Unde ajung deșeurile colectate selectiv de craioveni?

În Craiova sunt 223 de containere de colectare selectivă a gunoiului în 87 de locații (Foto: Bogdan Grosu)


Sunt craioveni care spun că efortul lor de a arunca gunoiul selectiv este în zadar, deoarece operatorul local colectează deșeurile din containerele speciale la grămadă. Acele clopote care se găsesc așezate în mai multe zone ale orașului sunt golite în remorca aceluiași tractor și oamenii se întreabă ce rost mai are colectarea selectivă. O astfel de nelămurire are și Florian Popescu, un craiovean care spune că face „colectarea selectivă a deșeurilor din convingere și nu pentru a fi la modă sau din obligație“.

„Sunt unul dintre cetă­țenii Craiovei care, din momentul în care au fost amplasate pubelele destinate colectării selective a deșeurilor, am început să «reciclez». O dată la două, trei săptămâni duc un sac mare (120 de litri) la pubela pentru hârtie și cartoane și unul la pubela pentru plastic și metal. În numeroase rânduri mi-a fost atrasă atenția de către rude sau cunoscuți asupra unor lucruri pe care nu am cum să le verific personal. În primul rând, când sunt ridicate deșeurile din pubele, acestea sunt amestecate în aceeași remorcă de tractor. În al doilea rând, nu există un loc special amenajat în care să ajungă aceste deșeuri și acestea sunt depozitate la groapa de gunoi a orașului împreună cu res­tul gunoiului menajer. Aș fi interesat, cum probabil sunt și alți concetățeni, să știu ce se întâmplă cu deșeurile colectate selectiv și dacă orașul nostru chiar tratează corect și coerent activitatea de colectare selectivă“, întreabă Florian Popescu într-un e-mail trimis pe adresa GdS.

Reporterii GdS au încercat și în alte rânduri să afle de la operatorul local cum acționează atunci când golește containerele de colectare selectivă, însoțind mașinile Salubrității atunci când goleau clopotele amplasate pe trotuarele din cartierele craiovene. Concluzia a fost că Salubritatea le strânge selectiv pentru că deșeurile sunt puse în remorci diferite.

Clopotele se golesc separat

Am încercat și de această dată să aflăm de la operatorul local dacă și-a păstrat obiceiul sau și-a modificat modul de ridicare a deșeurilor strânse selectiv de populație. Acesta infirmă temerile populației și susține că strângerea deșeurilor din hârtie, carton, plastic, sticlă și fier se face tot separat, iar destinația este punctul de sortare din Bariera Vâlcii. Aici angajații Salubrității fac o sortare suplimentară din cauză că populația confundă adeseori containerele selective cu pubelele de la platformele de gunoi, destinate doar gunoiului menajer.

„În prezent, în Craiova sunt amplasate 223 de containere de colectare selectivă în 87 de locații aflate pe domeniul public, în cartierele de blocuri ale municipiului. Acestea au fost puse la dispoziție în mod gratuit de societatea Eco-Rom Ambalaje SA, în cadrul unui parteneriat încheiat în 2011 între Primăria Craiova, Eco-Rom Ambalaje SA și SC Salubritate Craiova SRL, parteneriat extins în luna august 2012. Ca în toate municipiile din România care au aderat la sistemul de colectare selectivă, containerele au fost amplasate în locuri accesibile, la distanță de recipientele în care sunt precolectate deșeurile menajere și nemenajere, astfel încât locuitorii orașului să nu fie tentați să arunce gunoiul în recipientele destinate colectării selective.

Golirea recipientelor de colectare selectivă prevede descărcarea acestora în autovehicule diferite

Golirea recipientelor de colectare selectivă prevede descărcarea acestora în autovehicule diferite

În prezent, procedura de golire a recipientelor de colectare selectivă prevede descărcarea acestora în autovehicule diferite, în funcție de tipul de ambalaj existent în acestea. Golirea unei baterii de containere se face o dată pe săptămână, luându-se în considerare gradul de umplere al recipientelor, de către lucrători din cadrul secției transport deșeuri. Având în vedere că în containere sunt aruncate tot mai des deșeuri menajere și nemenajere, lucrătorii noștri efectuează o sortare suplimentară. Prin urmare, deșeurile reciclabile colectate sunt descărcate separat și nu sunt depozitate în rampa ecologică de la Mofleni, ci sunt predate către operatori specializați, în vederea reciclării“, a declarat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt în cadrul SC Salubritate Craiova SRL.

Deșeurile ajung la punctul de colectare din Bariera Vâlcii și nu la groapa de gunoi din Mofleni

Deșeurile ajung la punctul de colectare din Bariera Vâlcii și nu la groapa de gunoi din Mofleni

Colectarea selectivă a deșeurilor se extinde și la case

SC Salubritate Craiova SRL a demarat, începând din 12 septembrie 2016, un proiect-pilot de colectare selectivă a deșeurilor la nivelul gospodăriilor individuale din municipiu.


Operatorul local a distribuit unui număr de 6.714 abonați, reprezentând aproximativ o treime dintre clienții societății care locuiesc la case, câte un sac galben, destinat depozitării deșeurilor de plastic și metal (doze de aluminiu), și un sac albastru, pentru depozitarea deșeurilor din hârtie și carton. Pe lângă cei doi saci, proprietarii gospodăriilor individuale au primit și un flyer care conține informații referitoare la modalitatea corectă de colectare a deșeurilor reciclabile și programul de ridicare a acestora, pe zile și străzi.

Acești saci vor fi ridicați, în zilele anunțate, de lucrători ai SC Salubritate Craiova SRL și transportați separat, cu un autovehicul special. Frecvența de colectare a deșeurilor reciclabile va fi o dată la două săptămâni, urmând să fie adaptată în funcție de cerințele utilizatorilor. În program sunt incluși abonați care locuiesc pe 96 de străzi din zece cartiere ale orașului.

„Printre obiectivele pe care le-am stabilit în cadrul acestui proiect se numără creșterea cantității de deșeuri reciclabile colectate, dar și familiarizarea craiovenilor care locuiesc la casă cu acest sistem de sortare a deșeurilor. În funcție de rezultatele pe care le vom avea, proiectul va fi adaptat și extins la toate cele peste 20.000 de case din Craiova“, a declarat Eliza Peța, director general al SC Salubritate Craiova SRL.

Proiectul-pilot completează sistemul actual de colectare selectivă, implementat în cartierele de blocuri din Craiova începând din anul 2011.

De asemenea, SC Salubritate Craiova SRL oferă posibilitatea agenților economici și instituțiilor publice din Craiova să colecteze separat deșeurile generate, prin încheierea unui act adițional la contractul de prestări servicii de salubrizare.

200 de tone de deșeuri reciclabile într-un an

În cursul anului 2015, SC Salubritate Craiova SRL a valorificat o cantitate totală de 200 de tone de deșeuri reciclabile, dintre care 148,365 tone de hârtie-carton, 23 de tone de plastic, 27,26 tone de sticlă și 0,6 tone deșeuri electrice și electrocasnice (DEEE). Cantitatea de DEEE este aferentă doar primelor patru luni ale anului 2015, având în vedere modificarea legislației aplicabile, modificare prin care operatorul nu a mai fost implicat în activitatea de colectare DEEE.Comenteaza acum

Alte stiri

22 iunie 2018

U Craiova 1948 a realizat eventul în Dolj

Noua formație a lui Adrian Mititelu, U Craiova 1948, a cucerit miercuri seară și Cupa României – faza județeană, asta după ce la începutul lunii a devenit campioana Doljului. Elevii lui Nicolo Napoli s-au impus categoric, scor 5-0, la ...

Sumarul ediției de miercuri, 14 septembrie 2016

Actualitate

» „SIERANEVADA“, propunerea României la Oscar, proiecţie de gală la Craiova
» DIICOT a intervenit în ancheta accidentului în care a fost rănit fiul lui Nicolae Guță
» 66 de instanțe și 25 de Parchete ar fi adoptat „Memorandumul“
» Preşedinte ROPEPCA: Rezervele dovedite de gaze ale României se vor epuiza în următorii 9 ani, iar cele de țiței în 12 ani
» Reţeaua teroristă Stat Islamic a pierdut jumătate din teritoriile ocupate în Irak
» Transportatorii nu renunță la proteste şi cer înghețarea tarifelor RCA la valorile medii actuale ale daunelor, nu la cele viitoare
» Cernăteşti – între nemuncă şi ajutoare sociale
» Incendiu la Şimnicu de Sus
» Proiect de ordonanţă privind RCA, pe masa Guvernului: Preţurile RCA ar putea fi îngheţate pentru şase luni.
» Unde e lume multă, e şi înghesuială
» Reinventând bucătăria românească.
» Pensii speciale pentru ambulanțieri
» Italia: Un monument va fi construit în memoria românilor morţi în cutremurul de la Amatrice
» Un deținut aflat în arest la Penitenciarul Rahova a fost găsit spânzurat
» Mai mulţi parlamentari, membri ai Comisiilor de Buget- Finanţe, au cerut demisia conducerii ASF
» Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a Cristinei Tarcea în funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi
» Ioan Becali, eliberat condiţionat
» CCR a respins sesizarea Guvernului privind acordarea sporului de 15% personalului bugetar cu titlu științific de doctor
» Bărbat reţinut pe Aeroportul din Chişinău după ce a ameninţat că îl va arunca în aer
» Comisia juridică a avizat favorabil cererea DNA prin care Gabriel Oprea poate fi cercetat pentru ucidere din culpă

Publireportaj

» Energie Verde din Deșeuri la Depozitul Mofleni
» Eliza și Ana Maria, un duo magic al companiei UNIC

Local

» Edilul care a reparat mașina nevestei din banii primăriei, sub control judiciar

Dolj

» Chef Nico Lontras, la Craiova: „Bucătăria românească trebuie să se reinventeze“
» Doljeancă bătută şi sechestrată de propriul soţ
» 50 de ani de predare a limbii şi a literaturii italiene la Universitatea din Craiova
» De mâine se poate alerga pe tartanul din Grădina Botanică
» Incendiu de proporţii la Şimnicu de Sus
» Atenție la comisioane când refinanțați un credit!
» Judecat pentru ultraj pentru că a vrut să arunce în aer şase poliţişti
» Împreună putem schimba viaţa unui copil din Secu
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Ambasadorul SUA a făcut declaraţii la Craiova: “Singurele steaguri care contează pentru mine sunt cele ale Americii şi României”
» Ambasadorul SUA în România a ajuns la Craiova
» Două arii naturale protejate din Dolj vor fi incluse în rețeaua ecologică europeană Natura 2000
» Tudor Gheorghe lansează la Craiova prima sa carte
» Dolj: Bărbat decedat într-un incendiu la Dăbuleni
» Craiova: Polițiștii rutieri în acțiune pentru prevenirea accidentelor

Gorj

» Se reia circulația rutieră pe Defileul Jiului
» Proprietar de fost punct termic, amendat de poliţie
» Gorj: Procurorii au respins cererea de deshumare, în cazul mătuşii tinerei din Dăneşti

Mehedinţi

» Mehedinţi: Peste 150 de sancţiuni aplicate de poliţişti în 24 de ore

Sport

» România joacă azi cu Macedonia la Craiova
» Alexandra Marinescu, față în față cu Niki Lauda
» Victoria de la Brânceni a readus moralul la CSO Filiași
» Fotbal / Liga Europa, faza grupelor – etapa 1
» Fotbal / Liga Campionilor, faza grupelor

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Bănuţii, fiţele magistraţilor şi lupta lor împotriva justiţiei

Top