Spitalul din Balș încearcă să reziste

Situat la jumătatea drumului dintre două spitale județene, Spitalul din Balș face tot posibilul să reziste. Banii sunt puțini, iar tot mai mulți medici aleg să plece să lucreze în străinătate. Unele dintre secțiile unității medicale au fost renovate și dotate cu aparatură, altele așteaptă să fie modernizate.

Spitalul din Balș luptă să supraviețuiască pentru cei aproximativ 60.000 de locuitori din oraș și din comunele învecinate care au nevoie de o unitate medicală aproape de casă. Banii nu sunt mulți. Fondurile alocate spitalului de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) ajung în mare parte pentru salariile angajaților, achiziționarea de medicamente și plata utilităților. Din contractul cu CAS, spitalul primește cam de 600.000 de lei într-o lună, iar în ambulatoriu, serviciile sunt plătite în totalitate. Bani pentru investiții rămân rar și sunt puțini. Secțiile de Chirurgie Generală, Medicină Internă și Obstetrică-Ginecologie sunt cele mai solicitate.

Sala de nașteri a Spitalului din Balș

Sala de nașteri a Spitalului din Balș

În vara aceasta s-a reușit renovarea unei părți din Secția de Chirurgie cu ajutorul unei sponsorizări. De renovare au însă nevoie și celelalte secții ale spitalului. În Secția de Ginecologie este nevoie de mobilier nou, dar și de aparatură. „În această vară am început să renovăm Secția de Chirurgie. Lucrarea este aproape la jumătate. Încercăm să continuăm modernizările și pe alte secții. Trebuie să modificăm și structura saloanelor din tot spitalul, astfel încât fiecare să aibă grup sanitar propriu. Acum băile sunt la capătul holului“, spune dr. Ștefan Stănculescu, managerul Spitalului din Balș.

Camera de gardă trebuie să devină unitate de urgență

Conducerea spitalului spune că este nevoie de transformarea camerei de gardă  în unitate de urgență pentru că zilnic aici vin mulți pacienți

Conducerea spitalului spune că este nevoie de transformarea camerei de gardă

în unitate de urgență pentru că zilnic aici vin mulți pacienți

În prezent, spitalul nu are o unitate de urgență, ci doar cameră de gardă. Conducerea își dorește să rezolve această problemă pentru că zilnic la camera de gardă vin în jur de 40 de persoane. „Avem o cameră de gardă și nu una de primiri urgențe. Ar trebui să facem o clădire legată de spital, astfel încât să fie lărgit spațiul camerei de gardă și să o transformăm în unitate de primiri urgențe. Totul ține însă de finanțare. Acum camera de gardă este deservită de medicii de pe secție. Vin în jur de 40 de persoane zilnic aici, de aceea, vrem să o transformăm în cameră de primiri urgențe care să aibă medic, asistent de urgență și finanțare separate“, adaugă dr. Ștefan Stănculescu.

Mare nevoie este și de un lift. Acum pacienții sunt cărați cu targa sau pe brațe. Spitalul are promisiuni din partea primăriei că se vor aloca bani pentru investiție. „Cred că până la sfârșitul acestui an o să reușim să rezolvăm problema. Este nevoie de lift pentru deplasarea pacienților care nu pot merge pe scări. Primăria a prins în buget o sumă pentru această investiție, o să contribuie și spitalul cu veniturile proprii și sperăm să rezolvăm problema cât mai repede“, explică managerul spitalului.

Lipsa medicilor pune pacienții pe drumuri

Așa arată sala de opreație din Clinica de Chirurgie

Așa arată sala de opreație din Clinica de Chirurgie

Nevoie de investiții este și când vine vorba de aparatura medicală. În Secția de Chirurgie a fost adusă o linie de chirurgie laparoscopică. Mai este nevoie însă de multe, astfel încât pacienții să poată fi tratați la cel mai înalt nivel. „Dacă nu ai dotare tehnică rămâi în urmă cu aparatura și oamenii se duc la alte spitale. Am reușit să cumpărăm unele aparate, dar în medicină mereu apare ceva mai bun. De exemplu, la camera de gardă am cumpărat anul trecut un defibrilator, dar vrem să avem unul mai bun“, spune dr. Ștefan Stănculescu.

Pe lângă aparatura performantă, important este ca spitalul să aibă și oamenii pregătiți să lucreze cu ea. Cu fonduri europene, conducerea spitalului și consiliul local au reușit să modernizeze și să doteze cu aparatură ambulatoriul spitalului. Lipsesc însă medicii care să lucreze cu ea. În zonă sunt în jur de 5.500 de bolnavi de diabet care sunt nevoiți să meargă să se trateze la spitalele din Slatina sau Craiova pentru că în policlinica din Balș nu este medic. Aceeași situație este și la cabinetele de Oncologie și Cardiologie. „Este mare nevoie de medici, mai ales în policlinică. Deși în zonă sunt mulți pacienți care suferă de boli cardiovasculare, în ambulator nu avem cardiolog. Majoritatea medicilor se îndreaptă către privat. Nu avem nici medic oncolog. Bolnavii cu afecțiuni oncologice sunt nevoiți să meargă la zeci de kilometri distanță să primească o rețetă și să fie consultați de medic“, declară managerul unității medicale.

Unul dintre saloanele Secției de Chirurgie care așteaptă să fie renovat

Unul dintre saloanele Secției de Chirurgie care așteaptă să fie renovat

Medicii rezidenți țin postul blocat, apoi pleacă

O problemă este și lipsa medicului anestezist. Medicul angajat al spitalului este în concediu de îngrijire a copilului. Unitatea sanitară a încheiat un contract de prestări servicii cu un medic anestezist ieșit la pensie. „La sfârșitul anului, medicul anestezist angajat al spitalului se va întoarce din concediu. Mai avem un medic rezident care va avea examen în această toamnă și sperăm ca după 15 ianuarie să vină. Anul acesta și rezidentul pe care îl avem pentru oncologie trebuie să își termine rezidențiatul și sperăm să vină să lucreze aici, pe postul pe care îl ține ocupat de cinci ani. Aceeași situație este și la cabinetul de diabet și boli de nutriție. Rezidentul ar trebui să vină în această toamnă, după ce își dă examenul“, spune dr. Ștefan Stănculescu.

Cei mai mulți dintre rezidenți însă nu merg să lucreze în spitalul în care au ținut postul blocat pe perioada rezidențiatului. „Este o problemă cu posturile rezidenților. Un rezident a ales un post din spital și pe toată perioada pregătirii lui noi ținem postul blocat pentru el, dar după ce termină nu mai vine să lucreze la noi. În contract este stipulat că trebuie să lucreze cinci ani în spitalul în care are postul, altfel plătește școlarizarea, dar în ultimul timp mulți au mers în instanță și au câștigat dreptul de a nu mai plăti dacă nu vin și pleacă să lucreze în Franța, Anglia, Belgia“, atrage atenția dr. Ștefan Stănculescu, managerul Spitalului din Balș.


Comenteaza acum

Alte stiri

28 septembrie 2016

Horoscop

Berbec Sunteți răsfăţat de astre, care vă creează terenul propice pentru iubire, relaţii armonioase cu copiii, creativitate, şi chiar distracţie. La locul de muncă, atmosfera nu este la fel de roz, în sensul că puteți avea parte de intrigi şi

Sumarul ediției de marţi, 20 septembrie 2016

Actualitate

» Dragnea, la ÎCCJ într-un nou termen în dosarul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu
» Fumatul în maşina personală ar putea fi interzis în prezenţa minorilor şi a femeilor însărcinate
» Gabriel Oprea, la instanța supremă
» Transportatorii ameninţă cu proteste în faţa Parlamentului
» ASF: OUG privind plafonarea tarifelor RCA a fost publicată cu greşeli, Monitorul Oficial va corecta
» Moscova neagă informaţiile că ar fi atacat un convoi umanitar în Siria
» Bun îi vinul ghiurghuliu
» Oamenii Timpului
» Începem școala împreună
» Sistemul RCA s-a blocat
» Argeş: Unul dintre bărbaţii ţinuţi sclavi la Berevoeşti, găsit spânzurat
» CCR: Sesizarea referitoare la recunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex, amânată pentru 27 octombrie
» UE a aprobat începerea procesului de admitere a Bosniei-Herţegovina
» Transportatorii rutieri: Noua Lege RCA nu conține tariful de referință negociat săptămâna trecută cu ASF
» CNA: Campania pentru alegerile parlamentare va fi “pe bani”
» Legea care permite “cumpărarea de vechime”, adoptată de Camera Deputaţilor
» DNA: Votul majorității membrilor Senatului are drept consecință blocarea anchetei față de Oprea
» ONU și-a suspendat toate convoaiele cu ajutoare umanitare în Siria
» INS: 32% dintre gospodăriile din România nu fac faţă cheltuielilor importante
» CSM: Afirmațiile Olguței Vasilescu aduc atingere independenței, prestigiului și credibilității justiției
» Filipine: Alarmă falsă privind deturnarea unui avion pe aeroportul din Manila
» Peste 200 de sindicaliști din Sănătate protestează în fața Ministerului Muncii
» Plenul votează reacordarea mandatului lui Petre Roman
» Grecia: Grevă de 48 ore a transportatorilor maritimi
» Craiova: Femeie accidentată pe trecerea de pietoni
» Craiova: Prins cu mopedul neînregistrat şi fără permis
» Craiova: Posesor de mandat în spatele gratiilor
» AEP: Aproape 19 milioane de români, înscriși în Registrul electoral
» Amenzi de 4.000-10.000 lei pentru prestatorii de servicii de plată care încalcă normele europene
» O tabără de refugiați din Grecia a fost incendiată
» ANM: Intervalul 19 septembrie – 2 octombrie, caracterizat de o vreme în răcire și episoade de ploi
» Sediul ONU de la New York devine, timp de o săptămână, epicentrul diplomației mondiale

Dolj

» Un Logan al polițiștilor de la Rutieră, implicat într-un accident pe Calea Severinului
» Intervenţii ale pompierilor doljeni în ultimele 24 de ore
» Accident mortal pe trecerea de pietoni
» Grădina Botanică, deschisă doar pentru plimbare și alergare

Gorj

» Gorj: “Nocturna Bibliotecii”, la Biblioteca Judeţeană din Târgu Jiu
» Gorj: Încasări peste estimări la Finanţele Publice
» Gorj: Campania pentru “Cuminţenia pământului” se apropie de final
» Gorj: Ambulanţă SMURD, implicată într-un accident la Târgu Jiu
» Gorj: Accident cu două victime la Bengeşti-Ciocadia
» Gorj: Doi bărbaţi de etnie rromă au ajuns, înjunghiaţi, la Spital

Olt

» Olt: De la 1 octombrie cresc chiriile la ANL-urile din Slatina
» Olt: Instruiri la unitățile de învățământ pentru prevenirea incendiilor

Mehedinţi

» Mehedinţi: 18 vitezomani sancţionaţi în 24 de ore
» Mehedinți: Gospodării inundate în localitatea Strehaia

Vâlcea

» Fabrică de tapiţerii auto, inaugurată la Râmnicu Vâlcea
» Vâlcea: Peste 300 de tineri s-au înscris la acţiunile ce vor avea loc de Ziua Mondială a Curăţeniei

Sport

» Scrimă: Campioana olimpică Loredana Dinu a împărţit autografe micilor spadasini de la LPS “Petrache Trişcu”
» Tenis / Begu, în optimile turneului de la Seul

Top