CSM o „urechează“ pe Olguța Vasilescu în dosarul FAȚADA

CSM susține că declarațiile primarului Olguța Vasilescu au subminat autoritatea justiției
CSM susține că declarațiile primarului Olguța Vasilescu au subminat autoritatea justiției

 

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a ajuns la concluzia că afirmațiile făcute la televizor și pe Facebook de primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, au adus atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei. Gazeta de Sud a arătat că, începând cu 28 iulie, Olguța Vasilescu a publicat sistematic pe pagina sa de Facebook frânturi de stenograme din dosarul său penal, dar și înregistrările efectuate de unul dintre denunțătorii din dosar, pe care le-a comentat tendențios, încercând să-l decredibilizeze pe acesta. Procurorii DNA au reacționat și au cerut, fără succes însă, punerea sub control judiciar a primarului municipiului Craiova, iar acum CSM susține că acțiunile Olguței Vasilescu au subminat autoritatea justiției.

CSM a comunicat, ieri, că în şedinţa din 19 septembrie 2016, „Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmaţiile doamnei Lia Olguţa Vasilescu, primar al municipiului Craiova, lansate în spaţiul public prin intermediul emisiunii «100 de minute», difuzată de postul de televiziune Antena 3 în data de 19 iulie 2016 şi prin intermediul reţelei de socializare Facebook, preluate ulterior şi de alte instituţii de mass-media, aduc atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia“.

Plenul CSM a ajuns la această concluzie după verificările efectuate de Inspecția Judiciară în urma sesizării procurorilor anticorupție, dar și a președintelui CSM.

Mai exact, verificările au vizat afirmațiile făcute de Olguța Vasilescu la Antena 3 în ceea privește activitatea profesională a procurorului care a instrumentat dosarul în care primarul Craiovei este acuzat de comiterea infracțiunilor de luare de mită, folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și spălare de bani.

CSM mai susține că, „prin afirmaţiile menţionate s-a acreditat ideea că procurorii DNA instrumentează dosarele în manieră abuzivă, fără respectarea dispoziţiilor legale în materie penală. Mai mult, prin intermediul reţelei de socializare Facebook, doamna primar a lansat afirmaţii denigratoare la adresa unui martor denunţător şi a publicat acte şi probe din dosar, acţiuni de natură a transmite ideea că sistemul judiciar este incapabil a evalua probatorii“.

În final, inspectorii judiciari au explicat în raportul întocmit că „afirmaţiile lansate în spaţiul public de primarul Craiovei au drept consecinţă alterarea încrederii opiniei publice în competenţa, corectitudinea şi probitatea pe care, în mod legitim, orice persoană care încredinţează magistraţilor apărarea drepturilor sale le aşteaptă. Impactul afirmaţiilor este cu atât mai grav cu cât acestea emană de la o persoană publică care se bucură de o anumită cotă de încredere din partea opiniei publice“.

Denunțătorul Becheru, atacat pe pagina de Facebook a primarului

După ce procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a primarului Cra­­­­iovei, Olguța Vasilescu a început o campanie împotriva lui Petru Becheru, pre­ședintele Asociației de Proprietari Romarta, unul dintre denunțătorii din dosarul penal în care este acuzată de comiterea mai multor infracțiuni de corupție. Pe 28 iulie, primarul a afirmat pe pagina sa de Facebook că decizia Asociației de Proprietari Romarta, de constituire ca parte civilă în dosarul penal a fost ilegală, deoarece a fost luată de proprietarii a doar opt apartamente din 100. „În imaginea de mai jos îl aveți pe principalul denunțător din dosarul «Fațada», Petru Ioan Becheru, și unul dintre denunțurile sale. Toate sunt formulate în aceeași «logică».(…) Ca să înțelegeți de ce intră primarii incomozi la închisoare, în baza a ce tip de denunțuri și cu ce probe (…) Eu nu comentez acest denunț. Vă las pe voi să o faceți… P.S. Vă rog să fiți decenți în comentarii. Omul, oricum, se simte terorizat de faptul că un cablu de electricitate îi trece pe deasupra blocului și că îl vizitează echipele RDS acasă“, spunea primarul, atașând o fotografie în care handicapul fizic al lui Petru Becheru se putea vedea destul de clar. În următoarele două zile, primarul a postat stenogramele unor discuții între Petru Becheru și mai mulți oficiali din primărie, iar în final pagina sa de Facebook a fost umplută de comentarii jignitoare la adresa lui Petru Becheru și a procurorilor DNA.

Ulterior, procurorii DNA au cerut punerea sub control judiciar a Olguței Vasilescu, susținând că a „postat selectiv, pe pagina sa dintr-o rețea de socializare, acte din dosarul de urmărire penală, apoi i-a invitat pe simpatizanții săi să facă aprecieri asupra probelor. Această acțiune a inculpatei a generat în mass-media, în perioada 30.07.2016 – 31.07.2016, ample reacții în legătură cu postările efectuate. În concret, inculpata a încercat discreditarea martorului denunțător, publicând o fotografie a acestuia și formulând comentarii în legătură cu credibilitatea afirmațiilor acestuia. Ca urmare, martorul a fost jignit sau amenințat cu moartea de sute de persoane care au postat pe pagina de socializare a inculpatei Vasilescu Lia Olguța. În aparență, aceasta a intervenit în discuții cerând decență, dar tot inculpata i-a incitat pe cei care comentau“. Pe 9 august, Tribunalul București a respins cererea procurorilor anticorupție, hotărârea fiind menținută de Curtea de Apel București.

Prima reacție a CSM

Lia Olguța Vasilescu a mai fost „urecheată“ de CSM în ianuarie 2014, după ce s-a constatat că a atacat un judecător de la Tribunalul Dolj, care dăduse o sentinţă favorabilă FCU Craiova pentru revenirea pe Stadionul „Olemenco“.

Pe 29 octombrie 2013, după sentința instanței, primarul Olguţa Vasilescu a făcut acuzaţii grave la adresa judecătorului Tiberiu Hartmann, dar și asupra independenţei justiţiei din Craiova. Mai departe, judecătorul Hartmann s-a adresat CSM pentru a-și apăra reputația profesională, iar Plenul CSM s-a pronunțat în ianuarie 2014. „Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut că afirmaţiile doamnei Lia Olguţa Vasilescu, primar al municipiului Craiova, preluate de către mass-media, prin natura şi impactul lor asupra opiniei publice, au afectat reputaţia profesională a domnului Hartmann Tiberiu – judecător în cadrul Tribunalul Dolj“, a precizat CSM.

Și Adrian Mititelu a fost criticat de CSM

Tot ieri, CSM a explicat că Adrian Mititelu, fostul director general al Fotbal Club U Craiova SA, a afectat încrederea opiniei publice în magistraţi prin afirmațiile făcute pe pagina sa de Facebook. Mai exact, după ce a fost trimis în judecată într-un dosar instrumentat de DNA Craiova, Mititelu a susținut că procurorii din Craiova i-au întocmit „fraudulos“ dosarul. ”Prin acuzaţiile lansate în spaţiul public s-a indus ideea unei funcţionări incorecte şi abuzive a sistemului judiciar, în sensul că activitatea procurorilor DNA se desfăşoară cu încălcarea legii şi a principiului independenţei şi imparţialităţii procurorilor, în mod preferenţial şi nu în baza unor probe legal administrate. Plenul Consiliului a apreciat că afirmaţiile domnului Mititelu Adrian Marin au depăşit limitele admisibile ale libertăţii de exprimare în raport cu activitatea magistraţilor, afectând astfel imaginea întregului corp profesional, cu consecinţa afectării independenţei şi imparţialităţii procurorilor DNA şi a sistemului judiciar în ansamblul său“, a reținut CSM.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 21 septembrie 2016

Actualitate

» Germania cere măsuri europene pentru a evita repetarea afluxului masiv de extracomunitari din 2015
» MAE: România nu şi-a asumat angajamente suplimentare de relocare a refugiaţilor
» Vremea murăturilor
» Excecelența în educație, rasplatită
» Se poate cumpăra vechimea pentru pensionare
» Sute de migranţi au dispărut astăzi în apele Mediteranei, în urma unui naufragiu
» Renault mută în Maroc producţia Logan Break MCV, din 2017
» Epidemie de rujeolă în România din cauza nevaccinării
» Procurorul general al României: Dosarul Mineriadei, finalizat spre sfârșitul anului; cel al Revoluției, în prima jumătate din 2017
» RADET cere intrarea în insolvenţă
» Gorghiu: PNL vrea eliminarea votului secret din Parlament
» Populația României s-a redus cu 13% din 1990 până în prezent
» Prognoza meteo pentru joi şi vineri: valori termice scăzute
» Program Colours Cinema Craiova, 23 – 29 septembrie
» Responsabili americani la Adunarea ONU: România şi alte 6 ţări promit că primesc de 10 ori mai mulţi refugiaţi decât în 2015
» Atac la ambasada Israelului de la Ankara
» Cioloş a discutat cu premierul Canadei despre ridicarea vizelor
» Olt: Accident cu două victime, pe E 70
» Tarifele RCA pentru persoane fizice ar trebui să scadă la 400 de lei pe an
» Craiova: Scriitorul Adrian Frățilă, invitat la Imagotexte
» Opt migranţi au fost prinşi de poliţiştii de frontieră din Dolj
» Kovesi despre cazul Oprea: Este un vot politic care blochează justiţia
» Craiova: Se întrerupe furnizarea apei potabile în cartierul George Enescu
» Robert Negoiță, audiat la Parchetul General
» Protest faţă de decizia Senatului în cazul lui Gabriel Oprea, iniţiat pe Facebook
» Hotărârea Tribunalului București în dosarul Olguței Vasilescu
» Ziua mondială a păcii
» Ambasadorul SUA la Bucureşti: Corupția în sectorul public – furt din bogăția națională a României

Dolj

» Craiova: “Verhaeren, poet european”, la Biblioteca Judeţeană “Aman”
» Dolj: Posesor de mandat în spatele gratiilor
» Siguranța rutieră, prioritatea polițiștilor craioveni
» „Fulgerică“, trei luni de pușcărie pentru încăierarea cu „Fibră“

Gorj

» Gorj: Săptămâna Mobilității Europene, marcată printr-un marș cu biciclete
» Eroii români, comemorați la Târgu Jiu cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial
» Gorj: 1.500 de pensionari sărbătoresc în avans Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice
» Gorj: Campania „Bucurie în mişcare”, la Târgu Jiu
» Gorj: Fostul director al SNLO nu mai lucrează la CEO
» Doi membri s-au retras din Consiliul de Supraveghere al CEO
» Gorj: Peste 700 de abateri de la legislaţia rutieră, constatate de poliţişti
» Gorj: Femeie rănită într-un accident de muncă

Olt

» Olt: Criză acută de vaccin Hexacima
» Olt: Tichete sociale pentru caracalenii nevoiaşi

Mehedinţi

» Mehedinţi: Poliţiştii rutieri au aplicat amenzi de 24.000 de lei în 24 de ore

Vâlcea

» Vâlcea: Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi
» Vâlcea: Percheziții la persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani

Sport

» Fotbal / CS Universitatea Craiova, victorioasă la Voluntari
» Fotbal / Nepoata vicepreședintelui UEFA, Angel Maria Villar, a fost ucisă de răpitori
» Fotbal / Investitorul chinez care a cumpărat AC Milan ar fi prezentat acte false
» SCM Piteşti a trecut şi de ACS Podari
» Gorjenii, perdanţi în Moldova

Top