24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLa Budieni, clopoţelul a sunat printre schele şi muncitori

La Budieni, clopoţelul a sunat printre schele şi muncitori

Părinţii şi-au dus copiii la şcoală printre schele (Foto: captură video)
Părinţii şi-au dus copiii la şcoală printre schele (Foto: captură video)

Zeci de elevi de la Şcoala Generală din satul Budieni, comuna gorjeană Scoarţa, au început noul an şcolar printre moloz şi schele ridicate de muncitorii care încă lucrează la reabilitarea unităţii de învăţământ. Ion Stamatoiu, primarul din Scoarţa, a declarat că firma contractată să execute lucrările de modernizare la şcoala amintită nu a reuşit să le finalizeze la timp, însă, în cel mult o săptămână, muncitorii vor încheia investiţia. Edilul a precizat că lucrările nu vor afecta orele de curs, întrucât se lucrează mai mult la faţada clădirii, sălile de clasă fiind deja modernizate şi dotate cu mobilier. În plus, primarul promite că la faţadă se va lucra după ore. „E un nivel mare de lucru la firma care a contractat lucrările. În sălile de clasă totul este bine. Este parchet, am realizat zugrăvelile. Și la celelalte şcoli avem parchet nou. La Budieni avem de reparat exteriorul, dar va fi gata repede. Muncitorii vor lucra mai mult după orele elevilor şi vor finaliza lucrarea într-o săptămână, credem noi. În rest, nu au mai avut așa condiţii unităţile de învăţământ. Din păcate, nu avem canalizare în comună, doar într-un sat. Este un proiect de viitor canalizarea în comună“, a declarat Ion Stamatoiu, edilul din Scoarţa.

Părinţii sunt nemulţumiţi

Părinţii şi bunicii care şi-au condus copiii şi nepoţii în prima zi de şcoală nu s-au declarat nemulţumiţi de condiţiile în care vor fi nevoiţi să înveţe şcolarii, deşi recunosc faptul că elevii ar putea fi în pericol printre muncitori şi schele. „Sper ca domnul primar să facă ce a promis. Condiţiile sunt acceptabile. Este bine, deocamdată. Acum este un şantier, dar să sperăm că va fi bine. Eu am nepoţelul în clasa zero. Nu trebuie să mai aibă loc ore în clădirile vechi. Trebuie reabilitate la exterior, pentru a nu avea loc accidente“, a declarat bunica unui elev care învaţă la Școala din Budieni.

Scandal pe clasele de romi, la Târgu Jiu

Noul an școlar nu a debutat cu dreptul nici la Școala Generală „Ecaterina Teodoroiu“ din municipiul Târgu Jiu. Motivul scandalului din această unitate de învățământ este legat de faptul că repartiția celor mici nu s-a făcut în mod corect. Dacă la una dintre cele două clase cu preșcolari sunt mai mulți copii români, la cealaltă sunt mai mulţi elevi de etnie romă. Părinții romi s-au revoltat şi au cerut ieri socoteală cadrelor didactice şi conducerii unităţii de învăţământ, fiind nemulţumiţi că se încearcă să se constituie clase în funcţie de etnia copiilor. Şcoala Generală „Ecaterina Teodoroiu“ se află în apropierea cartierului de romi Meteor din Târgu Jiu.

Nu au autorizații sanitare sau de securitate la incendiu

În ceea ce priveşte neajunsurile din unităţile de învăţământ din judeţul Gorj, nu mai puţin de 81 dintre acestea nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj a emis autorizaţii de securitate la incendiu doar pentru 31 de şcoli din judeţ, restul de 81 fiind în diferite faze de întocmire a documentaţiilor şi de realizare a dotărilor cerute de specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj. Probleme sunt şi cu zece unităţi şcolare care nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare din cauză că nu au apă curentă sau canalizare ori intrări separate la grădiniţe. În şcolile din judeţul Gorj învaţă peste 50.000 de elevi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS