16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPompierii doljeni şi-au sărbătorit ziua alături de craioveni

Pompierii doljeni şi-au sărbătorit ziua alături de craioveni

Ziua pompierilor a fost sărbătorită ieri, în întreaga ţară, marcându-se împlinirea a 168 de ani de la istorica Bătălie din Dealu Spirii, de la 13 septembrie 1848. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia“ (ISU), din judeţul Dolj, a organizat, cu acest prilej, mai multe evenimente. În Piaţa „Mihai Viteazul“ au fost expuse toate echipamentele importante pe care le folosesc pompierii în operaţiunile de salvare sau de stingere a incendiilor, iar craiovenii le-au putut testa. La sediul Prefecturii Dolj a fost organizat un eveniment în cadrul căruia au avut loc înaintări în grad înaintea expirării stagiului minim, premierea cadrelor ISU Dolj care au obţinut rezultate importante la competiţii sportive, dar şi premierea Serviciilor Voluntare şi Private pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, toate subunităţile ISU Dolj au fost deschise pentru ca toţi craiovenii doritori să le poată vizita. „Pompierii sunt militarii aflaţi cel mai aproape de populaţie, fiind oricând gata să intervină – de multe ori cu riscul propriei vieţi – pentru a limita urmările incendiilor, accidentelor, inundaţiilor sau calamităţilor, dar mai ales pentru a-i salva pe semenii lor aflaţi în primejdie. Pompierii militari au dovedit că sunt mereu la datorie, punând pe primul plan profesia, înaintea familiei“, a declarat inspectorul-șef al ISU Dolj, colonelul Constantin Florea.
Craiovenii participanţi la evenimentele din Piaţa „Mihai Viteazul“ s-au familiarizat cu vehiculele pompierilor, au învăţat cum să acorde primul ajutor și au avut ocazia să vadă şi un spectacol canin organizat de Centrul Național de Educare Canină.
Şi în judeţul Gorj, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a organizat ieri o serie de manifestări dedicate Zilei Pompierilor din România. Activităţile au avut loc în parcarea din zona Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu şi au debutat cu exerciţiul care a avut tema „Gestionarea unei situații de urgență generată de producerea unui accident rutier“. A fost vorba despre simularea unui accident rutier cu victime multiple, urmat de un incendiu. De asemenea, pe parcursul zilei de ieri, la sediul ISU Gorj din Târgu Jiu şi al subunităţilor din Motru, Turceni, Novaci, Bumbeşti Jiu, Tismana şi Hurezani a fost organizată „Ziua Porţilor Deschise“. Totodată, din programul manifestărilor dedicate Zilei Pompierilor din România nu au lipsit avansări în gradul militar următor înainte de termen, o slujbă religioasă, depuneri de coroane de flori, precum premierea câștigătorilor competițiilor sportive organizate cu ocazia Zilei Pompierilor şi defilarea salvatorilor. Vizitatorii au putut vedea o expoziţie cu tehnica de intervenţie a pompierilor, precum şi câteva exerciții demonstrative specifice pregătirii salvatorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS