10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAsfaltări anapoda în cartierele Craiovei

Asfaltări anapoda în cartierele Craiovei

Unii craioveni se plâng de modul în care se reabilitează aleile și parcările dintre blocuri. În cartierul Brazda lui Novac, asfaltul a fost turnat până la intrarea în unele blocuri, gardul care împrejmuiește grădinile a fost deteriorat în timpul lucrărilor, iar bordurile par montate de mântuială. Într-o parcare din Craiovița Nouă s-a turnat asfalt chiar și pe rădăcinile unui copac. 

Mai mulți craioveni ne-au sesizat în legătură cu modul în care se asfaltează aleile și parcările dintre blocuri, considerând că de multe ori aceste lucrări se fac de mântuială, fără ca nimeni din cadrul Primăriei Craiova să-i tragă la răspundere în vreun fel pe constructori. Un exemplu ar fi lucrările care se desfășoară în prezent în cartierul Brazda lui Novac, pe strada Colonel Scarlat Demetriade și în împrejurimi, unde s-au schimbat bordurile, s-au asfaltat aleile și intrările blocurilor și se reabilitează parcările.
Oamenii sunt însă ne­mul­țumiți de calitatea lucrărilor și de faptul că muncitorii au stricat și lucrurile bune, în speță gardul care împrejmuia grădinile blocurilor. „Dacă cineva din partea primăriei ar vrea să se deplaseze pe teren să vadă cum s-a făcut asfaltarea în cartiere ar fi perfect. Locuiesc în Brazdă, s-au scos bordurile de pe aleile dintre blocuri, borduri care nu erau deteriorate și care erau montate fără cusur. Oare firma care se ocupă de aceste lucrări are numai personal necalificat? Gardul care se montase cu circa doi ani în urmă și care arăta impecabil s-a făcut praf și nimeni nu remediază ceea ce s-a stricat. Băncile din fața blocurilor sunt pur și simplu îngropate în asfalt, aleea care duce la intrarea în bloc s-a înălțat așa de mult încât este un efort să intri pe ea. Vă rog să-mi spuneți cum s-a făcut recepția acestor lucrări. Este vorba de aleea dintre blocurile H 5 și H 6, din cartierul Brazda lui Novac, strada Colonel Scarlat Demetriade, nr. 4“, este mesajul primit de la o craioveancă.
Într-adevăr, unele borduri nu păreau așezate corespunzător, gardul metalic era rupt sau deteriorat pe anumite porțiuni, iar asfaltul era turnat până la intrarea în blocuri, la același nivel cu casa scării. „Să vedeți ce o să intre apa în blocuri acum. Nu știu de ce au făcut așa aici. La alte blocuri am văzut că asfaltul este sub nivelul cimentului de la intrare“, a menționat un localnic. La blocurile H2 și H3 din vecinătate, unde lucrările păreau terminate, trecând peste modul inestetic în care au fost montate bordurile, asfaltul era turnat cu două palme sub nivelul intrării în bloc. „Au început lucrările de trei luni, dar se fac că muncesc. În tot acest timp noi stăm în praf și fără locuri de parcare“, a fost comentariul unui alt craiovean. În zonă încă se lucrează, una dintre parcări fiind inaccesibilă.

Gardul dărâmat va fi refăcut de RAADPFL

Nemulțumirile locuito­ri­lor din Brazdă vizau și gardul metalic montat anii trecuți de Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Pu­blic și Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova în jurul grădinilor de la blocuri și care a fost deteriorat în timpul lucrărilor de acum. Legat de acest aspect, RAADPFL din cadrul primăriei a precizat că reparațiile vor fi realizate de echipele regiei. „Gardul metalic este montat în municipiul Craiova de către RAADPFL în zonele modernizate, după schimbarea bordurilor. În zonele în care există garduri montate anterior modernizării zonei, eventualele reparații necesare sunt realizate de către echipele RAADPFL Craiova. De asemenea, gardurile metalice deteriorate în urma accidentelor rutiere și a parcărilor necorespunzătoare pe zona de trotuar sunt reparate de către RAADPFL și suportate de Primăria Craiova, în cazul în care aceste incidente rămân cu autori necunoscuți. Prin buna colaborare pe care RAADPFL o are cu Poliția Craiova, mare parte din autori sunt identificați și obligați la plata daunelor prin polițele de asigurare“, este răspunsul trimis GdS de RAADPFL la întrebarea „cine va suporta reparațiile gardului deteriorat în timpul lucrărilor?“.

Copacul asfaltat din mijlocul parcării

Altă situație sesizată GdS se referea la parcarea din careul de blocuri 171C și 171D, din cartierul Craiovița Nouă. Un craiovean ne-a scris în legătură cu un copac din parcare în jurul căruia asfaltul a fost turnat până pe rădăcini. „Întrucât cei de la Primăria Craiova nu se obosesc să rezolve problema, poate prin intermediul dumneavoastră găsim soluții măcar în al doi­sprezecelea ceas, deoarece lu­crările de amenajare a parcării din careul de blocuri 171C și 171D din Craiovița Nouă sunt aproape de finalizare“. Motivul sesizării este că singurul pom din această parcare este și va rămâne neîngrădit cu borduri specifice. „Să vedeți ce amenajare inestetică de mântuială a fost realizată pe banii publici, în special de jur-împrejurul acestui copac. Dacă tot au făcut parcarea, aleile, au pus bordurile, să fi amenajat cum trebuie și în jurul pomului“, ne-a scris un cititor.
Copacul la care face referire acesta era singurul din parcare unde nu se lăsase locul liber de jur-împrejurul lui, ci se turnase asfalt chiar și pe rădăcini. „Inițial au pus niște borduri mari în jurul rădăcinii, apoi tot ei le-au scos și au turnat asfaltul așa cum se vede. Nu cred că vor mai face ceva, pentru că mai au de asfaltat o porțiune mică de la intrarea în parcare. Oricum, dacă îl lasă așa o să punem noi niște cărămizi, ceva, în jurul pomului“, ne-a explicat un craiovean care locuiește în blocul 171 D. Acordul-cadru privind „Lu­­­crări de reparații și întreținere străzi, alei, trotuare și parcări în municipiul Craiova“ a fost adjudecat în octombrie 2014 de SC Delta ACM 93 SRL, contra sumei de 135 de milioane de lei (fără TVA). Lucrările se efectuează pe baza unor contracte subsecvente la acest acord, iar Primăria Craiova a încheiat până acum cu Delta ACM patru astfel de contracte, în baza cărora firma a încasat de la municipalitate, până la 30.06.2016, suma de 60.658.681,15 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS