17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGunoiul aruncat la întâmplare, o problemă greu de rezolvat

Gunoiul aruncat la întâmplare, o problemă greu de rezolvat

Molozul adus de cetățeni la platformele Salubrității, deși acesta intră în categoria deșeurilor din construcții și trebuie dus la groapa de gunoi, pare o problemă greu de rezolvat în Bănie. Firma care se ocupă de salubrizarea orașului susține că este obligată să ridice întreaga cantitate de deșeuri existentă la punctele de colectare, dar că ulterior facturează gunoiul suplimentar asociației respective, fără să țină cont de natura sa: deșeu menajer sau de construcții. Poliția locală spune, la rândul ei, că nu se poate implica decât dacă un cetățean aruncă gunoiul pe domeniul public și nu la platforma asociației și că are competență să intervină doar în cazul celor care caută prin pubelele Salubrității. Probleme mari sunt și cu gunoaiele aruncate la voia întâmplării pe marginea drumurilor naționale și județene ce leagă Craiova de localitățile limitrofe. 

Un cititor GdS a ridicat luni problema unei cantități mari de gunoi menajer și de moloz aruncată lângă o platformă din cartierul craiovean Rovine, fără ca nimeni să intervină pentru a-l sancționa pe cel care ar fi cărat o zi întreagă acest gunoi, chiar prin fața secției de Poliție Locală. „Așa arată un mic spațiu verde de lângă ghena de gunoi, între blocurile A28 și A36 din cartierul Rovine. O zi întreagă au cărat gunoaie și moloz cu un căruț, fix prin fața secției de Poliție Locală de la Școala nr. 35 din Rovine. Din păcate, aruncarea de moloz și gunoaie pe domeniul public nu intră în atribuțiile Poliției Locale. Citez «ce vreți să facem noi?». Mulțumesc primăriei pentru eficiența Poliției Locale“, este comentariul postat de cititor. Cantitatea de gunoi la care acesta a făcut referire a și fost ridicată până luni la prânz, o dată cu restul gunoiului aflat în pubele, însă situația prezentată de respectivul cititor ar fi una generală în oraș, potrivit firmei care se ocupă de salubrizarea Craiovei.
SC Salubritate SRL sus­­­­­­­­­ține că întâmpină mereu probleme cu colectorii neautorizați de materiale reciclabile, care împrăștie de­șeurile, dar spune și că există destule platforme de unde se ridică în mod constant gunoi suplimentar. Una dintre acestea ar fi și cea situată între blocurile A28 și A36 din cartierul Rovine. „Pe 2 septembrie, de la platforma respectivă a fost ridicată o cantitate importantă de gunoi suplimentar însă, sâmbătă și duminică, lângă containere au fost aruncate din nou deșeuri pe care SC Salubritate Craiova SRL le-a colectat, cu utilaje specializate, în cursul zilei de luni. Precizăm faptul că lucrătorii noștri sunt obligați să încarce în autovehicule întreaga cantitate de deșeuri existentă la punctele de colectare, lăsând locul curat și măturat, chiar dacă există deșeuri amplasate lângă containerele de colectare. Contravaloarea gunoiului suplimentar colectat se facturează ulterior asociației deservite de respectiva platformă sau, în cazul în care platforma este folosită de mai multe asociații, proporțional cu numărul de persoane înscrise în fiecare asociație. Pe lângă persoanele care aruncă deșeuri municipale lângă containere, la platforma respectivă își fac apariția frecvent și colectorii neautorizați de materiale reciclabile, care împrăștie deșeurile, motiv pentru care vom solicita sprijinul Poliției Locale pentru îndepărtarea acestora din zonă“, a afirmat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt în cadrul SC Salubritate Craiova SRL.
Potrivit Legii nr. 155/2010 a Poliției Locale, în do­meniul protecţiei mediului instituția are ca atribuții, printre altele, și să controleze respectarea prevederilor legale privind condiţiile de ridicare, transport şi depozitare a deşeurilor menajere şi industriale, precum și să verifice ridicarea deşeurilor menajere de operatorii de servicii de salubrizare, în conformitate cu graficele stabilite. Conform Regulamentului de Ordine Interioară al Poliției Locale Craiova, aceasta mai acționează „pentru depistarea, identificarea și sancționarea persoanelor care strâng și colectează peturi din recipientele speciale ale SC Salubritate Craiova sau din ghenele de gunoi“. Poliția Locală spune că nu poate să-l sancționeze pe proprietarul care aruncă gunoiul la ghena asociației de care aparține, chiar dacă este vorba de moloz și nu de gunoi menajer. „Dacă este proprietar și vine cu gunoiul, chiar și cu sacii de moloz și îi aruncă la ghena de gunoi a asociației noi nu avem ce să-i facem. Îl amendăm doar dacă aruncă gunoiul pe domeniul public, nu și în spațiile special amenajate“, a precizat Octavian Mateescu, directorul executiv al Poliției Locale Craiova. La altă platformă de gunoi însă, tot din cartierul Rovine, cătățenii sunt avertizați, prin intermediul unei plăcuțe, că depozitarea de moloz este strict interzisă. Numai că nu toți cetățenii țin cont de acest lucru, din acest motiv și aruncarea ilegală a gunoiului la platformele Salubrității pare o problemă greu de rezolvat în Craiova.

Cine răspunde de gunoiul de pe marginea drumului?

Problema gunoaielor aruncate la voia întâmplării se întâlnește nu numai în Craiova, ci și pe drumurile naționale și județene care leagă municipiul de localitățile limitrofe. Pe DN 55 Craiova – Bechet, spre exemplu, cum ieși din comuna Malu Mare spre Teasc, luni erau mormane de gunoi care zăceau pe marginea drumului și pe spațiul verde. Refugiul amplasat pe sensul de mers spre Craiova era luni la prânz plin de resturi menajere, care se întindeau și în pădure. DN 55 Craiova – Bechet se află în administrarea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, instituție care, potrivit legislației în vigoare, răspunde inclusiv de gunoaiele de pe marginea drumului. „Dacă este vorba de gunoiul de pe marginea drumului, cel care răspunde și trebuie să igienizeze zona este administratorul. Nici nu vă imaginați câte tone de gunoaie strângem de pe centura Craiovei, de exemplu. DN 55 Craiova – Bechet, la care faceți referire, este în administrarea Direcției, însă, în prezent, întreg amplasamentul a fost predat cu proces-verbal firmei italiene SECOL, cea care lucrează la reabilitarea drumului. Având în vedere acest lucru, sarcina igienizării acestor zone de pe marginea drumului, cum este și cazul refugiului de la intrarea în comuna Malu Mare, sensul de mers către Craiova, cade în seama constructorului care a preluat amplasamentul, respectiv firma SECOL“, a precizat Adrian Lumezeanu, director regional al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova.
Garda de Mediu, cea care verifică și îi sancționează pe administratorii care nu ridică gunoaiele de pe marginea drumului, nu era străină de deșeurile aruncate pe DN 55 Craiova – Bechet, la ieșirea din Malu Mare spre Teasc. „Știm de această situație cu gunoaiele aruncate pe marginea drumului la acel refugiu de la ieșirea din Malu Mare. Este o problemă mai veche acolo, am mai discutat cu firma SECOL, cea care a primit în amplasament drumul. Știu că au mai igienizat o dată zona, dar s-a făcut la loc. Noi le putem pune în vedere din nou să facă curat, într-un timp rezonabil de câteva zile, dar cred că mai bine ar fi să desființeze acel refugiu“, afirma luni, pentru GdS, Gheorghe Călinoiu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Dolj. Lucrurile s-au mișcat însă repede după sesizarea GdS, iar până ieri dimineață refugiul de la ieșirea din Malu Mare spre Teasc fusese deja igienizat. Mai mult, curățenia se extinsese pe DN 55 Craiova – Bechet, ieri ridicându-se gunoaiele și din zona refugiului aflat la ieșirea din Bratovoiești, spre Rojiște.

Cum rămâne cu gunoaiele aruncate în pădurea de la Leamna?

Situația de la ieșirea din Malu Mare este oarecum similară cu cea constatată pe DJ 552, la ieșirea din Bucovăț, cum intri în pădurea de la Leamna. GdS prezenta pe 18 august, în articolul „Valea gunoaielor din pădurea de la Leamna“, problema gunoaielor aruncate în pădure și pe marginea drumului, fără ca nimeni să intervină pentru igienizarea zonei transformate în groapă de gunoi. Instituțiile de specialitate au ridicat atunci din umeri, afirmând fie că nu au competența să aplice sancțiuni, fie că nu au pe cine să amendeze pentru că nu-i pot depista pe cei care aruncă gunoiul, fie că nu au cum să intervină pentru că pădurea este privată, iar proprietarul, care ar trebui să fie notificat și sancționat, nu ar fi de găsit. Ca urmare a articolului din GdS, Garda de Mediu susține că s-a autosesizat și a luat legătura cu autoritățile locale din Bucovăț, pentru a rezolva într-un fel problema gunoaielor din pădure. „Ne-am sesizat în legătură cu gunoaiele din pădurea de la Leamna, am și discutat cu primarul din Bucovăț, iar acesta s-a angajat că o să igienizeze zona. Cel mai bine ar fi să se desființeze acel refugiu, pentru ca oamenii să nu mai fie tentați să vină cu mașinile și să arunce acolo gunoiul“, a precizat Gheorghe Călinoiu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Dolj. Luni, în refugiul de la intrarea în pădure se mai zăreau câteva gunoaie aruncate la voia întâmplării. Se vedea că în zonă s-a intervenit, însă cel mai probabil gunoiul va invada din nou acest refugiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS