Seceta a distrus culturile de porumb și floarea-soarelui din DoljSeceta a compromis, în mare parte, culturile de porumb și floarea-soarelui din multe localități ale județului Dolj. Agricultorii spun că lipsa prelungită a precipitațiilor i-a lăsat cu hambarul gol, deoarece producția din acest an la cele două culturi a fost în unele localități afectată în proporție de 70%.

Agricultorii din Dolj se plâng că producția la culturile de porumb și floarea-soarelui din acest an nu a acoperit nici cheltuielile pe care le-au făcut cu însămânțarea, întreținerea și recoltarea terenurilor agricole. Seceta a compromis recolta în proporție de peste 50% la floarea-soarelui și 70% la cultura de porumb.

„Exploatez un teren de 22 de hectare, cultiv grâu, orz, ovăz, porumb și floarea-soarelui. Cultura de porumb și floarea-soarelui nu a mers în acest an, nu a ieșit producția la care ne-am așteptat din cauza secetei. Floarea-soarelui a ieșit 900 de kilograme la hectar, porumbul este și mai slab. Grâul a fost 2.000 kg/ha, așa este și orzul. S-a ajuns aici din cauza secetei. De mai mult de trei luni nu a plouat deloc. Pământul este crăpat. Nu mi-am acoperit nici cheltuielile. De exemplu, la floare am dat 3.500 de lei pe sămânță și ierbicid. Mi-a ieșit 8.400 de lei, mai dau 1.500 de lei la treierat și mai rămân cu 3.000 de lei în care intră arat, discuit, semănat plus combustibil și tractoristul pe care îl plătesc. Cu ce mai rămân? Dacă nu ar fi subvenția de la APIA am renunța la pământ. Și anul trecut producția la floarea-soarelui a fost slabă. Eu am schimbat în acest an și solele destinate culturilor, deoarece contează și solele pe care cultivi. Este bine să împarți cultura pe sole diferite de la un an la altul“, spune Ștefan Dumitru, agricultor din comuna doljeană Dioști.

Reprezentanții primăriei confirmă cele spuse de agricultorii din localitate.

„La nivelul comunei sunt 6.025 de hectare teren agricol. 3.000 de hectare au fost cultivate cu grâu și a rezultat o producție de 3.200 kg/ha. La orz au fost cultivate 167 de hectare, iar producția a fost de peste 3.000 kg/ha. La rapiță am avut la nivelul comunei cultivate 406 hectare și o producție de 2.800 kg/ha. Cu floarea-soarelui au fost însămânțate 1.024 ha și s-a obținut 1.100 kg/ha, iar la porumb la 874 ha s-a obținut 900 kg/ha. Producția este afectată din cauza secetei. Au fost lanuri la care s-a lucrat așa cum trebuie și tot nu s-a obținut producție satisfăcătoare. Oamenii au făcut cererile pentru despăgubiri, au venit comisii și s-a constatat că avem 65-70% pierderi la porumb, iar la floare peste 50%. Privind în urmă, și anul trecut au fost pierderi, dar nu așa de mari. Seceta persistă de ani de zile și culturile sunt tot mai afectate. În localitate nu există sistem de irigații“, a explicat Șerban Gheorghe, inginer agronom din localitatea Dioști.

Seceta întârzie și însămânțările din toamnă

Agricultorii din comuna doljeană Leu spun că seceta le-a afectat culturile, dar și însămânțările pentru culturile viitoare (Foto: Bogdan Grosu)

Agricultorii din comuna doljeană Leu spun că seceta le-a afectat culturile, dar și însămânțările pentru culturile viitoare (Foto: Bogdan Grosu)

Agricultorii mai spun că, pe lângă faptul că seceta le-a compromis anumite culturi în acest an, le periclitează și însămânțarea pentru culturile din anul viitor. Pământul este lipsit de cantitatea de apă necesară pregătirii terenului agricol pentru însămânțări, iar lipsa unui sistem de irigații îi face pe fermieri să depindă doar de condițiile meteorologice.


„Am fost foarte afectați la culturile de primăvară, care sunt compromise în proporție de 70% din cauza secetei. Eu lucrez 300 de hectare, iar producția a fost foarte slabă, mai ales la porumb și floare. Se schimbă clima, precipitațiile sunt din ce în ce mai rare. Noi aplicăm tehnologia necesară, pentru că avem interes să scoatem producție, dar nu depinde doar de noi. Suntem la mila naturii. Acum am făcut înștiințare la nivel local, au venit comisii din județ și de la nivel local și s-a stabilit un procent de daune în proporție de 70%. Eu am asigurate culturile, dar nici o firmă nu-și permite să ne plătească pentru secetă. APIA dă plățile târziu. Banii pe 2015 i-am luat acum o lună. Mai mult, ne confruntăm cu secetă și nu putem pregăti terenul pentru cultura de rapiță și grâu. Nu putem pregăti patul germinativ și nici să facem însămânțări“, se plânge Marian Duca, fermier din comuna Leu.

Seceta a compromis și cultura de legume

În localitatea Coșoveni, pe lângă culturile de porumb și floarea-soarelui, agricultorii au înregistrat pagube, tot din cauza secetei, și la culturile de legume. Lipsa precipitațiilor și a unui sistem de irigații le-a decimat producția agricultorilor care au băgat bani în culturile de legume, cum ar fi cea de dovlecei, dovleci și soia.

„În comuna Coșoveni, avem 4.375 de hectare de teren agricol, lucrate atât de societăți agricole, cât și de gospodării individuale. În acest an, agricultorii au avut culturi de grâu, porumb și floare. Au fost afectate culturile de porumb în proporție de 50%, iar de floarea-soarelui în proporție de 60%. Seceta le-a făcut probleme și celor care au mers pe cultura de legume. Culturile au fost calamitate în procent de 80% și vorbesc aici de producția de dovlecei și dovleci, dar și de producția de soia. La această dată am înregistrat la Coșoveni 60 de cereri din partea agricultorilor ale căror culturi au fost compromise de secetă“, a spus reprezentantul Camerei Agricole din comuna Coșoveni.

Septembrie fără precipitații în sud

Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie anunță pentru luna septembrie că temperaturile medii lunare vor avea valori peste normele climatologice în sud-est, iar în rest vor fi apropiate de normal. Cantitățile totale de precipitații vor fi deficitare în regiunile sudice și estice, iar în restul teritoriului vor fi apropiate de valorile normale.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 13 septembrie 2016

Actualitate

» 500 de milioane de lei, suplimentare a plafonului pentru Prima Casă?
» Noua hartă a autostrăzilor din România
» Senatul a adoptat proiectul de lege potrivit căruia 1 iunie, Ziua Copilului, este sărbătoare legală nelucrătoare
» Olt: Adăpostul canin de la Sărăceşti aproape de capacitatea maximă de cazare
» Tarifele pe litoral ar putea creşte, sezonul viitor, cu aproximativ 10 procente
» Cioloș şi Hollande, la inaugurarea noii uzine de asamblare a elicopterelor Airbus H215 de la Ghimbav
» Senatul a adoptat legea RCA
» OUG privind plagiatele, la vot final în forma adoptată de comisie
» Hollande, la Măgurele: Franţa şi România pot să implementeze laserul cel mai puternic din lume
» Vineri va fi anunțat numele orașului din România recomandat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii
» Aparat bun de casat la Radioterapie
» Ziua Pompierilor
» Protest sau nu la Tribunal?
» Sebastian Ghiţă a scăpat de controlul judiciar
» Baroul Bucureşti a amânat luarea unei decizii în cazul lui Victor Ponta
» Ministerul Finanțelor propune suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului pentru Prima Casă
» 255.000 de doze de vaccin hexavalent vor ajunge la pacienţi în cel mult 20 de zile
» Programul Internship la INS
» Mihai Stoica, directorul sportiv al echipei Steaua, audiat la DNA
» Președintele Hollande ar putea sprijini aderarea României la Schengen
» Doi migranți s-au înecat în Dunăre în timp ce încercau să ajungă în România
» Transportatorii ar putea amâna protestul de joi

Publireportaj

» UNIC Imobiliare, compania construită pe un concept original

Dolj

» Ai carte și tot riști să n-ai parte de un loc de muncă
» Directorii de școli, înlocuiți dacă nu promovează concursul
» Radar și restricții rutiere pe DN 6B Craiova – Hurezani
» Pompierii doljeni şi-au sărbătorit ziua alături de craioveni
» În doi ani şi jumătate, Craiova ar trebui să mai aibă un spital regional
» Pietonii – pe stradă, mașinile – pe trotuar
» Unde ajung deșeurile colectate selectiv de craioveni?
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Banii înclină balanța justiției?
» Sărăcia împiedică oamenii să ajungă la medic
» Craiova: Preşedintele CJ Dolj şi prefectul, prezenţi la Ziua Pompierilor

Gorj

» Solicitanţii de locuinţe ANL trebuie să îşi actualizeze cererile
» Ciurel nu poate reveni la şefia CEO
» Ministerul Energiei a numit Consiliul de Supraveghere la CEO
» Ministerul Energiei a numit Consiliul de Supraveghere la CEO
» Gorj: Dezbatere publică „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, organizată de Ministerul Mediului la Târgu Jiu

Olt

» Olt: Cele mai multe sancţiuni aplicate de poliţiştii locali sunt pentru încălcarea regulilor de circulaţie
» Olt: Prefectura a activat pe site o secţiune specială dedicată alegerilor parlamentare din decembrie

Vâlcea

» Vâlcea: Femeie urmărită internaţional pentru un omor săvârşit în Grecia, depistată de poliţişti

Sport

» „Veteranii“ Lică și Olteanu vor să ducă România la Euro
» Alina Duță a depășit așteptările și a luat bronzul la Reghin
» Dinamyk a făcut legea la Târgu Mureș
» Geolgău mizează pe victoria Craiovei în meciul cu Chiajna
» Fotbal / CSO Filiaşi s-a calificat fără emoţii în turul patru al Cupei României

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Tradiţii şi obiceiuri de Ziua Crucii

Top