6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNereguli la Secția ATI de la SJU Craiova

Nereguli la Secția ATI de la SJU Craiova

În Secția de Terapie Intensivă de la etajul trei al Spitalului Judeţean de Urgenţă  din Craiova au fost descoperiți germeni peste limita admisă (Foto: Arhiva GdS)
În Secția de Terapie Intensivă de la etajul trei al Spitalului Judeţean de Urgenţă
din Craiova au fost descoperiți germeni peste limita admisă (Foto: Arhiva GdS)

Secția de Terapie Intensivă de la etajul trei al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova a fost închisă, timp de zece zile, pentru igienizare şi dezinfecţie. Decizia a fost luată după ce reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj au descoperit, în urma unui control, mai mulți germeni peste limita admisă, printre care Stafilococ aureus, Klebsiella, Pseudomonas Aeruginosa, E.Coli. După igienizare, secția a fost redeschisă.

Una dintre cele mai importante secții ale Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova a fost închisă zece zile. Totul a plecat de la o sesizare a unei familii din Craiova care a reclamat la Ministerul Sănătății că fiica lor, care fusese internată în Secţia ATI aflată la etajul al treilea al spitalului, a contactat infecţii nosocomiale. De la Ministerul Sănătăţii, plângerea a fost trimisă la DSP Dolj, care a demarat verificări. În urma controlului s-a constatat că nu era respectat planul de curățenie și dezinfecție zilnică și clinică asumat prin Planul propriu de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale. Mai exact, secția era dezinfectată o dată la două luni, şi nu la 14 zile, așa cum ar fi trebuit. Aici au fost descoperiți mai mulți germeni care pot pune în pericol viața pacienților aflați în stare critică.
În urma celor descoperite, personalul responsabil a fost sancţionat.
După zece zile, inspectorii DSP Dolj au reevaluat situația de la Terapie Intensivă. Noile rezultate de laborator ale probelor recoltate de la etajul III, după ce secția a fost igienizată în totalitate, au arătat că germenii au dispărut. Prin urmare, DSP Dolj a decis reluarea activităţii în Secţia de Terapie Intensivă.

Secția ATI de la etajul patru se igienizează și se dezinfectează

Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova, a confirmat toată această situație și a spus că s-au luat toate măsurile care s-au impus, iar în prezent Secția ATI de la etajul trei funcționează în condiții normale.
„În urmă cu două săptămâni au venit în control cei de la Inspecția Sanitară de Stat din cadrul Direcției de Sănătate Publică și au constatat că la Secția ATI de la etajul trei sunt anumite bacterii. Prin urmare, s-a decis să fie suspendată activitatea secției, iar unii pacienți să fie mutați la Secția ATI de la etajul patru, iar alții să fie transferați în alte spitale. Totodată, au cerut să fie finalizate și măsurile de igienizare și dezinfecție pe care noi le-am început înainte de control. Noi am igienizat o parte din secție, iar cei de la DSP ne-au cerut să continuăm. S-au luat noi probe din secție, rezultatele au fost bune, iar luni, pe 29 august, secția a fost redeschisă. În acest moment facem igienizare în Secția ATI de la etajul patru“, a declarat dr. Bogdan Fănuță.

DSP a dispus măsuri pentru prevenirea infecțiilor

Reprezentanții DSP Dolj spun că au făcut mai multe recomandări în așa fel încât astfel de situații să fie evitate pe viitor și sănătatea pacienților să nu mai fie pusă în pericol de infecțiile nosocomiale care pot apărea.
„S-a recomandat reinstruirea personalului privind atribuțiile ce le revin conform fișei post și procedurilor operaționale, implementate de echipa managerială a spitalului.
În aceste zile se face igienizarea și dezinfecția Secției ATI de la etajul patru al spitalului.
De asemenea, pentru limitarea riscului de contaminare a mediului în Secția ATI se vor lua măsuri privind amplasarea la intrarea în secție precum și la intrarea în saloanele-izolator a dozatoarelor cu soluții dezinfectante, halate, mănuși, mască, botoșei de unică folosință, covor antibacterian“, a precizat dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS