8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAdministratorul Păstorel, judecat pentru evaziune fiscală

Administratorul Păstorel, judecat pentru evaziune fiscală

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a craioveanului Păstorel Florescu, acuzat de comiterea a două infracțiuni de evaziune fiscală în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în cursul anului 2008, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, inculpatul a livrat efectiv cereale către alte cinci societăți comerciale, însă nu a înregistrat în contabilitate operațiunile comerciale efectuate și veniturile realizate. Anchetatorii susțin că a făcut acest lucru pentru a se sustragei de la îndeplinirea obligațiilor fiscale. În plus, același Păstorel Florescu ar fi declarat și înregistrat în contabilitate achiziții nereale de mărfuri de la alte trei societăți comerciale.
Inculpatul mai este acuzat și că a obținut ilegal TVA în valoare de peste 5,5 milioane de lei. „În perioada septembrie 2008 – ianuarie 2009, inculpatul Florescu Păstorel, în calitate de administrator în drept și în fapt al altei societăți comerciale, a declarat și înregistrat în contabilitate achiziții nereale de cereale de la persoane fizice și de la patru societăți comerciale, pe baza cărora a dedus nelegal TVA în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, toate acestea cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu suma totală de 5.687.595 lei reprezentând TVA și impozit pe profit“, au explicat anchetatorii.
Procurorii DNA mai spun că nu au pus sechestru pe bunurile inculpatului pentru recuperarea prejudiciului pentru că acesta… „nu figurează cu bunuri mobile sau imobile impozabile în evidențele fiscale“. Dosarul penal în care Păstorel Florescu a fost acuzat de evaziune fiscală a fost întregistrat pe rolul Tribunalului Dolj.

Condamnat într-un dosar cu un prejudiciu de aproximativ 14 milioane de euro

În februarie, anul acesta, craioveanul Păstorel Florescu a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală într-un dosar privind un amplu circuit evazionist cu produse petroliere. Sentința a fost dată de Tribunalul Bihor, iar în același dosar a mai fost condamnat tot la trei ani de închisoare și Constantin Gabriel, zis Gabi Alunecosu’, administrator al mai multor societărți comerciale.
În plus, Păstorel Florescu, împreună cu inculpatul Vasile Boer, a fost obligat să achite statului suma de 1.649.280 de lei, din care accize reprezintă 599.260 de lei, TVA – 622.061 de lei, iar impozitul pe profit – 427.959 lei. Inculpații au formulat apel împotriva sentinței Tribunalului Bihor, dosarul fiind la Curtea de Apel Oradea.
Procurorii DNA au explicat că, în perioada 2008-2012, omul de afaceri Vasile Boer a iniţiat şi coordonat un circuit evazionist, folosindu-se de o serie de firme cu comportament „fantomă“. Societăţile în cauză au simulat vânzări de produse petroliere (în special motorină accizabilă) către Oilserv Total SRL cu toate că, în realitate, firma achiziţiona produsele direct de la depozite. Introducerea în circuitul comercial a firmelor-fantomă, denumite şi tip „bidon“, era doar formală, cu scopul de a acumula datoriile către stat.
La rândul ei, Oilserv vindea mai departe produsele petroliere la pompă, dar cu aplicarea de TVA. În urma cercetărilor s-a mai stabilit că circuitul evazionist se întindea pe aproape întreg teritoriul ţării, fiind implicate zeci de firme, unele fiind din Craiova.
Prejudiciul total adus bugetului statului a fost calculat de procurori la suma totală de 62.819.772 de lei (aproximativ 14.000.000 de euro).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS