea Justiţia şi valorile, apărută la Editura Ratio Revelatio, Oradea, 2017. Astfel, mâine, 23 martie 2018, începând cu ora 10,00, Facultatea de Științe ale Educației, Drept și Administrație ...

Sumarul ediției de miercuri, 28 septembrie 2016

Actualitate

» Românii îşi pot renova casele cu bani de la stat
» Incident la tribunal în procesul lui Sorin Oprescu
» Armata rusă organizează un nou exerciţiu militar în Transnistria
» Furnizorii vor fi obligaţi să achiziţioneze gaze numai prin bursă, de la 1 decembrie
» Românii pot cere bani de la stat pentru a-şi cumpăra panouri solare, prin programul Casa Verde Clasic
» Şomerii vor primi primă de angajare de 500 de lei, iar cei care se angajează în alte oraşe – 12.500
» Modul de calcul al preţului maximal al medicamentelor se va aproba prin Hotărâre de Guvern
» 30.000 de solicitanți de azil din Grecia urmează să fie relocați în UE până la sfârșitul lui 2017
» Donald Trump admite că armele nucleare ar “încheia totul”, dar îşi menţine opţiunea de a le folosi
» Blaga, sub control judiciar pentru 60 de zile
» Anchetă internă la Ambulanţa Bucureşti-Ilfov în cazul morţii artistului Ioan Gyuri Pascu
» Sarkozy, dispus să ofere Marii Britanii şansa de a anula procesul de Brexit
» PNL: Blaga nu va mai candida la parlamentare
» Poliția Română va introduce radare-drone
» Udrea, audiată la DNA în dosarul lui Blaga
» Craiova: Taximetriștii, verificați de polițiștii rutieri
» Măsuri de sprijin pentru agricultori

Interviu

» Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi: Ne îngrijorează efectele dramatice pe care le are corupția

Dolj

» Licitaţiile pentru gunoiul din Dolj, sufocate de reclamaţii
» Proprietarii, obligați să-și expertizeze tehnic locuințele
» Studenți mai puțini la cazarea în cămine
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Expoziție “Eros și sexualitate în Dacia Romană”, la Muzeul Olteniei
» Craiova: Reuniune Internaţională a angliştilor la Facultatea de Litere
» Craiova: Acţiune de prevenire a furturilor din mijloacele de transport în comun
» Craiova: Orchestra de Cameră a Filarmonicii „Oltenia” – Turneu de concerte în Austria

Gorj

» Infrastructura stadionului, finalizată în proporție de 80%
» Bani pentru nouă biserici şi mănăstiri
» CJ Gorj a decis majorarea capitalului social la Parcul Industrial de la Bumbeşti-Jiu
» CJ Gorj a recepţionat lucrările de reabilitare a DJ 675C
» 16 instructori auto, amendaţi de poliţie
» Condamnat la închisoare cu executare pentru că şantaja eleve
» Gorj: Caravana „Google” ajunge vineri la Târgu Jiu
» Gorj: Investiţia chineză de la Rovinari trenează de 4 ani
» Gorj: Afacerist anchetat pentru că a împiedicat circulaţia pe un drum public

Olt

» Olt: 120.000 de hectare vor fi verificate de APIA

Mehedinţi

» Delegaţie RAAN, la Prefectura Mehedinţi
» Mehedinţi: Primarii şi secretarii primăriilor, instruiţi în vederea alegerilor parlamentare
» Mehedinţi: 1200 lei /oră, media amenzilor aplicate de poliţiştii rutieri

Vâlcea

» Vâlcea: O nouă ediţie a evenimentului ”Ziua Recoltei”

Sport

» CSM București – SCM Craiova, derbiul etapei
» Madson: Vino și ia biletul ca să învingem Steaua!
» Goluri multe și frumoase marți, în Ligă
» Fotbal / Liga Europa, etapa a 2-a
» Baschet (m): SCM-U Craiova a învins BCMU Piteşti în Cupa României

Bani & Afaceri

» De ce nu vin investitorii în Bănie
» Fiscul își mută o parte din activitate pe strada Brestei

Sanatate

» „O țară cu inima bolnavă“ – Problemele cu care se confruntă Clinica de Cardiologie din Craiova

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top