Femeile abuzate, îndemnate să iasă din coşmar

Woman in fear of domestic abuse
Foto: www.usnwes.com

„Când erai mică îţi doreai o viaţă de poveste. Trezeşte-te din coşmar şi rescrie-ţi viitorul“ este mesajul transmis tuturor femeilor abuzate din judeţul Dolj prin intermediul unei campanii de suport pentru victimele violenţei domestice. În judeţ există trei centre unde femeile agresate pot să primească adăpost.

Asociaţia Dezvoltare şi Psihoterapie prin Acţiune, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj, desfăşoară, din luna octombrie a anului trecut, o campanie de suport pentru victimele violenţei domestice. Prin intermediul acesteia, victimele abuzurilor pot beneficia, în mod gratuit, de suport psihologic, consiliere juridică, dar şi de ajutorul poliţiei. Însă puţine femei au curajul să povestească despre clipele de groază prin care trec, de teamă și pentru că nu sunt sigure că pot scăpa de agresor. „Nu au fost multe femei care ne-au contactat, sunt doar două sau trei cazuri pe lună, este nevoie de promovare continuă a campaniei. Femeile aleg să nu reclame abuzurile din cauza lipsei de oportunităţi. În general, acestea sunt lipsite de resurse şi vor fi nevoite să se întoarcă acasă. Agresorul, adică partenerul, are tendinţa de a o controla economic, în sensul că nu îi permite să aibă un serviciu pentru a nu se putea întreţine singură. Aşadar, e foarte greu ca o femeie abuzată să plece din domiciliul conjugal, mai ales dacă are şi copii“, a declarat Irina Gruia, psihologul care se ocupă de campania împotriva violenţei domestice.

În România nu prea există mijloace de prevenţie și multe tinere păşesc în relaţii nesigure, care le vor transforma viitorul într-un vis urât. „La noi nu sunt programe de prevenţie privind violenţa. Lipseşte cu desăvârşire educaţia relaţională la adolescenţi, iar acest lucru este destul de grav pentru că adolescenţa este perioada în care începe să se instaleze agresivitatea. Dacă nu au cunoştinţe despre acest lucru, în special fetele nu ştiu cum să ia atitudine în relaţia cu cel care le agresează“, a mai spus Irina Gruia.

Consultanţă juridică gratuită pentru femeile agresate

În cadrul acestui program, femeile care sunt abuzate de partenerii de viață vor avea posibilitatea să fie sprijinite psihologic și îndrumate din punct de vedere juridic. „Ceea ce putem face noi gratuit în cadrul acestui program este consultanţa juridică. Adică le explicăm victimelor ce demersuri pot face şi uneori chiar le întocmim plângerile. Demersurile ce pot fi întreprinse de victimă sunt plângerea penală la poliţie sau la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, cererea de emitere a unui ordin de protecţie de către Judecătoria Craiova sau cerere de divorţ. O victimă a violenţei în familie trebuie, în primul rând, să meargă la poliţie pentru a face plângere. Dacă îi este teamă, poate să ne contacteze pe noi sau orice avocat pentru a întreprinde demersurile legale“, a spus Elena Predescu, avocatul campaniei împotriva violenţei domestice.

Victimă: „Mi-a dat aer cu porţia“

O craioveancă ne-a povestit experienţa îngrozitoare prin care a trecut şi care a marcat-o pe viaţă. „Am fost bătută şi strânsă de gât. Mi-a dat aer cu porţia şi am reuşit să ies din casă cu ajutorul poliţiei. Copilul asista la aceste scene şi spunea: „Mami, mi-e frică să nu păţeşti ceva!“. Acest lucru se întâmpla în anul 2012, iar când am solicitat un adăpost la care să merg alături de copilul meu mi s-a spus că nu există“, a povestit o femeie din Craiova care a fost victima soţului agresiv.

Aceasta se plânge de faptul că, la momentul respectiv, nu a primit îndrumare din partea nimănui. „Poliţia mi-a spus să nu mă mai întorc acasă şi că este foarte bine că am scăpat cu viaţă. Şi am ales să nu mă mai întorc. Cea mai grea este perioada de după plecare, pentru că agresorul continuă să te caute şi să îţi facă probleme. Ordinele de restricţie se dau foarte greu. Vreau să vorbesc despre asta pentru că toate femeile trebuie să înţeleagă că este nevoie să vorbească şi să ceară ajutor“, a spus femeia, cu vocea gâtuită de emoţie.

Ea este una dintre victimele care au ales să-şi părăsească soţii agresivi. Acum este voluntar într-o asociaţie, unde le spune şi altor victime povestea ei, pentru a le arăta că nu sunt singure şi pentru a le da puterea să scape de coşmar.

Trei centre în sprijinul femeilor abuzate

În Craiova există trei centre care pot întinde o mână de ajutor femeilor abuzate. Două aparţin Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, şi anume Centrul de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei în familie şi Centrul Maternal „Sfânta Ecaterina“.

Al treilea este Centrul social de urgență pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile“ din Craiova și aparţine Mitropoliei Olteniei. În cadrul Centrului de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei în familie se acordă asistenţă persoanelor care sesizează la DGASPC situaţia în care se află, iar acestea pot rămâne aici maximum 60 de zile. În prezent, în acest centru nu există nici o victimă a violenţei conjugale. În Centrul Maternal „Sfânta Ecaterina“ primesc ajutor doar femeile însărcinate, aflate în ultimul trimestru de sarcină, şi mamele care au copii în vârstă de până la doi ani. Aici se poate primi cazare pe o perioadă de maximum un an.

Sorin Pîrvănescu, coordonatorul Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile“ din Craiova, a declarat că în acest moment nu sunt în adăpost femei abuzate. „De-a lungul vremii am avut astfel de cazuri. Noi le putem oferi sprijin în continuare. Ele pot veni însoţite de copii şi au posibilitatea să rămână aici timp de maximum un an. Le oferim cazare, trei mese pe zi, consiliere psihologică, suport pentru a-şi găsi un loc de muncă, dar şi ajutor pentru a-şi reface actul de identitate, în cazul în care nu au reuşit să şi-l ia de la domiciliu“, a declarat Sorin Pîrvănescu.

30% dintre femeile din UE, victime ale violenței domestice

Statisticile din Europa cu privire la violenţa domestică arată că 30% dintre femeile din UE sunt victime ale violenței domestice. 25% au fost și abuzate sexual. La nivel european, violenţa domestică este considerată una dintre cele mai importante probleme de securitate din Uniunea Europeană. 


Comenteaza acum

Alte stiri

1 octombrie 2016

Extinderea Clinicii de Oncologie a SJU Craiova, în aer

Proiectul Consiliului Județean (CJ) Dolj privind reabilitarea și extinderea Clinicii de Oncologie-Dermatologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova pare să aibă șanse infime de realizare. Anunțul a fost făcut în ședința de joi a CJ ...
1 octombrie 2016

Ritmul lucrărilor la Centura de Sud, monitorizat video

În şedinţa de joi a Colegiului Prefectural Dolj, prefectul judeţului, Sorin Răducan, s-a interesat de stadiul lucrărilor la varianta de ocolire Craiova Sud, centura care face legătura între DN 6 Craiova – Caracal şi DN 65 Craiova – ...

Sumarul ediției de marţi, 13 septembrie 2016

Actualitate

» Noua hartă a autostrăzilor din România
» Senatul a adoptat proiectul de lege potrivit căruia 1 iunie, Ziua Copilului, este sărbătoare legală nelucrătoare
» Olt: Adăpostul canin de la Sărăceşti aproape de capacitatea maximă de cazare
» Tarifele pe litoral ar putea creşte, sezonul viitor, cu aproximativ 10 procente
» Cioloș şi Hollande, la inaugurarea noii uzine de asamblare a elicopterelor Airbus H215 de la Ghimbav
» Senatul a adoptat legea RCA
» OUG privind plagiatele, la vot final în forma adoptată de comisie
» Hollande, la Măgurele: Franţa şi România pot să implementeze laserul cel mai puternic din lume
» Vineri va fi anunțat numele orașului din România recomandat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii
» Aparat bun de casat la Radioterapie
» Ziua Pompierilor
» Protest sau nu la Tribunal?
» Sebastian Ghiţă a scăpat de controlul judiciar
» Baroul Bucureşti a amânat luarea unei decizii în cazul lui Victor Ponta
» Ministerul Finanțelor propune suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului pentru Prima Casă
» 255.000 de doze de vaccin hexavalent vor ajunge la pacienţi în cel mult 20 de zile
» Programul Internship la INS
» Mihai Stoica, directorul sportiv al echipei Steaua, audiat la DNA
» Președintele Hollande ar putea sprijini aderarea României la Schengen
» Doi migranți s-au înecat în Dunăre în timp ce încercau să ajungă în România
» Transportatorii ar putea amâna protestul de joi
» François Hollande, în România: Trebuie să găsim soluţii pentru securitatea frontierelor
» Lucrări pe A1 Bucureşti – Piteşti
» Şapte cazuri de infecție cu virusul West Nile în Oltenia
» Bulgaria: Doi migranți au murit înecați și patru sunt dați dispăruți în Dunăre
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din ţară
» Atentat sinucigaș în Pakistan
» Cutremur cu magnitudine 3.5 în Prahova
» Prima vizită oficială a unui președinte francez la București, din ultimii 25 de ani
» Traficul rutier, îngreunat pe DN 7 București – Pitești

Dolj

» Craiova: Preşedintele CJ Dolj şi prefectul, prezenţi la Ziua Pompierilor
» Craiova: Expoziţie de pictură semnată Daniel Guţă, la Galeriile Cromatic
» Sistemul de colectare selectivă a deșeurilor din Craiova, extins la case
» Craiova: S-a urcat la volan deși se afla sub influența băuturilor alcoolice
» Dolj: Dosar penal pentru conducere auto neînmatriculat şi fără permis

Gorj

» Ministerul Energiei a numit Consiliul de Supraveghere la CEO
» Gorj: Dezbatere publică „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, organizată de Ministerul Mediului la Târgu Jiu
» Gorj: Ciurel nu revine la şefia CEO
» Gorj: Tineri reținuți pentru furtul unui calculator
» Gorj: Transporta ilegal 10 tone de cărbune
» Gorj: Grevă la Tribunal
» Gorj: Om al străzii, mort lângă o pubelă de gunoi

Olt

» Olt: Cele mai multe sancţiuni aplicate de poliţiştii locali sunt pentru încălcarea regulilor de circulaţie
» Olt: Prefectura a activat pe site o secţiune specială dedicată alegerilor parlamentare din decembrie

Vâlcea

» Vâlcea: Femeie urmărită internaţional pentru un omor săvârşit în Grecia, depistată de poliţişti
» Vâlcea: Mai mulţi şomeri la sfârşitul lunii august
» Vâlcea: Transportul în comun este paralizat. O societate de profil a rămas fără licenţă timp de 30 de zile
» Incendiu puternic la o fabrică de cherestea din Vâlcea

Sport

» Fotbal / CSO Filiaşi s-a calificat fără emoţii în turul patru al Cupei României

Magazin

» Tradiţii şi obiceiuri de Ziua Crucii

Top