10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn secol de avangardă

Un secol de avangardă

Cea de-a XI-a ediţie a Colocviilor Scrisul Românesc, care va avea loc pe 29 și 30 septembrie la Muzeul de Artă din Craiova, este dedicată unuia din fenomenele cele mai provocatoare ale literaturii române – avangardismul. Organizate de Scrisul Românesc Fundația-Editura, colocviile marchează împlinirea unui secol de la apariţia mişcării DADA, cea care avea să dinamiteze convenţiile literare ale epocii. Primul Război Mondial zdruncinase din temelii sensibilitatea artistică europeană. În 1916, mai mulţi intelectuali refugiaţi în Elveţia, al căror lider era românul Tristan Tzara, pun bazele unei mişcări care dorea să zguduie „ideile, opinia publică, educația, instituțiile, muzeele, bunul- simț așa cum este el definit la momentul actual, pe scurt, tot ceea ce ține de vechea ordine“. După 100 de ani, mişcarea DADA şi avangardismul în general continuă să suscite controverse, discuţii şi analize. În această direcţie se înscrie şi sesiunea de comunicări științifice ce va deschide, pe 29 septembrie, de la ora 16.30, Colocviile Scrisul Românesc. Invitați speciali sunt Andrei Codrescu, unul dintre cei mai importanți scriitori români din diaspora, alături de Carmen Firan și Adrian Sângeorzan, scriitori din New York, academicienii Dumitru Radu Popescu și Gheorghe Păun, profesori universitari, critici și istorici literari, directori și redactori de reviste și edituri, din Craiova și alte centre universitare din țară. Cu această ocazie, va fi lansat numărul 9/2016 al revistei „Scrisul Românesc“.
În ziua a doua a colocviilor, vineri, 30 septembrie, de la ora 11.30, va avea loc lansarea cărților: „Arta uitării“, poeme de Andrei Codrescu, „Poeme decadente“, de Mihai Duţescu, „Atingerea“, proză, și „Poți să fugi în papuci de turte dulci?“, versuri de Carmen Firan, „Macedonski. Bacovia. Simbolismul românesc. Antologie comentată“, „Trepte spre azi“, poeme de Lia-Dana Bălan, debut editorial.
Cele două zile de manifestări vor fi încheiate cu momente artistice susținute de actori ai Teatrului Național „Marin Sorescu“, soliști ai Filarmonicii Oltenia și de tânărul Bogdan Grosu cu un recital muzical pe versuri de Carmen Firan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS