Terenurile lui Adrian Mititelu, bomba de la DNA 

Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală in rem (pentru faptă) într-un amplu dosar care vizează mai multe aspecte, printre care un presupus prejudiciu de circa un milion de euro în bugetul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj, afilierea CSU Craiova la FRF și înscrierea clubului în Liga 1. Toate faptele anchetate de procurori au ca punct de plecare terenurile deținute de Adrian Mititelu la Balta Craiovița și complicatul dosar de faliment al firmei Cetatea Banilor City, deținută de familia lui Mititelu, în care sunt implicate Primăria Craiova și Fiscul doljean.

Două momente-cheie definesc uriașul dosar în care procurorii anticorupție fac cercetări de mai bine de doi ani și sunt încă în faza de urmărire penală a faptei, fără să pună sub acuzare, deocamdată, vreo persoană. Primul se referă la o plângere depusă de Adrian Mititelu în 2014, iar al doilea la un memoriu adresat de mai mulți angajați ai OCPI Dolj președintelui Klaus Iohannis și Curții Constituționale. Să le luăm pe rând. Adrian Mititelu reclama în 2014 mai mulți funcționari din cadrul OCPI, doi lichidatori judiciari, pe primarul Craiovei și mai multe persoane din fotbal că au întabulat fără documente translative de proprietate mai multe terenuri pe numele firmei Cetatea Banilor City, care, însumate, formează întreaga suprafață de teren din zona Balta Craiovița. Pe baza acestei plângeri, DNA – structura centrală a deschis un dosar penal la care a anexat un altul aflat pe masa procurorilor de la DNA Craiova. Mititelu acuza, printre altele, faptul că terenurile de mai sus au fost întabulate succesiv fără plata către OCPI Dolj a tarifelor specifice în acest caz și că prejudiciul cauzat instituției ar fi de circa un milion de euro. Mititelu a alimentat DNA și cu alte acuzații preluate de procurori în cadrul aceluiași dosar. Plângerile penale suplimentare se referă la excluderea fostei echipe a lui Mititelu, Fotbal Club U Craiova, din Federația Română de Fotbal și acordarea unui loc în liga a doua CSU Craiova, afilierea acestui club și înscrierea în Liga 1 pentru a continua activitatea Fotbal Club și modificarea statutului FRF pentru ca echipa CSU Craiova să îndeplinească condițiile de afiliere la federație și să poată promova în Liga 1.

Registratorii acuză presiuni politice


Al doilea moment care definește complexul dosar de la DNA reprezintă o adresă trimisă președinției în 2015 de mai mulți registratori de Carte Funciară din cadrul OCPI Dolj, practic oamenii care aprobă sau resping întabulările dreptului de proprietate asupra bunurilor din județ. Motivul adresei este o modificare din 2014 a Legii Cadastrului și Publicității Imobiliare nr. 7 din 1996, dar, în argumentația folosită pentru a-i cere președintelui să nu o promulge, registratorii au dat exemplu un caz din Dolj, care, spuneau ei, se va repeta și va duce la abuzuri inimaginabile și la presiuni asupra lor ca registratori de carte funciară. Cazul acesta are același obiect cu plângerea depusă de Adrian Mititelu în legătură cu neplata tarifelor pentru întabularea terenurilor pe numele Cetatea Banilor City. „Vă prezentăm un caz ce a avut ca și consecință, susținem noi, păgubirea statului român cu miliarde de lei vechi din tariful de întabulare și, în măsura în care apreciați, vă rugăm să solicitați informații de la instituțiile implicate, pentru că sunt obligate să vi le furnizeze“, spun registratorii în adresa trimisă președintelui Iohannis. „Probabil, în funcție de anumite interese politice, atunci când s-a pus problema întabulării dreptului de proprietate asupra unor terenuri de către OCPI Dolj, la cererea administratorului judiciar (…) în favoarea SC Cetatea Banilor City SA Direcția de Publicitate Imobiliară din cadrul ANCPI (structura ierarhic superioară OCPI Dolj – n.r.), la solicitatea registratorului de carte funciară desemnat să soluționeze cererea, Direcția (…) a comunicat (prin două adrese din 2013 – n.r.) că sunt scutite de tarif astfel de cereri, deoarece așa prevede art. 76(1) din Legea 222/2012. Ulterior, Direcția (…) și-a schimbat la 180 de grade optica și prin adresa 5.197/2015 ne-a comunicat faptul că nu mai sunt scutite de tarif cererile formulate de practicianul în insolvență, deoarece art. 76(1) se referă la taxe și nu la tarife. Precizăm că și în anul 2013, și în anul 2015 textul art. 76(1) s-a referit tot la taxe, însă, probabil, fiind «necesar» să se ocolească plata tarifului de întabulare, «a interpretat» legea“, se arată în adresa registratorilor de la OCPI Dolj.

Un sechestru plimbat de la Mititelu la Cetatea Banilor

Ce legătură au, totuși, echipa de fotbal CSU Craiova, terenurile firmei Cetatea Banilor City și neplata tarifului de întabulare către OCPI? În aparență nici una, dar ele sunt interconectate, după cum au considerat procurorii DNA. Deocamdată, nici o persoană nu a fost pusă sub urmărire penală, Parchetul făcând urmărirea doar pentru faptă, după cum se arată într-un răspuns trimis GdS. „În dosarul la care faceţi referire se efectuează acte de urmărire penală in rem (faţă de faptă), iar în acest moment nu se pot oferi detalii suplimentare deoarece intră sub incidenţa art. 12 alin. 1 art. e) din Legea 544/2001. Nu există persoane fizice sau juridice care să aibă calitatea de suspect sau inculpat“, se arată în răspuns. Procurorii verifică și acuzațiile privind un posibil prejudiciu de circa opt milioane de euro în dauna bugetului statului, acuzație plecată tot de la Adrian Mititelu. Pe scurt, Mititelu a fost trimis în judecată de DIICOT, alături de mai multe persoane, pentru că ar fi păgubit bugetul statului prin vânzarea la prețuri subevaluate a mai multor terenuri de la Balta Craiovița. Din punctul de vedere al DIICOT, în „afacere“ a fost implicat atât Adrian Mititelu, ca persoană fizică, cât și mai multe firme de-ale sale. Din acest motiv, Direcția Generală a Finanțelor Publice Dolj a cerut atragerea răspunderii materiale a lui Mititelu și a pus sechestru pe o suprafață de teren de circa 76.000 de metri pătrați de la Balta Craiovița în contul prejudiciului calculat că a fost adus statului, de circa 34,4 milioane de lei (8 milioane de euro). În momentul schimbării proprietarului, în cartea funciară, de pe persoana fizică Adrian Mititelu către Cetatea Banilor City, Fiscul a transferat și sechestrul. Specialiștii consultați de GdS au explicat, însă, că sechestrul nu va putea fi valorificat deoarece el a fost instituit pe numele lui Adrian Mititelu, nu pe numele societății. Cu alte cuvinte, nu poți muta sechestrul unde vrei tu, spun aceștia. Reprezentanții Fiscului au explicat GdS că, din punctul lor de vedere, nu este nici o problemă. Dacă este așa, veți afla mâine din GdS, atunci când veți citi istoria falimentului firmei Cetatea Banilor City și implicațiile sale asupra dosarului DNA care ar putea duce la trimiterea în judecată a unor personaje importante.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 13 septembrie 2016

Actualitate

» 500 de milioane de lei, suplimentare a plafonului pentru Prima Casă?
» Noua hartă a autostrăzilor din România
» Senatul a adoptat proiectul de lege potrivit căruia 1 iunie, Ziua Copilului, este sărbătoare legală nelucrătoare
» Olt: Adăpostul canin de la Sărăceşti aproape de capacitatea maximă de cazare
» Tarifele pe litoral ar putea creşte, sezonul viitor, cu aproximativ 10 procente
» Cioloș şi Hollande, la inaugurarea noii uzine de asamblare a elicopterelor Airbus H215 de la Ghimbav
» Senatul a adoptat legea RCA
» OUG privind plagiatele, la vot final în forma adoptată de comisie
» Hollande, la Măgurele: Franţa şi România pot să implementeze laserul cel mai puternic din lume
» Vineri va fi anunțat numele orașului din România recomandat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii
» Aparat bun de casat la Radioterapie
» Ziua Pompierilor
» Protest sau nu la Tribunal?
» Sebastian Ghiţă a scăpat de controlul judiciar
» Baroul Bucureşti a amânat luarea unei decizii în cazul lui Victor Ponta
» Ministerul Finanțelor propune suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului pentru Prima Casă
» 255.000 de doze de vaccin hexavalent vor ajunge la pacienţi în cel mult 20 de zile
» Programul Internship la INS
» Mihai Stoica, directorul sportiv al echipei Steaua, audiat la DNA
» Președintele Hollande ar putea sprijini aderarea României la Schengen
» Doi migranți s-au înecat în Dunăre în timp ce încercau să ajungă în România
» Transportatorii ar putea amâna protestul de joi

Publireportaj

» UNIC Imobiliare, compania construită pe un concept original

Dolj

» Ai carte și tot riști să n-ai parte de un loc de muncă
» Directorii de școli, înlocuiți dacă nu promovează concursul
» Radar și restricții rutiere pe DN 6B Craiova – Hurezani
» Pompierii doljeni şi-au sărbătorit ziua alături de craioveni
» În doi ani şi jumătate, Craiova ar trebui să mai aibă un spital regional
» Pietonii – pe stradă, mașinile – pe trotuar
» Unde ajung deșeurile colectate selectiv de craioveni?
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Banii înclină balanța justiției?
» Sărăcia împiedică oamenii să ajungă la medic
» Craiova: Preşedintele CJ Dolj şi prefectul, prezenţi la Ziua Pompierilor

Gorj

» Solicitanţii de locuinţe ANL trebuie să îşi actualizeze cererile
» Ciurel nu poate reveni la şefia CEO
» Ministerul Energiei a numit Consiliul de Supraveghere la CEO
» Ministerul Energiei a numit Consiliul de Supraveghere la CEO
» Gorj: Dezbatere publică „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, organizată de Ministerul Mediului la Târgu Jiu

Olt

» Olt: Cele mai multe sancţiuni aplicate de poliţiştii locali sunt pentru încălcarea regulilor de circulaţie
» Olt: Prefectura a activat pe site o secţiune specială dedicată alegerilor parlamentare din decembrie

Vâlcea

» Vâlcea: Femeie urmărită internaţional pentru un omor săvârşit în Grecia, depistată de poliţişti

Sport

» „Veteranii“ Lică și Olteanu vor să ducă România la Euro
» Alina Duță a depășit așteptările și a luat bronzul la Reghin
» Dinamyk a făcut legea la Târgu Mureș
» Geolgău mizează pe victoria Craiovei în meciul cu Chiajna
» Fotbal / CSO Filiaşi s-a calificat fără emoţii în turul patru al Cupei României

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Tradiţii şi obiceiuri de Ziua Crucii

Top