Directorii de școli, înlocuiți dacă nu promovează concursul

În școlile din județul Dolj sunt 194 de directori și 73 de directori adjuncți
Autori


Ieri s-a dat startul înscrierilor pentru ocuparea funcțiilor de director sau director adjunct în cadrul unităților de învățământ preuniversitar, categorie în care intră și centrele de asistență pedagogică, unitățile de învățământ special, centrele școlare pentru educație incluzivă, centrele de excelență, cluburile și palatele copiilor. Concursul se organizează după o pauză de opt ani, fiind prima sesiune în care cei care vor să ocupe astfel de funcții vor susține o probă scrisă cu subiecte unice elaborate de Ministerul Educației Naționale. În competiție se pot înscrie doar cadrele didactice care fac parte din corpul național de experți. De asemenea, cei care nu vor promova, dar și cei care sunt acum în funcții și nu se înscriu la concurs nu vor mai avea dreptul la prelungirea mandatului, chiar dacă la unitatea respectivă nu este nici un alt candidat care să promoveze concursul.

Înscrierile pentru concursul de manageri de instituții de învățământ se face în sistem on-line în perioada 13 septembrie – 2 octombrie. În Dolj sunt 194 de posturi de director și 73 de posturi de director adjunct. Candidații care vor să acceadă la astfel de funcții trebuie să facă parte din corpul național de experți, să nu ocupe funcții de președinți sau vicepreședinți de partide politice și să nu desfășoare activități comerciale în incinta unității pentru care vor să candideze și nici pe o rază de 500 de metri față de unitatea școlară. Altă condiție pentru a participa la concurs este ca în ultimii patru ani să aibă calificativul „foarte bine“. Un cadru didactic poate candida pentru mai multe unități școlare, dar pentru fiecare trebuie să depună cerere și dosar de înscriere. În cazul liceelor și seminariilor teologice, candidații trebuie să aibă și binecuvântarea din partea reprezentanților cultului res­pectiv, care constă într-un aviz scris. „În Dolj avem 879 de cadre didactice care fac parte din corpul național de experți. Pentru validarea dosarului de înscriere, candidații trebuie să depună toate documentele obligatorii prevăzute de metodologie, adică cererea tip, certificatul de naștere, certificatul de căsătorie, acte de studii, oferta managerială și o declarație pe propria răspundere în ceea ce privește autenticitatea documentelor. Pe 7 octombrie se va afișa lista cu cei care vor fi validați pentru a participa la probele de concurs“, a spus Alexandru Dragnea, inspector școlar de management. Evaluarea candidaților va consta în trei probe, o probă scrisă de două ore cu test grilă care se va derula pe 12 octombrie și care va evalua 50% calitățile cognitive și 50% calitățile manageriale. La această probă, candidații pot obține maximum 50 de puncte și minimum 35 de puncte. Rezultatele la testul grilă se dau în aceeași zi și nu se pot contesta.

După proba scrisă, urmează evaluarea CV-urilor și un interviu. Aceste probe se vor susține în fața unei comisii formate dintr-un coordonator din partea inspectoratului școlar, două cadre didactice titulare, doi reprezentanți ai administrației locale și un secretar care va fi inspector școlar. Ca invitați la concurs pot participa reprezentanți ai părinților, un reprezentant din partea fiecărui sindicat, iar în cazul școlilor teologice delegatul desemnat de cultul respectiv. Evaluarea CV-ului și intervievarea candidaților se vor derula în perioada 17 octombrie – 17 noiembrie. Pe 18 noiembrie se afișează rezultatele. În perioada 21 – 23 noiembrie, cei nemulțumiți pot contesta doar proba interviului. Contestațiile se vor rezolva în perioada 24 noiembrie – 9 decembrie.

Ce se va lua în calcul în situații de egalitate

Pentru promovarea sesiunii, un candidat trebuie să obțină cel puțin 35 de puncte la fiecare probă și un total de 105 puncte.

În situația unităților școlare pentru care vor fi mai mulți candidați va fi declarat promovat cel care are cel mai mare punctaj. În situația de egalitate va câștiga funcția cel care are cel mai mare punctaj la proba scrisă. Dacă prin nota de la proba scrisă nu se va face departajarea, în cazul liceelor tehnologice va câștiga cel care are specialitatea de inginer, economist, iar la liceele vocaționale cel care are specialitatea cea mai apropiată de profilul unității. În restul situațiilor de egalitate se va lua în calcul punctajul de la proba de interviu.


Pe 16 decembrie se vor valida managerii promovați

Managerii care promovează concursul vor obține un mandat de patru ani, pentru care vor încheia contract educațional cu inspectorul școlar general și un contract financiar și administrativ cu primarul sau președintele consiliului județean pe raza căruia se află instituția de învățământ.

La instituțiile pentru care nici un candidat nu promovează concursul, inspectorul școlar general va numi cu detașare alt cadru didactic care să facă parte din corpul național de experți, propus de consiliul profesoral al instituției de învățământ. În cazuri excepționale se pot numi și cadre didactice care nu fac parte din corpul de experți.

Directorii în funcții care nu se înscriu la concurs sau nu promovează concursul nu mai au dreptul să mai fie numiți prin detașare în fruntea instituției de învățământ. Aceștia revin la posturile de profesor titular.

Lista cu directorii care vor prelua mandatele va fi validată de Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Dolj pe 16 decembrie 2016. Profesorii care promovează concursul și au mai puțin de patru ani până la pensie vor avea contract managerial până la data în care vor îndeplini condițiile de pensionare, având posibilitatea de a-l prelungi cu act adițional pe perioada menținerii ca profesor titular peste vârsta de pensionare. Și managerii care promovează concursul vor putea fi însă eliberați din funcții înainte de finalizarea mandatului la propunerea motivată a Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Dolj, precum și la propunerea a două treimi din Consiliul de Administrație sau consiliul profesoral al școlii.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 14 septembrie 2016

Actualitate

» „SIERANEVADA“, propunerea României la Oscar, proiecţie de gală la Craiova
» DIICOT a intervenit în ancheta accidentului în care a fost rănit fiul lui Nicolae Guță
» 66 de instanțe și 25 de Parchete ar fi adoptat „Memorandumul“
» Preşedinte ROPEPCA: Rezervele dovedite de gaze ale României se vor epuiza în următorii 9 ani, iar cele de țiței în 12 ani
» Reţeaua teroristă Stat Islamic a pierdut jumătate din teritoriile ocupate în Irak
» Transportatorii nu renunță la proteste şi cer înghețarea tarifelor RCA la valorile medii actuale ale daunelor, nu la cele viitoare
» Cernăteşti – între nemuncă şi ajutoare sociale
» Incendiu la Şimnicu de Sus
» Proiect de ordonanţă privind RCA, pe masa Guvernului: Preţurile RCA ar putea fi îngheţate pentru şase luni.
» Unde e lume multă, e şi înghesuială
» Reinventând bucătăria românească.
» Pensii speciale pentru ambulanțieri
» Italia: Un monument va fi construit în memoria românilor morţi în cutremurul de la Amatrice
» Un deținut aflat în arest la Penitenciarul Rahova a fost găsit spânzurat
» Mai mulţi parlamentari, membri ai Comisiilor de Buget- Finanţe, au cerut demisia conducerii ASF
» Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a Cristinei Tarcea în funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi
» Ioan Becali, eliberat condiţionat
» CCR a respins sesizarea Guvernului privind acordarea sporului de 15% personalului bugetar cu titlu științific de doctor
» Bărbat reţinut pe Aeroportul din Chişinău după ce a ameninţat că îl va arunca în aer
» Comisia juridică a avizat favorabil cererea DNA prin care Gabriel Oprea poate fi cercetat pentru ucidere din culpă

Publireportaj

» Energie Verde din Deșeuri la Depozitul Mofleni
» Eliza și Ana Maria, un duo magic al companiei UNIC

Local

» Edilul care a reparat mașina nevestei din banii primăriei, sub control judiciar

Dolj

» Chef Nico Lontras, la Craiova: „Bucătăria românească trebuie să se reinventeze“
» Doljeancă bătută şi sechestrată de propriul soţ
» 50 de ani de predare a limbii şi a literaturii italiene la Universitatea din Craiova
» De mâine se poate alerga pe tartanul din Grădina Botanică
» Incendiu de proporţii la Şimnicu de Sus
» Atenție la comisioane când refinanțați un credit!
» Judecat pentru ultraj pentru că a vrut să arunce în aer şase poliţişti
» Împreună putem schimba viaţa unui copil din Secu
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Ambasadorul SUA a făcut declaraţii la Craiova: “Singurele steaguri care contează pentru mine sunt cele ale Americii şi României”
» Ambasadorul SUA în România a ajuns la Craiova
» Două arii naturale protejate din Dolj vor fi incluse în rețeaua ecologică europeană Natura 2000
» Tudor Gheorghe lansează la Craiova prima sa carte
» Dolj: Bărbat decedat într-un incendiu la Dăbuleni
» Craiova: Polițiștii rutieri în acțiune pentru prevenirea accidentelor

Gorj

» Se reia circulația rutieră pe Defileul Jiului
» Proprietar de fost punct termic, amendat de poliţie
» Gorj: Procurorii au respins cererea de deshumare, în cazul mătuşii tinerei din Dăneşti

Mehedinţi

» Mehedinţi: Peste 150 de sancţiuni aplicate de poliţişti în 24 de ore

Sport

» România joacă azi cu Macedonia la Craiova
» Alexandra Marinescu, față în față cu Niki Lauda
» Victoria de la Brânceni a readus moralul la CSO Filiași
» Fotbal / Liga Europa, faza grupelor – etapa 1
» Fotbal / Liga Campionilor, faza grupelor

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Bănuţii, fiţele magistraţilor şi lupta lor împotriva justiţiei

Top