Grupurile sanitare din spital, calvarul pacienţilorLipsa curățeniei în spitale este una dintre principalele nemulțumiri ale pacienților și aparținătorilor. Igiena grupurilor sanitare este reclamată frecvent de cei care ajung în aceste unități medicale. În timp ce unii pacienţi se plâng de cum arată băile, medicii şi asistentele spun că, deşi se face în mod constant curăţenie, pacienţii şi aparţinătorii nu o păstrează. Pentru început, GdS a mers să vadă care este situația în clinicile Spitalului Județean de Urgență Craiova, unde ajung cei mai mulți bolnavi.

De la primele ore ale dimineții, curtea celei mai mari unități medicale din Oltenia începe să semene cu un furnicar. Salvări care intră și ies, bolnavi purtați pe brațe de rude, medici care merg dintr-o parte în alta. Peste 50.000 de pacienți se perindă anual în această unitate medicală, iar la aceștia se adaugă și aparținătorii care zilnic intră în spital. Încă de la poarta Spitalului Județean de Urgență Craiova (SJU) dai de puhoiul de lume. Pe scări, fiecare încearcă să își facă loc, unii vin cu plase încărcate cu haine și mâncare, alții ies cu rețete. Este un du-te vino continuu. La Secţia de Obstetrică-Ginecologie a SJU sunt aduși pe lume anual, în medie, 3.500 de copii. Saloanele secției sunt mereu ocupate. Fiecare are grupul lui sanitar. Secția se întinde pe etajele șapte și opt. În băile de la etajul opt, pe jos este ciment, iar unele căzi în care pacientele își fac baie sunt ruginite din loc în loc. Șeful secţiei spune că, într-adevăr, grupurile sanitare arată rău, dar urmează să se facă renovarea întregii secții, așa cum s-a întâmplat la etajul șapte. Una dintre băi a fost renovată cu ajutorul sponsorizărilor. A fost pusă gresie și faianță, iar WC-ul și chiuveta au fost înlocuite. „Igienizarea este extrem de importantă, dar ține și de gradul de degradare al secției, în general, și al grupurilor sanitare. Programul de dezinfecție și igienizare funcționează normal. În grupurile sanitare degradate, igienizarea se face mai greu, iar aspectul lasă de dorit. Secția de Ginecologie de la etajul șapte a fost renovată, iar acolo situația grupurilor sanitare este bună. Așteptăm ca renovarea să ajungă și la etajul opt“, a spus prof. univ. dr. Nicolae Cernea, şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a SJU.

Vina este pasată dintr-o parte în alta

Etajul zece ale spitalului este împărțit în secțiile Pediatrie I și Pediatrie II. La Pediatrie II, băile au fost renovate ultima dată în urmă cu patru luni. E câte o baie la două saloane și le folosesc copiii internați și părinții care îi însoțesc sau persoanele care îi vizitează. „Avem 12 grupuri sanitare. Există patru rezerve cu patru grupuri sanitare. În rest, se află un grup sanitar la două saloane. Acestea sunt folosite atât de copiii internați, cât și de mamele însoțitoare. Igienizarea se face de două-trei ori pe zi, conform unui grafic care este afișat pe ușa grupului sanitar“, a explicat Lucia Ivan, asistent-șef la Clinica Pediatrie II.

În cealaltă jumătate a etajului, la secția Pediatrie I, există o singură baie pentru mamele sugarilor. „Avem o singură baie pentru mame, care este amplasată în sectorul de sugari. În restul secției, la saloanele de școlari și preșcolari există șase băi, adică o baie la fiecare salon“, a spus Mariana Iordache, asistent la Secția Pediatrie I.

Dacă cei care ajung în spital se plâng de condițiile pe care le găsesc, și cadrele medicale au păsurile lor. Medicii și asistentele sunt nemulțumiți de modul în care unii pacienţi şi aparţinători se comportă.


Secția Chirurgie III a fost renovată anul trecut. Au fost modernizate toate saloanele și grupurile sanitare. O parte din ce s-a făcut este însă acum distrusă. Prof.univ.dr. Marian Munteanu, şeful Clinicii Chirurgie III, ne arată toate băile. Într-una dintre ele, cineva a rupt dușul. La fel s-a întâmplat cu capacele WC-urilor și cu restul lucrurilor. Șeful secției spune că în fiecare dimineață saloanele și toate grupurile sanitare sunt igienizate, dar că de multe ori cei care distrug sunt chiar bolnavii sau cei care vin în vizită. „Le reparăm și la puțin timp sunt distruse. La clinicile private, oamenii respectă curățenia pentru că plătesc și îi costă în plus dacă strică ceva. La public nu e la fel, nu îi interesează. În clinică, în fiecare dimineață, infirmierele curăță grupurile sanitare. La ora șase jumătate este curat, astfel încât la opt, când începe programul, totul să fie în regulă. Pe fiecare ușă a grupurilor sanitare este trecut tabelul cu personalul care se ocupă de curățenie. Avem salon făcut special pentru pacienții cu infecții nosocomiale. Acolo sunt duși pacienții care nu folosesc nici o baie, au ploscă, astfel încât să nu îi afecteze pe ceilalți bolnavi care folosesc toaletele“, a precizat prof.univ.dr. Marian Munteanu.

Pahare de cafea, chiștoace și sticle zac aruncate pe hol

Mizerie este și pe holul care duce către fiecare secție din spital. Pahare de cafea, chiștoace și sticle zac aruncate peste tot.

Deși, din loc în loc, sunt puse afișe prin care aparținătorilor și pacienților li se atrage atenția că fumatul este interzis în spital, la fiecare etaj pot fi văzuţi oameni care fumează nestingheriți.

Tot la fiecare etaj sunt puse și coșuri de gunoi, dar nimeni nu ține cont de ele. Mizeria se aruncă pe lângă ele. „Nimeni nu ține cont de nimic. Mulți nu au respect față de acest spital și de bolnavii care sunt tratați aici. Zilnic fumează, aruncă ambalajele pe lângă coșul de gunoi, dacă le spui ceva încep tot ei să strige la tine și să te tragă la răspundere. Unora le atragi atenția, sting țigara atunci și după îi vezi iar că fumează în același loc“, a spus unul dintre cadrele medicale ale spitalului.Comenteaza acum

Alte stiri

16 martie 2018

(VIDEO) Scandal pe holurile Spitalului de Urgență Craiova

O tânără din Craiova a depus pângere împotriva unor agenți de la firma de pază de la Fort Security, cea cu care are contract Spitalul Județean de Urgență Craiova, care ar fi lovit-o. Incidentul a avut loc în cursul zilei

Sumarul ediției de marţi, 6 septembrie 2016

Actualitate

» Urmărit penal într-un nou dosar: Victor Ponta, pus sub control judiciar pentru 60 de zile
» Produsul Intern Brut a crescut cu 5,2% în primul semestru – Consumul gospodăriilor s-a majorat cu 10,4%
» România are 8,8 milioane de locuinţe ocupate de 7,7 milioane de gospodării
» Sebastian Ghiţă, pus sub control judiciar în noul dosar al lui Ponta
» Estonia acuză Rusia că i-a încălcat spațiul aerian
» Iohannis a discutat cu preşedintele Consiliului Europei despre poziţia României privind Summitul UE-27
» Preşedintele Franţei, François Hollande, vine săptămâna viitoare în România
» Olt: Spitalul din Caracal caută endocrinologi, oftalmologi, urgentişti şi radiologi
» Incendiu de proporţii în Prahova
» Fiului preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, audiat într-un dosar privind fapte de lipsire de libertate, loviri şi alte violenţe
» Ambasada SUA anunţă deschiderea aplicaţiilor pentru bursa FLEX 2017-2018
» Începe admiterea la Universitate
» Olt: 20 la sută dintre şcoli, fără autorizaţie sanitară de funcţionare
» Curăţenia din spitale, la control!
» Elevi multi, mobilier putin
» Un timişorean s-a spânzurat în arestul IPJ Mehedinţi
» Comisia de Cultură, decizie despre “Cumințenia Pământului”: Guvernul este obligat să plătească
» Decizia privind excluderea din Baroul Bucureşti a lui Victor Ponta, amânată pentru 13 septembrie
» Jumătate din locuitorii Capitalei ar putea rămâne fără apă caldă
» Proiectul Strategiei pentru asigurarea securității frontierei de stat a României în perioada 2017-2020, finalizat
» Doi cetăţeni străini, arestaţi la Chişinău, pentru propagandă în favoarea reţelelor teroriste
» Craiova: Programul Filarmonicii “Oltenia” în luna septembrie
» Ministrul Culturii doreşte re-separarea Operei de Operetă
» MAI scoate la concurs peste 5.000 de posturi
» Procurorul general al României: Într-o lună vom avea o imagine de ansamblu asupra tuturor testelor în cazul Hexi Pharma
» 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, a fost declarată zi liberă nelucrătoare
» Senatorii au decis scutirea de impozit a pensiilor

Publireportaj

» Bike4Life: Pedalează pentru orașul tău și, împreună, sărbătorim zece ani de activitate HELLA România
» Consiliul Judeţean Gorj caută soluţii pentru modernizarea Parcului Industrial de la Bumbeşti-Jiu

Dolj

» Două persoane rănite într-un Ford care a lovit un tir
» Elev băut și fără permis, prins de polițiști cu focuri de armă
» Piese rare, de mii de ani, descoperite de arheologii doljeni
» Faci contract cu Salubritatea sau plătești gunoiul la DIT
» Gunoiul aruncat la întâmplare, o problemă greu de rezolvat
» Simpozionul Ştiinţific al Inginerilor Români de Pretutindeni, la Craiova

Gorj

» Mascaţii au greşit adresa
» Program modificat pentru transportul în comun
» Şeful ISJ, evaluat
» USR îşi face filială la Târgu Jiu
» CEO reverifică lista de disponibilizări colective
» „SIERANEVADA“, proiecţie de gală

Mehedinţi

» Mehedinţi: Doi bărbați, surprinși în timp ce sustrăgeau țevi de la rețeaua de canalizare a orașului

Sport

» Salt important pentru Ioana Roșca în clasamentul WTA
» Mingote a semnat cu ASA Târgu Mureș
» Alb-albaștrii pregătesc cu optimism meciul cu CFR Cluj

Bani & Afaceri

» Paradoxul românesc: Economia creşte, sărăcia se accentuează

Educatie

» Locuri neocupate la buget, la facultățile craiovene

Magazin

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Horoscop
» Bancul zilei

Top