8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalStrehaia, oraşul părăsit de tineri

Strehaia, oraşul părăsit de tineri

Pe străzile din Strehaia se văd din ce în ce mai rar tineri (Foto: Bogdan Grosu)
Pe străzile din Strehaia se văd din ce în ce mai rar tineri (Foto: Bogdan Grosu)

Strehaia îşi primeşte oaspeţii cu palate la intrare. Însă, de îndată ce ajungi în inima oraşului, imaginea se schimbă, sărăcia este cea care stăpâneşte locul. Nivelul de trai al localnicilor a scăzut după ce micile întreprinderi şi-au închis porţile. Oamenii au rămas fără locuri de muncă, iar tinerii au luat calea străinătăţii.
Am vrut să vedem Strehaia prin ochii propriilor locuitori. Pentru unii dintre ei este locul de unde le pleacă fiii în căutarea unui trai mai bun. „Dacă ar fi locuri de muncă aici, cred că ar veni şi copiii mei acasă, şi mulţi alţii. Aici, în afară de bătrâni, elevi şi morţi nu găseşti nimic, că puterea financiară, vai mama ei! Am 35 de ani de muncă şi 770 de lei pensie. Nu se poate aşa ceva! Am lucrat 23 de ani la ARPO şi acum câţiva ani a picat. În ultimii ani am lucrat la un cămin de bătrâni şi aşa am reuşit să îmi completez anii de pensie. Nu s-a adus un investitor în ultimii zece ani! Nu s-a făcut nimic. Cârciumi, peste tot! În rest, nimic!“, a spus Zoina Luca, pensionară.
O altă mamă, aceeaşi soartă. „Am copiii plecaţi în Germania. Ce să facă aici? Oraşul s-a plafonat, nu sunt locuri de muncă. Eu am venit din Bucureşti aici, iar atunci era un oraş cu putere economică, în care erau fabrici, un oraş curat. Tot ce era înainte au căutat să demoleze, iar acum nu mai e nimic“, a afirmat Mariana Balaci, vânzătoare.
Pentru cei trecuţi de prima tinereţe, Strehaia este umbra a ceea ce a fost cândva un oraş animat de tineri şi cu activitate industrială. „Nu mai arată ca atunci când avea obiective industriale. Am avut fabrică de armături aici, dar s-a demolat, iar alte locuri de muncă nu s-au mai înfiinţat. La ora actuală, nu mai are nici un obiectiv industrial, tinerii au plecat, deci e o «comună» mai dezvoltată. Am doi copii şi sunt în Anglia pentru că nu au ce să lucreze aici“, a spus Teodor Lupu, pensionar.
Pentru unii dintre tinerii care muncesc peste hotare, Strehaia este locul de unde pleci, dar te şi întorci, chiar dacă doar în vacanţă… „M-am născut aici, am făcut şcoala aici, iar facultatea – la Braşov. După ce am terminat-o, am plecat în Anglia. Dacă nu ai unde să munceşti, ce poţi să faci? Trebuie să pleci şi să îţi faci un viitor. E greu departe de ai casei, dar încerc să mă întorc aici de câte ori pot“, a spus Emilian, un tânăr venit acasă în concediu.
În prezent, Strehaia este un oraş mai mult agrar, după ce mica industrie a dispărut. Locuitorii spun că, dacă nu vor fi luate măsuri, localitatea se va depopula tot mai mult.
„Din păcate, nu mai există locuri de muncă. Din fostele întreprinderi – topitoria de in, care avea câteva sute de muncitori, fabrica de armături industriale, care avea peste 1.500 de muncitori -, fabrica de confecţii, care avea tot peste 1.500 de muncitori, la nivel de oraş nu mai există decât o secţie a acesteia din urmă, unde sunt doar 96 de muncitori. Ca atare, toţi absolvenţii de liceu se îndreaptă spre alte locuri de muncă, fie în ţară, fie în străinătate“, a spus Constantin Buzatu, noul director adjunct al Liceului Tehnologic „Matei Basarab“ din Strehaia.

Absolvenţi de liceu din Strehaia,angajaţi la NASA

Singurul liceu existent în oraş se pregăteşte să îşi deschidă porţile pentru generaţia care poate va rămâne aici. Sunt 720 de elevi, care de luni vor începe cursurile la Liceul Tehnologic „Matei Basarab“ din Strehaia, de pe băncile căruia au plecat absolvenţi ce au făcut cinste oraşului.
„Aici s-a făcut învăţământ de performanţă. Foarte mulţi absolvenţi ai acestui liceu sunt în Parlamentul României, sunt în funcţii de conducere, sunt plecaţi la muncă în străinătate şi avem reprezentanţi chiar şi la NASA. Avem clase de matematică-informatică, ştiinţe ale naturii, uman, electrică, mecanică şi profesională. Mai mult, s-a vrut ca acest liceu să devină un campus şcolar, a fost un proiect început din 2008. S-au finalizat atelierele, internatul, s-a schimbat încălzirea centrală, am vrut să facem şi o grădiniţă, care este ridicată până la primul nivel, şi să adăugăm acestui liceu încă şase săli de clasă. Din păcate, banii s-au terminat, iar lucrările au fost sistate şi trebuie să facem ceva, altfel se va deteriora şi ce s-a făcut. Noi încercăm, prin inspectorat, prin ministere, prin fonduri europene, prin programe pe care le vom derula, să obţinem banii necesari pentru a finaliza aceste proiecte“, a spus Constantin Buzatu, noul director adjunct al Liceului Tehnologic „Matei Basarab“ din Strehaia.
Oraşul îmbătrâneşte încet-încet, iar localnicii spun că singura soluţie ar fi ca autorităţile să reuşească să atragă investitori care să asigure tinerilor locuri de muncă. Altfel, Strehaia riscă să devină o comunitate de oameni în vârstă, care va trăi doar din amintiri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS