21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBolnavul de azbestoză s-a expus la azbest în Electroputere

Bolnavul de azbestoză s-a expus la azbest în Electroputere

ITM a verificat din nou cazul lui Alexandru Orăscu, arătând că omul a lucrat cu azbest timp de 15 ani, la execuția bobinajelor. Acum este treaba DSP și a Comisiei de Experți din București să vadă dacă acele condiții tehnice au condus sau nu la o îmbolnăvire profesională.

GdS titra în ziarul de ieri cum un craiovean, în vârstă de 57 de ani, care lucrează de mulți ani la Electroputere Craiova, așteaptă de doi ani să primească un răspuns de la autoritățile competente privind confirmarea sau infirmarea bolii sale ca fiind boală profesională. Alexandru Orăscu are diagnostic de azbestoză, iar medicii care l-au examinat au făcut cerere (fișă BP1) către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj încă din 2014. Deși era obligația medicului de medicina muncii de la DSP să dea curs unei verificări în termen de șapte zile de la primirea cererii, boala lui Orăscu nu a fost confirmată sau infirmată ca boală profesională. Autoritățile s-au contrazis privind legislația precară, în timp ce dosarul omului a fost retransmis de la Comisia de Medicina Muncii de la București la Craiova pe motiv că lipsește semnătura unui inspector de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. Practic, din cauză că formularul de proces-verbal este prost conceput, ITM refuză să pună semnătura inspectorilor săi, de profesie ingineri, pe un document care vorbește exclusiv despre boala unei persoane. Din cauza birocrației și a formalităților, mai mulți doljeni suspecți de boli profesionale riscă să nu li se rezolve în timp util dosarul.
În plus, colaborarea între DSP și ITM este anevoioasă și ambele instituții au cerut modificarea legii și clarificarea aspectelor incerte. Reprezentanții ITM susțin că DSP nu le-a comunicat diagnosticul omului, astfel că ei nu au verificat dacă au fost îndeplinite condițiile de azbestoză la Electroputere. Abia după întrebările adresate de GdS și după articolul intitulat „De ce nu se declară o boală profesională la Electroputere?“, publicat ieri de GdS, ITM Dolj a efectuat încă o verificare în fabrica Electroputere, la fosta secție de bobinaj, unde a lucrat Orăscu din octombrie 1985.

Bărbatul a lucrat cu azbest 15 ani

Astăzi, cazul omului este mai aproape de soluționare. Inspectorii de muncă au confirmat la Electroputere „utilizarea fibrei de azbest la execuția bobinajelor până în anul 2000, iar din 2000 s-a înlocuit tehnologia pe bază de fibre de azbest cu alta care nu conține azbest“. În raportul de verificare întocmit de ITM se arată: „Se confirmă prezența în activitatea desfășurată din 1985 până în 2000 a fibrelor de azbest, prezență ce poate fi considerată ca factor generator al bolii profesionale azbestoză, fără a se putea stabili cu exactitate cauzele acestei boli“. Potrivit inspectorului-șef al instituției, Cătălin Mohora, noul raport al ITM va fi înaintat celor de la DSP pentru ca aceștia să transmită dosarul lui Orăscu din nou la București, la Comisia de Experți în Medicina Muncii, care ia decizii în astfel de cazuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS