Sărăcia împiedică oamenii să ajungă la medic

Date preluate de la INS
Date preluate de la INS

Unul din cinci români de peste 16 ani suferă de o boală cronică. În 2015, circa 11,5% din totalul populației nu a putut consulta un medic specialist, deși ar fi avut nevoie, iar 10,4% din populație nu a putut ajunge la un medic stomatolog, chiar dacă a avut probleme cu dantura. Peste 70% dintre oameni nu au putut ajunge la medic, invocând ca principal motiv lipsa banilor. 

Institutul Național de Statistică (INS) a prezentat, în studiul publicat recent, intitulat „Condițiile de viață ale populației din România, în anul 2015“, la ce nivel a ajuns sărăcia în România. Pe baza datelor publicate de INS, GdS arăta, într-un articol publicat luni, că în regiunea Sud-Vest Oltenia, procentul de sărăcie relativă era în 2007 de 36,3%, a scăzut în 2013 la 30,1%, iar în 2014 s-a ameliorat ușor la 29,7%. Mai sărace decât Oltenia sunt doar regiunile Nord-Est (Moldova), unde procentul de sărăcie relativă este de 35,6%, și Sud-Est (Dobrogea), cu 33,3%. Rata sărăciei relative se definește de INS ca fiind ponderea persoanelor sărace în totalul populației.

Astăzi vă prezentăm datele care arată gradul de acces al persoanelor de peste 16 ani la un medic specialist sau la un medic stomatolog, precum și motivele pentru care o mare parte a populației nu poate avea acces la servicii de sănătate.

Sărăcia se răsfrânge asupra stării de sănătate a populației

Gradul de sărăcie se răsfrânge și asupra accesului la servicii medicale al celor care chiar au nevoie. Unul din cinci români suferă de boli cronice. Datele din studiul INS relevă faptul că persoanele de 16 ani și peste, care suferă de o boală cronică sau de invaliditate, sunt în proporție de 20,2% din totalul populației. Femeile sunt majoritare în această categorie (61,2%) și mai mult de jumătate dintre aceste persoane trăiesc în mediul urban (52,0%). Statistica mai informează că persoanele de 65 de ani și peste (56,5%) urmate de cele cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 ani (32,2%) sunt cele mai afectate de o boală cronică sau de invaliditate. „Un sfert din persoanele de 16 ani și peste (26,1%) declară că activitatea lor zilnică a fost limitată de o problemă de sănătate pe o perioadă de cel puțin șase luni. Persoanele din mediul rural declară că se confruntă cu astfel de probleme într-o proporție mai mare decât cele din urban (28,4% faţă de 24,3%)“, se arată în studiul INS.

Cei care nu pot ajunge la medic invocă lipsa banilor

În totalul persoanelor de peste 16 ani, ponderea celor care în 2015 au declarat că nu au putut consulta un medic specialist (în ultimele 12 luni înainte de realizarea studiului), deși ar fi avut nevoie, a fost de 11,5%. Problema este „resimțită mai intens în mediul rural“, unde 14,0% din persoanele de peste 16 ani nu au putut efectua un consult la un medic specialist, faţă de 9,5% dintre persoanele din mediul urban. Potrivit Statisticii, românii nu pot ajunge la medici specialiști din lipsa banilor, acesta fiind motivul cel mai des invocat la realizarea studiului: „Mai mult de șapte din zece dintre cei care nu au putut să consulte un medic specialist (peste 70% – n.r.) au precizat ca motiv principal situația materială care nu le-a permis efectuarea consultului. Al doilea motiv de nerealizare a vizitei la un medic specialist a constat în neglijarea problemei de sănătate care ar fi impus efectuarea consultului, așteptând ca problema să se rezolve de la sine (8,0% dintre persoanele care ar fi necesitat un consult). Al treilea motiv în ordinea frecvenţei de apariție îl constituie distanţa prea mare sau lipsa mijloacelor de transport (4,9%), declarat mai ales de persoanele din mediul rural“.

Mulți nu pot ajunge la stomatolog

Imposibilitatea de a con­sulta un medic stomatolog, deși ar fi fost necesar, a fost declarată de 10,4% din populația de 16 ani și peste, arată Statistica. Nu ajung la stomatolog în special femeile, în proporție mai mare decât bărbații. Motivele pentru care oamenii nu ajung la un medic stomatolog, deși ar avea nevoie, sunt similare cu cele prezentate în cazul celor care nu ajung la medici specialiști. „75,3% din persoanele de 16 ani și peste care ar fi avut nevoie de consult stomatologic nu l-au putut efectua din cauza lipsei resurselor financiare, 9,7% au fost afectați de distanța prea mare sau lipsa mijloacelor de transport, 5,3% s-au temut, 3,8% au așteptat ca problema să se rezolve de la sine“, se arată în studiul amintit.

Unul din cinci români a rămas fără toți dinții

Statisticile despre dantura românilor arată că unul din cinci români a rămas fără toți dinții, potrivit unui studiu privind igiena orală, publicat de Agerpres. Conform studiului, 70% dintre români și-au pierdut dinții naturali, iar 30% dintre aceștia au rămas fără întreaga dantură, arată o analiză publicată de Societatea Estetică din România, conform Agerpres. Pe lângă faptul arătat de INS conform căruia românii nu prea merg la stomatolog, acest studiu de specialitate punctează și chestiuni care țin de educație și de igienă orală, și anume că în mediul rural, oamenii își schimbă periuța de dinți o dată la zece ani.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

19 septembrie 2016

Olt: Criză de medici la Spitalul Orăşenesc Corabia

Conducerea Spitalului Orăşenesc Corabia nu reuşeşte să rezolve problema deficitulului de medici. Potrivit site-ului gazetanoua.ro, şefii spitalului  încearcă să coopteze medici tineri pentru locurile vacante din unitatea medicală, însă ...

Sumarul ediției de miercuri, 14 septembrie 2016

Actualitate

» Preşedinte ROPEPCA: Rezervele dovedite de gaze ale României se vor epuiza în următorii 9 ani, iar cele de țiței în 12 ani
» Reţeaua teroristă Stat Islamic a pierdut jumătate din teritoriile ocupate în Irak
» Transportatorii nu renunță la proteste şi cer înghețarea tarifelor RCA la valorile medii actuale ale daunelor, nu la cele viitoare
» Cernăteşti – între nemuncă şi ajutoare sociale
» Incendiu la Şimnicu de Sus
» Proiect de ordonanţă privind RCA, pe masa Guvernului: Preţurile RCA ar putea fi îngheţate pentru şase luni.
» Unde e lume multă, e şi înghesuială
» Reinventând bucătăria românească.
» Pensii speciale pentru ambulanțieri
» Italia: Un monument va fi construit în memoria românilor morţi în cutremurul de la Amatrice
» Un deținut aflat în arest la Penitenciarul Rahova a fost găsit spânzurat
» Mai mulţi parlamentari, membri ai Comisiilor de Buget- Finanţe, au cerut demisia conducerii ASF
» Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a Cristinei Tarcea în funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi
» Ioan Becali, eliberat condiţionat
» CCR a respins sesizarea Guvernului privind acordarea sporului de 15% personalului bugetar cu titlu științific de doctor
» Bărbat reţinut pe Aeroportul din Chişinău după ce a ameninţat că îl va arunca în aer
» Comisia juridică a avizat favorabil cererea DNA prin care Gabriel Oprea poate fi cercetat pentru ucidere din culpă
» CCR: Legea care prevede majorarea salariilor angajaților din Ministerul Transporturilor, neconstituțională
» Lucrări pe A1 Bucureşti – Piteşti
» Fost ofițer SRI, reținut în dosarul Black Cube
» BVB a lansat platforma universală pentru investitori www.fuentinfiane.ro
» Cel puţin 24 de răniţi, în urma unui accident la Barcelona, în care a fost implicat un autocar
» CNADNR a interzis circulaţia TIR-urilor mai mari de 7,5 tone pe DN1
» Gică Popescu, audiat la DNA în dosarul cărților scrise în spatele gratiilor
» Tarifele RCA, înghețate 6 luni
» Mihai Tănăsescu, fost ministru de finanțe, audiat la DIICOT în dosarul Rompetrol II
» Percheziţii la persoane bănuite de şantaj
» Cristian Popescu Piedone, suspectat de noi fapte penale
» Dan Adamescu cere la ÎCCJ anularea condamnării ivocând probleme grave de sănătate
» Sporurile bugetarilor și dezincriminarea conflictului de interese, pe masa CCR

Dolj

» Ambasadorul SUA a făcut declaraţii la Craiova: “Singurele steaguri care contează pentru mine sunt cele ale Americii şi României”
» Ambasadorul SUA în România a ajuns la Craiova
» Două arii naturale protejate din Dolj vor fi incluse în rețeaua ecologică europeană Natura 2000
» Tudor Gheorghe lansează la Craiova prima sa carte
» Dolj: Bărbat decedat într-un incendiu la Dăbuleni
» Craiova: Polițiștii rutieri în acțiune pentru prevenirea accidentelor
» Craiova: Volumul “Focuri pe câmpii” va fi lansat joi la Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman”
» Craiova: O nouă serie de ateliere de creaţie la Teatrul Colibri
» Doi doljeni, record de alcoolemie alcool pur în aerul expirat
» Al VIII-lea Simpozion internaţional de italienistică al Universităţii din Craiova
» Doljean reţinut după ce şi-a bătut şi ameninţat soţia
» Percheziţii în Dolj, Bucureşti şi alte 4 judeţe la evazionişti

Gorj

» Gorj: Procurorii au respins cererea de deshumare, în cazul mătuşii tinerei din Dăneşti
» Gorj: Fiul manelistului Guţă, transportat cu elicopterul în Bucureşti
» Gorj: Tineri reţinuţi pentru infracţiuni rutiere

Mehedinţi

» Mehedinţi: Peste 150 de sancţiuni aplicate de poliţişti în 24 de ore

Sport

» Aleksander Ceferin este noul preşedinte al UEFA
» Concurs de table cu premii în bani în centrul Craiovei
» Jocurile Paralimpice: Liam Malone a doborât un record al lui Oscar Pistorius

Magazin

» Program Colours Cinema Craiova în perioada 16 – 22 septembrie

Top