6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe mâine se poate alerga pe tartanul din Grădina Botanică

De mâine se poate alerga pe tartanul din Grădina Botanică

Grădina Botanică va fi deschisă în totalitate începând de mâine, când se va face recepția pistei de alergare (Foto: Marian Apipie)
Grădina Botanică va fi deschisă în totalitate începând de mâine, când se va face recepția pistei de alergare (Foto: Marian Apipie)

Mai mulți cititori GdS ne-au sesizat în legătură cu Grădina Botanică din Craiova, întrebându-se de ce nu se mai poate face un tur complet al grădinii, de pe o parte pe alta a lacului, iar oamenii sunt nevoiți să se întoarcă la un moment dat, pentru că aleile sunt blocate. De „vină“ este tartanul care s-a turnat pe aleile transformate în piste de alergare și care de mâine ar putea fi folosite de craioveni.
Lucrările de amenajare a pistei de alergare din Grădina Botanică i-au privat pe mulți craioveni de plimbarea pe care o făceau în mod obișnuit în acest loc. Mai mulți cititori GdS ne-au sesizat în legătură cu acest aspect, întrebându-se de ce sunt blocate aleile din zona cu insula japoneză și de ce nu se mai poate trece de pe o parte pe alta a lacului. Obișnuiți să facă un ocol al grădinii, de câteva săptămâni craiovenii sunt nevoiți să facă, la un moment dat, cale întoarsă, pentru că trecerea este interzisă. „Nu știu de ce au pus aici benzile astea cu accesul interzis, de nu mai poți să ocolești insula. Nici de pe o parte, nici de pe alta nu mai poți trece, trebuie să te întorci. O fi din cauza lucrărilor de pe alei“, a afirmat o craioveancă.

De mâine, aleile pe care s-a montat tartanul vor putea fi folosite de craioveni
De mâine, aleile pe care s-a montat tartanul vor putea fi folosite de craioveni

Într-adevăr, tartanul care s-a turnat pe unele alei din Grădina Botanică, pentru a le transforma în piste pentru alergare, a fost motivul pentru care a fost interzis accesul persoanelor în această zonă. Situația se va schimba însă de mâine, când ar fi programată recepția lucrărilor, potrivit celor care au montat tartanul și care se aflau și ieri la fața locului. Zona din Grădina Botanică unde a fost amenajată pista de alergare era încă delimitată cu benzi ale Poliției Locale cu „trecerea interzisă“ și cu câteva balize. Doi polițiști locali supravegheau zona, iar un reprezentant al constructorului care a montat tartanul a venit și cu explicațiile. „Este tartan special pentru alergat, identic cu cel de pe pistele de atletism. În momentul de față este uscat, se poate călca pe el, dar accesul nu este încă permis până când nu se face recepția lucrării, pe data de 16 septembrie. După ce constructorul va preda obiectivul beneficiarului, zona va fi deschisă publicului. Am înțeles că asta va fi o zonă specială pentru cei care doresc să alerge, pentru că tartanul este o suprafață moale, specială pentru așa ceva. Nu-ți forțezi articulațiile, este altceva în comparație cu cimentul sau asfaltul“, a precizat reprezentantul constructorului, în timp ce se ocupa de ultimele retușuri ale pistei.

Pista de alergare nu suportă tocurile

Grădina Botanică va fi deschisă în totalitate începând de mâine, când se va face recepția pistei de alergare
Grădina Botanică va fi deschisă în totalitate începând de mâine, când se va face recepția pistei de alergare

Spusele constructorului au fost confirmate ieri, oficial, și de Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ Craiova, cea care administrează Grădina Botanică. RAADPFL ne-a transmis că în „Grădina Botanică este în execuție «Proiectul pistă de alergare», iar procesul tehnologic nu permite accesul persoanelor până la finalizarea lucrărilor și recepționarea acestora“. O altă problemă ridicată de craioveni este dacă poate avea acces oricine pe pista de tartan sau zona va fi doar pentru cei care vor să alerge. Răspunsul a venit tot de la constructor. „În principiu da, pista este pentru oricine dacă este încălțat adecvat, adică dacă are încălțăminte cu talpă plată. De ce spun asta? Pentru că dacă intră, de exemplu, o doamnă care poartă tocuri, va lăsa urme în tartan. Asta nu înseamnă că nu vei mai avea voie să vii în Grădina Botanică dacă porți tocuri, doar că nu poți merge și pe aleile cu tartan“, a explicat constructorul.
Acesta a dat dreptate craiovenilor care considerau că ar fi normal ca atunci când se plimbă prin Botanică să poată să facă un ocol al grădinii: „Așa ar fi normal. De altfel, am și recomandat primăriei să mai amenajeze un podișor în zona unde începe tartanul, pentru ca persoanele care se plimbă prin Grădina Botanică să poată veni până aici pe o parte și să se întoarcă pe cealaltă parte. Acum accesul este blocat, dar nu mi s-ar părea corect să nu ai pe unde să te întorci. Așa cred că toată lumea ar fi mulțumită, și cei care vin să se plimbe, dar și cei care vor să alerge“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS