22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTe inundă vecinul? Cheamă asociaţia!

Te inundă vecinul? Cheamă asociaţia!

Asociația trebuie să încheie un proces-verbal de constatare a inundației, dacă nu te înțelegi cu vecinul (Foto: Arhiva GdS)
Asociația trebuie să încheie un proces-verbal de constatare a inundației, dacă nu te înțelegi cu vecinul (Foto: Arhiva GdS)

Nu este proprietar care să nu fi fost măcar o dată inundat de vecinul de apartament. Sunt cazuri în care vecinii se înțeleg între ei și problema se rezolvă pe cale amiabilă, dar apar și situații în care se iscă scandal și singura soluție pentru păgubiți este să solicite sprijinul celor de la asociația de proprietari, care sunt obligați să vină la fața locului. Tot reprezentanții proprietarilor au obligația să întocmească o constatare care poate servi locatarului în instanță, dacă decide să-și acționeze vecinul în judecată, sau pentru despăgubiri, în cazul în care are locuința asigurată.
Primul lucru pe care trebuie să-l facă proprietarul care s-a trezit cu locuința inundată de vecinul de deasupra este să solicite prezența unui reprezentant al asociației de proprietari, fie că este președintele asociației, un membru din comitet sau administratorul. Reprezentantul trebuie să meargă să depisteze cauza avariei şi să încheie un act de constatare a defecţiunii care a dus la inundație. Astfel de incidente pot să aibă mai multe cauze: fie instalația este veche, fie proprietarul i-a făcut modificări. Defecțiunea poate fi la instalația comună a blocului, deci pe verticală, sau în partea individuală, pe orizontală. Dacă inundația a fost provocată de instalația din apartamentul vecin, proprietarul trebuie să o repare de urgență, iar dacă este stricată instalația comună, trebuie să permită accesul unui instalator, pe care îl aduc cei de la asociație. Legea asociațiilor de proprietari 230/2007 arată clar că proprietarii nu trebuie să aducă prejudicii vecinilor, iar în situația în care o fac sunt răspunzători: „Proprietarul este obligat să mențină proprietatea sa individuală, apartament sau spațiu cu altă destinație decât aceea de locuință, în stare bună, pe propria cheltuială. Nici un proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalți proprietari din condominiu“.
Proprietarul care a fost inundat, dacă este acasă și constată paguba, trebuie mai întâi să ia toate măsurile ca să stopeze distrugerea, iar apoi să ia legătura cu vecinul și să încerce să se înțeleagă cu el pe cale amiabilă. Dacă vecinul nu este la domiciliu, va fi contactat de proprietarul păgubit sau de cei de la asociație. Orice persoană care este plecată mai mult timp din locuință este bine să indice la asociație o persoană de contact și, eventual, să lase cheia de la locuința respectivă, pentru cazuri de urgență. Când locatarul păgubit apelează la cei de la asociație, indiferent că găsește un reprezentant al proprietarilor sau un angajat, acesta trebuie să vină să constate, pentru că inundația poate să fie de la proprietatea comună, și atunci răspunde asociația. Dacă este de la o proprietate privată, tot el trebuie să încheie un proces-verbal de constatare. „Asociația este obligată să vină pentru că dacă vecinii nu se înțeleg păgubitul merge în instanță și această constatare îi este necesară acolo. Mai nou, foarte mulți proprietari își asigură apartamentele și acel proces-verbal îi este necesar păgubitului pentru firma de asigurări, care se îndreaptă împotriva celui care a provocat paguba. Din partea asociației poate veni orice reprezentant sau un salariat. În lege se spune: „Comitetul urmărește comportarea în timp a clădirii și ia măsuri de îndreptare acolo unde s-au produs evenimente deosebite“. Dacă cei de la asociație refuză să vină sau să încheie acest proces-verbal, eu, ca proprietar păgubit, pot să mă duc să sesizez la Serviciul coordonare asociații din cadrul Primăriei Craiova, pentru că, așa cum spuneam, legea îi obligă să vină, să constate, să-i sprijine pe locatari“, a declarat Ion Pătrulescu, reprezentantul Uniunii Asociațiilor de Proprietari Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS