10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConsilieră din cadrul APIA Dolj, judecată în al doilea dosar

Consilieră din cadrul APIA Dolj, judecată în al doilea dosar

Procurorii DNA susțin că inculpata Floarea Roșca a declarat la APIA Dolj suprafețe mai mari de teren decât deținea în realitate
Procurorii DNA susțin că inculpata Floarea Roșca a declarat la APIA Dolj suprafețe mai mari de teren decât deținea în realitate

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție din Craiova au anunțat trimiterea în judecată a unei consiliere din cadrul APIA Dolj, acuzată că a ajutat o femeie să obțină subvenții pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.

Cele două inculpate din acest dosar, Floarea Roșca și Mihaela Bunciu, consilier superior în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Dolj, sunt acuzate de prezentare de documente false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene, uz de fals și fals în declarații, respectiv complicitate la prezentare de documente false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Procurorii anticorupție au reținut că, „în perioada 2011-2014, inculpata Roșca Floarea a solicitat și a obținut pe nedrept de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Dolj, prin folosirea de documente false, fonduri nerambursabile din bugetul național și bugetul Uniunii Europene în valoare totală de 167.033,87 lei“.
Mai exact, în cursul anului 2011, Roșca a depus la Primăria Gighera, pentru a fi înscris în registrul de arendă un contract de arendă fals. De asemenea, pentru a obține subvenții de la APIA Dolj, femeia a completat și semnat o declarație de suprafață pentru 68,52 hectare de teren pe care nu le deținea în mod real. Anchetatorii au mai stabilit că Floarea Roșca nu putea obține subvenții în baza unor acte false fără sprijinul unui funcționar al APIA Dolj.
„În aceeași perioadă, inculpata Roșca Floarea a beneficiat de ajutorul inculpatei Bunciu Mihaela (fostă Pîrvănuși) care, în calitate de consilier superior în cadrul APIA Dolj, a ajutat-o cu prilejul administrării celor patru cereri unice de plată pe suprafață, deși documentele doveditoare cu privire la suprafețele declarate, depuse de inculpata Roșca Floarea la dosare, erau false, inexacte și incomplete“, au mai precizat procurorii craioveni.
În martie, anul acesta, cele două femei, dar și Gina Ghiță, inspector de specialitate în cadrul Biroului Agricol al Primăriei comunei Gighera, au fost trimise în judecată în alt dosar, în care au fost acuzate că au fraudat APIA Dolj cu peste 70.000 de lei.
În acest dosar, procurorii craioveni au stabilit că, „în perioada 2009-2010, inculpata Roșca Floarea, beneficiind de ajutorul inculpatei Ghiță Gina, în calitate de inspector de specialitate pe probleme de agricultură în cadrul Biroului Agricol al Primăriei comunei Gighera, județul Dolj, a completat, semnat și depus mai multe documente false la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Dolj, în vederea acordării sprijinului financiar, în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru un teren de 72,05 ha, pe care nu-l deținea în realitate“.
În schimb, consiliera Bunciu a fost acuzată că „și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, cu prilejul administrării celor două cereri unice de plată pe suprafață formulate de inculpata Roșca Floarea la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Dolj, deși cunoștea faptul că fermierul nu prezentase documente doveditoare cu privire la suprafețele declarate, în sensul că nu deținea documente din care să rezulte dreptul de folosință și dovezi ale faptului că utilizează terenurile pentru care s-au depus cererile“, după cum au mai reținut anchetatorii.
În final, Roșca a obținut nelegal de la APIA Dolj suma totală de 73.856 de lei, sumă cu care Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă în dosar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS