Împreună putem schimba viaţa unui copil din Secu

Dragoş are opt ani, vrea să înveţe şi visează să meargă (Foto: Lucian Anghel)
Autori


Dragoş are opt ani, este un copil puternic care a trecut deja prin intervenţii chirurgicale extrem de complicate. La patru ani, a fost diagnosticat cu hidrocefalie şi tumoră malignă la creierul mic. A fost operat, a urmat tratament citostatic. După intervenţie însă, un an nu s-a putut mişca, nu a vorbit. Treptat a început să-şi revină, dar nici până în prezent nu poate merge. Este purtat pe braţe sau transportat într-un scaun cu rotile extrem de vechi. Este elev în clasa I, îşi doreşte foarte mult să înveţe. Are însă nevoie de sprijinul dumneavoastră.

La aproximativ 60 de kilometri de Craiova, în satul Comanicea, comuna Secu, trăieşte familia Condescu. L-am găsit pe Dragoş acasă alături de mamă şi de una dintre surori. Se întorsese de la şcoală, ajutat de sora lui, nerăbdător să ne cunoască. Extrem de prietenos, cu nişte ochi mari, negri, cu un zâmbet cald, ne-a întins mâna să se prezinte.

Aniana Condescu, ma­ma acestui copil, este o femeie care merită toată admiraţia. A făcut tot ce a fost omeneşte posibil pentru a-şi salva copilul, o femeie simplă de la ţară care a avut curaj să bată la uşa celor mai buni medici din ţară şi din străinătate. Povestea lui Dragoş Condescu este emoţionantă. Până la patru ani a fost un copil fără probleme de sănătate. Nici părinţii, nici medicul de familie nu au observat nimic ciudat în dezvoltarea lui. Suferea doar de spasmul hohotului de plâns, însă părinţii au primit asigurări că odată cu trecerea anilor va scăpa de această problemă. „Am şase copii, trei dintre ei sunt deja căsătoriţi. Cu Dragoş nici măcar nu am ştiut că sunt gravidă, am descoperit când mă apropiam deja de luna a noua. Eram suspectă de cancer, nu am avut nici un fel de simtome specifice femeilor însărcinate. Am mers să-mi fac investigaţii şi ecografii pentru a vedea dacă suspiciunea de cancer se adevereşte şi am descoperit sarcina. Refuzam să cred că este posibil, copilul nu se mişcase niciodată, însă medicii mi-au dat atunci asigurări că fătul este perfect dezvoltat. Aveam 42 de ani, mi-era teamă să nu fie cu probleme la naștere. Copilul a fost perfect, au susţinut medicii. Nimeni nu şi-a dat seama că băiatul meu avea fruntea ciudată, specifică în cazul copiilor cu hidrocefalie. Au considerat că este o trăsătură a familiei. Făceau chiar şi glume că cei cu fruntea proeminentă sunt deştepţi. A fost un copil foarte bine dezvoltat pentru vârsta lui. Până la patru ani, însă, când dintr-o dată nu a mai putut merge. M-au trimis atunci la doamna doctor Godeanu la LSM, care mi-a recomandat să îi fac urgent copilului tomografie. Imediat ce au primit rezultatele mi-au spus să îmi fac bagajul şi să plec la Spitalul Clinic de Urgenţă «Bagdasar-Arseni»“, a povestit Aniana Condescu.

dragos

 

„Copilul nostru are nevoie de şedinţe de recuperare“


Diagnosticul primit a venit ca un trăsnet: hidrocefalie, tumoră malignă. A avut nevoie urgent de o primă intervenţie, i s-a montat un tub conectat la o valvă care controlează presiunea de drenaj. După numai o lună a urmat cea de-a doua intervenţie, extirparea tumorii. „După operaţie, Dragoş a rămas o legumă. Nimeni nu îi mai dădea prea multe şanse. Două săptămâni a făcut încontinuu convulsii şi febră, iar el nu mai răspundea la tratament. Am crezut că-l pierd, că lupta noastră se sfârşeşte. Refuzam însă să accept. Simţeam că trebuie să fac orice ca să îl salvez. Multe luni a stat în terapie, apoi a început încet să îşi revină. Am fost transferaţi la Institutul Oncologic «Prof. Dr. Al. Trestioreanu» din Bucureşti, unde a început tratamentul citostatic“, a adăugat femeia. Nu a durat însă mult până când mama lui Dragoş a primit o nouă veste. Că venele copilului nu mai permit un tratament atât de agresiv şi că trebuie să i se monteze un dispozitiv prin care să-i fie introdusă medicamentaţia. Au fost externaţi, însă după şase luni au revenit la control. Medicii i-au efectuat atunci un nou RMN şi au descoperit că boala recidivase, se formaseră alți doi noduli. A urmat atunci o nouă serie de citostatice. Însă cum starea copilului era la fel de gravă, medicii i-au recomandat să îl ducă la un spital în străinătate. I-au oferit câteva alternative, iar mama a ales să meargă la o clinică din Ungaria. Deşi nu avea bani şi ştia că îi sunt asigurate de către spital doar razele, a decis să meargă mai departe. A primit sprijin din partea altor părinţi aflaţi în situaţii similare, din partea unor biserici şi astfel a urmat tratamentul recomandat. „Analizele i-au ieşit bune şi astfel Dragoş a fost externat. De la cinci ani a început să spună primele cuvinte, a început să stea în şezut. Periodic mergem la control. Trăim doar din indemnizaţia copilului de handicap şi din alocaţia lui. Nici eu şi nici soţul nu avem un loc de muncă. Copilul nostru are nevoie de şedinţe de recuperare pentru a merge, de un logoped, de un căruţ cu care să îl ducem până la şcoală, de haine. Luni, 19 septembrie, voi merge iar cu Dragoş la Bucureşti la Spitalul «Marie Curie» pentru a-i fi scos dispozitivul prin care i-au introdus tratamentul. Vom sta cel puţin o lună internaţi“, a completat mama copilului.

Se poate solicita recuperare la oricare din centrele din subordinea DGASPC Dolj

Am cerut un punct de vedere reprezentanţilor DGASPC Dolj, având în vedere că Dragoş este încadrat în gradul grav de handicap. Atât părinţii lui Dragoş, cât şi alţi doljeni aflaţi în situaţii similare, cu copii încadraţi în grade de handicap, se pot adresa printr-o cerere la oricare din centrele de recuperare aflate în subordinea DGASPC Dolj pentru a solicita recuperare. „Cererea va fi însoţită ulterior de un dosar care se constituie la centrul respectiv. Dacă părinţii nu au posibilitate de a aduce copilul la recuperare la Craiova pot face o cerere prin care să solicite serviciile Echipei Mobile. Trebuie avut în vedere în mod deosebit diagnosticul şi posibilele efecte adverse pe care le pot aduce procedurile de recuperare. Din acest motiv, ar trebui să existe o recomandare a unui medic specialist cu privire la tipul de recuperare care poate fi urmat, pentru a nu agrava situaţia existentă. Dragoş Condescu a urmat şi proceduri de chimio şi radioterapie şi are deja un organism slăbit. Nu are autonomia motorie, deci nu se poate deplasa independent şi atunci ar avea nevoie de recuperare neuromotorie dacă nu există contraindicaţii în acest sens. Părinţii au reactualizat anul acesta certificatul de încadrare, hotărârea de încadrare în grad de handicap este însoţită de un plan de recuperare, în care specialiştii care au evaluat copilul din cadrul Serviciului de Evaluare Complexă au făcut recomandări cu privire la tipul de recuperare care trebuie urmat“, a precizat psiholog clinician principal Claudia Măciucă, şef Serviciu Evaluare Complexă a Copilului cu Dizabilităţi. Mai mult decât atât, potrivit reprezentanţilor DGASPC Dolj începând de anul viitor, în judeţ va exista un centru de recuperare în care copiii să fie găzduiţi pe toată perioada şedinţelor.

Cum putem ajuta

Cei care doresc să îl ajute pe Dragoş, să-i ofere un scaun rulant, haine, cărţi pot suna la numărul de telefon 0768.145.567 sau pot dona orice sumă în contul deschis pe numele mamei la BCR, RO95RNCB0746119449060001.



Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 15 septembrie 2016

Actualitate

» Ecaterina Andronescu cere amânarea concursurilor de directori din şcoli până vara viitoare
» Arest preventiv prelungit pentru o parte dintre inculpaţii din dosarul de sclavie de la Berevoeşti (Argeş)
» Fiul preşedintelui LPF, arestat preventiv
» Ambasadorul Marii Britanii în Arabia Saudită s-a convertit la Islam
» Iohannis critică duplicitatea unor lideri europeni, înaintea summitului UE 27
» Necazurile locatarilor de pe Recunoştiinţei
» Codul fiscal nu se modifică
» Cula din Cernatesti asteapta sa fie renovata
» Unde duce politeţea…
» Ucis de propriul câine
» Se face autostrada Craiova-Pitesti?
» Elevii nu mai trebuie să solicite adeverinţe pentru a-şi valida calitatea de asigurat CNAS
» Transportatorii rutieri au convenit cu ASF un tarif maxim al polițelor RCA de 7.500 lei/an, după ce iniţial s-a vorbit de 6.149 lei/an
» Primarul Braşovului şi preşedintele CJ Braşov, urmăriţi penal într-un nou dosar
» Angajaţii din penitenciare ameninţă cu proteste la unităţile de detenţie şi la Ministerul Justiţiei
» Şcolile doctorale au rămas fără acreditare. Ministerul Educaţiei va emite un ordin pentru autorizare provizorie
» Transportatorii rutieri au ajuns la un acord cu ASF
» UPDATE – Grevă generală în toate spitalele din țară în 31 octombrie
» Concert dedicat Zilei Naţionale a Mexicului la Filarmonica Oltenia
» Julian King, noul comisar pentru securitatea UE
» Bogdan Olteanu a fost audiat la DNA

Publireportaj

» Consultantul în vânzări, personajul-cheie la UNIC Imobiliare

Local

» Mănăstirea din Strehaia, între istorie şi legendă

Dolj

» Autostrada Craiova-Pitești, încă o promisiune
» Conductele de apă și canalizare din Craiova încep să crape
» Arestat în lipsă după ce l-a călcat cu Mercedesul pe „Vialis“
» Bărbat omorât de un câine, la Făcăi
» Hans Klemm, ambasadorul SUA în România: „Nouă din zece români obţin viză pentru SUA“
» Termo a pierdut procesele cu cei 700 de angajați
» Ministrul Transporturilor: Licitaţie pentru autostrada Craiova-Piteşti, lansată la 1 noiembrie

Gorj

» Elevii gorjeni vor urmări la școală filme cu sculptorul Constantin Brâncuși
» Gorj: Un consilier local propune ca funcţionarii să vină la serviciu cu bicicleta
» Gorj: Fiul omului de afaceri Gheorghe Petcu, trimis în judecată
» Gorj: Conducea pe Transalpina fără permis auto
» Gorj: Zeci de elevi stâng bani pentru înmormântarea colegei de liceu răpusă de leucemie
» Gorj: Mașină de poliție, răsturnată la Târgu Jiu

Olt

» Olt: Reprezentanţii DSVSA nu au putut identifica producătorul brânzei cu E-coli din Piaţa Zahana

Vâlcea

» Vâlcea: Elefant scăpat de la un circ, găsit de poliţişti şi readus în ţarc
» Vâlcea: Un tânăr condamnat cu suspendare a săvârşit altă infracţiune şi a ajuns după gratii
» Vâlcea: Bărbat reţinut pentru că ar fi violat o tânără de 16 ani

Sport

» Craiovenii, îmbiați să facă sport măcar pentru o zi
» Doljenii vor puncte cu Mioveni II și Aninoasa
» Gorjenii, pregătiţi pentru derbiul suferinței
» Săndoi: Suntem permanent alături de CS Universitatea
» Volei (m): România a debutat cu o victorie în turneul de calificare la Euro de la Craiova
» Ce se întâmplă cu echipa feminină de volei de la SCM-U Craiova? (Update)

Educatie

» Școlile din Craiova au clase și cu 40 de elevi

Magazin

» Horoscop
» O lume nebună: Aproximativ 205 japonezi trăiesc în craterul unui vulcan activ
» Bancul zilei

Top