21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTermo a pierdut procesele cu cei 700 de angajați

Termo a pierdut procesele cu cei 700 de angajați

Angajații de la Termo au câștigat procesele cu angajatorul (Foto: Arhiva GdS)
Angajații de la Termo au câștigat procesele cu angajatorul (Foto: Arhiva GdS)

SC Termo Craiova SRL a pierdut procesul cu angajații de la care trebuia să recupereze suma de 1,8 milioane de  lei, bani încasați necuvenit prin mărirea salariilor în anii 2011 – 2012. Prin urmare, cei 700 de angajați nu mai trebuie să returneze angajatorului sumele pe care Curtea de Conturi a decis, în urma unui control, că la momentul respectiv au fost încasate nelegal și s-a depășit fondul de salarii. În plus, furnizorul local de căldură trebuie să le mai plătească angajaților și cheltuielile de judecată.

Rând pe rând, cei 700 de angajați ai SC Termo Craiova SRL, care au fost dați în judecată de către angajator pentru a restitui sumele de bani încasate nelegal în anii 2011 – 2012, au câștigat procesele în instanță. În total, furnizorul de căldură al orașului Craiova trebuia să recupereze de la salariați suma de 1,8 milioane de lei. Banii proveneau din mărirea salariilor prin modificarea coeficientului de ierarhizare, măsura fiind impusă după negocierea contractului colectiv de muncă. „Angajații au câștigat în instanță procesele în care li se cerea să dea înapoi banii pe care Curtea de Conturi a decis că i-au încasat necuvenit. Angajatorul a pierdut și la fond, și la apel. Prin urmare, noi nu trebuie să mai returnăm nici un leu. Dimpotrivă am câștigat cheltuielile de judecată și salariații au început să facă cereri și să-și ridice aceste sume de la casieria societății“, a precizat Dumitra Sîrbu, angajat SC Termo Craiova SRL.
În realitate, lucrurile au stat cam așa: după această mărire salarială, Curtea de Conturi, în urma unui control la SC Termo Craiova SRL, a decis că „în anul 2012, nivelul cheltuielilor de personal înregistrate de RA Termoficare Craiova (SC Termo SRL) a depășit nivelul anului precedent cu suma de 1,8 milioane de lei, deoarece, prin contractul colectiv de muncă încheiat între entitate și angajați au fost majorați coeficienții minimi de ierarhizare pentru mai multe categorii de salariați față de nivelul anului 2011, iar numărul de personal al regiei a crescut de la 753 de persoane, cât existau la finele anului 2011, la 765 de persoane la finele anului 2012. Plata unei remunerații lunare pentru funcția de director general a depășit în cuantum nivelul stabilit pentru indemnizația funcției de viceprimar“, se arată în raportul Curții de Conturi. Inițial, SC Termo Craiova SRL a contestat în instanță decizia Curții de Conturi, dar a pierdut procesul, după care, în momentul în care Complexul Energetic Oltenia a cerut intrarea în insolvență a operatorului, s-a îndreptat împotriva angajaților cu acțiune în răspundere patrimonială. Procesele au fost pierdute atât pe fond la Tribunalul Dolj, cât și în apel la Curtea de Apel Craiova. Instanța a decis că „sumele pretinse încasate necuvenit reprezintă în fapt parte din salariul acestuia stabilit în baza unor clauze din contractul colectiv de muncă. Acele clauze din contractul colectiv de muncă nu au fost niciodată anulate sau declarate nule de vreo instanță și nici nu au fost modificate de către părți în alt sens. Contractul colectiv de muncă reprezintă legea părților și cât timp acesta nu este anulat sau modificat, drepturile primite în baza clauzelor acestuia nu pot constitui drepturi necuvenite primite fără drept sau din eroare“, se arată în deciziile date de Curtea de Apel Craiova. În plus, SC Termo Craiova SRL este acum obligată să le plătească salariaților și cheltuieli de judecată.

Să plătească directorii

În ultimă fază, pentru recuperarea acelor majorări salariale în sumă de 1,8 milioane de lei, SC Termo a fost nevoită să se îndrepte împotriva foștilor conducători ai societății din acea perioadă, Tatian Tudorache, Nicolae Degeratu și Cristian Popescu.
„Curtea de Conturi a con­­s­tatat depășirea fondului de salarii în perioada anilor 2011-2012, iar Termo era obligată să recupereze sumele pe care angajații le-ar fi încasat necuvenit. Când s-a declanșat insolvența, au fost demarate în instanță aceste procese cu angajații, numai că instanțele de judecată au decis că drepturile salariale sunt încasate corect și deciziile atât la fond, cât și la apel au fost de respingere a solicitărilor noastre. Drept urmare, ne-am îndreptat pentru recuperarea acestor sume cu acțiune împotriva directorilor care au luat deciziile de majorare a veniturilor angajaților, ceea ce a dus implicit la creșterea plafonului de cheltuieli cu salariile. Este vorba de foștii directori Tatian Tudorache, Nicolae Degeratu și Cristian Popescu“, a declarat pentru GdS, Maria Somnea, reprezentant Siomax, administrator judiciar SC Termo Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS