27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBanii „vorbesc“ în spitalele din Craiova

Banii „vorbesc“ în spitalele din Craiova

Potrivit procurorilor, pentru un post de asistent medical la Spitalul de Urgență Craiova șpaga a ajuns până la 8.000 de euro (Foto: Arhiva GdS)
Potrivit procurorilor, pentru un post de asistent medical la Spitalul de Urgență Craiova șpaga a ajuns până la 8.000 de euro (Foto: Arhiva GdS)

Șpaga dată pentru obținerea unui post de asistent sau infirmier într-un spital din Craiova ajunge până la 8.000 de euro, iar pentru un post de medic s-au cerut chiar și 15.000 de euro. Ultimele dosare penale întocmite de procurori arată că șpăgile au fost cerute de diverse persoane, de la brancardieri și asistenți, până la directorul unei unități medicale. Aceasta este partea cunoscută a fenomenului mitei pentru posturile din spitale, pentru că la anchetatori ajung, de obicei, numai plângerile persoanelor care caută un loc de muncă și rămân și cu banii dați, și fără serviciu.

După cum reiese din dosarele penale instrumentate în ultimii ani de procurorii craioveni, multă lume cere șpagă și multă lumea dă bani pentru un post în unitățile medicale din Bănie. Cele mai „vândute“ posturi din unitățile medicale craiovene sunt cele de la Spitalul de Urgență. Printre inculpații din aceste dosare se numără un brancardier, o asistentă, un director de spital și chiar secretara unei școli.
Ancheta într-un astfel de dosar penal a fost începută de procurorii DNA din Craiova în februarie 2011, când a fost reținută Manuela Militaru, pe atunci economistă în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj. Oamenii legii au stabilit că femeia a cerut și primit zeci de mii de euro de la mai mulți denunțători, cărora le promitea locuri de muncă la Spitalul de Urgență Craiova, Garda de Mediu sau DSP. Mai exact, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 500 şi 5.000 de euro sau între 1.400 şi 10.000 de lei, economista DSP Dolj promitea că poate interveni pe lângă şefii unor instituţii publice din Craiova pentru a-i angaja pe denunțători pe diverse posturi. În timpul cercetărilor s-a stabilit că Manuela Militaru a primit de la 18 persoane, în schimbul promisiunilor de angajare, sumele totale de 31.150 de euro şi 33.100 de lei. În decembrie 2011, inculpata a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare cu executare.
Ulterior, în iulie 2011, o femeie s-a plâns ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj că Ionel Măceşanu, asistent medical la Spitalul „Victor Babeş“ din Craiova, i-a cerut 8.000 de euro pentru a-i aranja angajarea în spital. I-a dat 3.250 de euro, iar când şi-a dat seama că a fost păcălită a hotărât să-l denunţe pe asistent. În iulie 2013, bărbatul a fost condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență.

Brancardier cu „pile“ și infirmieră cu relații

Tot în 2011, în aprilie, o femeie a depus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj o plângere în care susţinea că îi dăduse 3.700 de euro lui Marius Dionisie, brancardier la Spitalul de Urgenţă Craiova, pentru a-i pune o „pilă“ la angajaţii spitalului care organizau concursul pentru ocuparea unor posturi de infirmieri. După susţinerea concursului, văzând că nu a fost admisă şi că a rămas şi cu banii daţi, femeia a hotărât să-şi reclame „pila“. În octombrie 2012, bărbatul a fost condamnat la trei ani cu suspendare pentru trafic de influență,
Poate pentru că erau destule „oferte“ pentru posturile din spitale, Elena Aurel, infirmieră a Spitalului Clinic de Urgenţă Militar „Dr. Ştefan Odobleja“ Craiova, nu a cerut șpăgi pentru posturi din spital, ci pentru angajări în cadrul… armatei.
Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva Elenei Aurel la sfârşitul lunii aprilie 2012, după ce două persoane s-au plâns că femeia le-a cerut mită 10.500 de euro și 1.800 de lei, bani care trebuia să ajungă la anumiţi ofițeri superiori din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN). În schimbul banilor, denunţătorii urma să fie angajaţi în cadrul armatei și, ulterior, transferaţi într-o garnizoană la alegere. Continuând cercetările, procurorii anticorupţie au stabilit că inculpata îşi făcuse un obicei din a lua bani de la doritorii de locuri de muncă în cadrul armatei, infirmiera primind în total peste 30.000 de euro şi 30.000 de lei de la 16 persoane. În toate cazurile, Elena Aurel a susţinut că va da banii unor ofiţeri superiori din cadrul MApN, care trebuia să aranjeze angajările, însă, în final, nici unul din cei 16 denunţători nu a fost angajat. Pentru faptele sale, în ianuarie 2013, inculpata a fost condamnată definitiv la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare.

15.000 de euro, șpaga pentru un post de ginecolog

Daniela Chivu, secretara Școlii nr. 36 „Gheorghe Bibescu“ din Craiova, a fost reținută de anchetatori pe 10 februarie, anul acesta, fiind acuzată de comiterea infracțiunii de trafic de influență. Anchetatorii au precizat că cercetările în acest dosar au fost începute în decembrie 2015, după ce un craiovean s-a plâns ofițerilor Serviciului Județean Anticorupție Dolj că secretara Daniela Chivu i-a cerut 15.000 de euro pentru a-i angaja fiica pe un post de ginecolog într-un spital din Craiova. Daniela Chivu a susținut că lucrează la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj și poate interveni pe lângă directorul Spitalului de Urgență Craiova. În final, bărbatul i-a dat femeii 7.500 de euro, însă fiica sa a rămas tot fără serviciu. Ulterior, cercetările au fost preluate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care au reușit să identifice șapte persoane păgubite în același fel de Daniela Chivu. „În perioada decembrie 2015 – februarie 2016, au fost înregistrate denunţurile mai multor persoane care sesizau faptul că, în perioada 2015-2016, C.D., secretară la o școală generală din Craiova, a pretins şi primit sume de bani cuprinse între 1.000 de lei şi 15.000 de euro pentru a le facilita angajarea la diverse instituţii publice din Craiova“, au explicat anchetatorii.
Culmea este că inculpata a primt bani de la trei persoane pentru a le angaja pe același post. Daniela Chivu era membră a comisiei de examinare pentru ocuparea prin concurs a unui post de secretar la Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu“ din Craiova, ocazie cu care a cerut și primit de la trei persoane sumele de 2.000, 2.500 și 3.000 de lei pentru a obține acest post. Inculpata a fost trimisă în judecată în aprilie, în prezent dosarul fiind pe rolul Tribunalului Dolj.

Mita ar fi ajuns până la directorul Spitalului de Urgență Craiova

În primăvara anului trecut, procurorii anticorupție au ajuns pe „firul“ șpăgilor până la Cristina Calangiu, fost viceprimar al municipiului Craiova și fost manager al Spitalului de Urgență Craiova.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că „în intervalul 2007-2014, perioadă în care inculpata Calangiu Cristina Mariana a ocupat funcțiile de manager al Spitalului Clinic de Urgență nr. 1 Craiova (în perioada 2006-2009), respectiv viceprimar al municipiului Craiova (în perioada 2012-2015), prin intermediul inculpatei Munteanu Ioana, a pretins și primit sume de bani, cuprinse între 15.000 de lei și 8.000 de euro, în total 50.500 de euro și 15.000 de lei, de la mai multe persoane, pentru a fi angajate ca asistenți medicali, respectiv infirmieri, la unități spitalicești de pe raza municipiului Craiova“. În acest dosar, care este pe rolul Tribunalului Dolj, Cristina Calangiu a fost acuzată de comiterea a nouă infracțiuni de trafic de influență. În schimb, Ioana Munteanu, intermediara șpăgilor, a fost acuzată de comiterea a 16 infracțiuni de trafic de influență, cinci de complicitate la luare de mită și dare de mită.
În același dosar au mai fost deferiți justiției Radu Smarandache, șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului (DGASPC) Dolj la data faptelor, Rodica Țenea, consilier juridic în cadrul Primăriei Craiova, Maria Manolache, director general adjunct în cadrul DGASPC Dolj, dar și Lavinia Oprea, șefa Centrului de Consiliere și Asistență Specializată pentru Persoanele cu Tulburări de Spectru Autist din cadrul DGASPC Dolj.
În ceea ce o privește pe Rodica Țenea, procurorii craioveni spun că, în perioada 2011-2015, tot prin intermediul Ioanei Munteanu, „a pretins și primit, în șase rânduri, sume de bani cuprinse între 2.000 de lei și 8.000 de euro, în total 16.500 de euro și 4.000 de lei, de la persoane interesate să se angajeze la diverse instituții din municipiul Craiova sau să se pensioneze medical, prevalându-se de relațiile pe care le are cu factorii de decizie în cadrul acestor instituții“. Rodica Țenea este acuzată de comiterea a șase infracțiuni de trafic de influență.
În acest dosar apar numele mai multor persoane care ar fi dat șpăgi între 6.000 și 8.000 de euro pentru obținerea unor posturi de asistenți medicali la Spitalul de Urgență Craiova, Spitalul „Filantropia“ și Spitalul „Dr. Victor Babeș“ Craiova.

Campania GdS

În primăvara anului trecut, GdS a lansat proiectul „Transparen­ță în spitale“, în care managerii instituțiilor sanitare din Craiova au fost „provocați“ să publice pe site-urile proprii situația angajărilor din perioada 2012-2015.
De exemplu, începând cu aprilie 2015, Spitalul „Filantropia“ publică la rubrica „Anunțuri“ toate posturile scoase la concurs, tematica și rezultatul concursurilor și al contestațiilor. Spitalul de Urgență Craiova a făcut același lucru doar până în decembrie 2015, când a fost anunțat un concurs pentru ocuparea a trei posturi de medici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS