21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAnalize gratuite, după zece ani, la Spitalul Județean Craiova

Analize gratuite, după zece ani, la Spitalul Județean Craiova

Laboratorul de analize al Spitalului Județean de Urgență Craiova este unul dintre cele mai mari din țară. De la 1 august, oamenii pot face aici analize medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). În plus, pentru investigațiile care nu sunt decontate de stat, aici oamenii scot mai puțini bani din buzunar decât la alte laboratoare.

Cea mai mare unitate medicală din Oltenia, Spitalul Județean de Urgență Craiova, se poate mândri cu un laborator de analize medicale performant. După mulți ani în care laboratorul a fost lăsat mai mult pe butuci, astăzi oamenii pot să facă aici analize medicale decontate de CAS.
În cele peste 40 de încăperi, lucrează zi și noapte 80 de cadre medicale. Fiecare în colțul lui manevrează cu dibăcie aparatele care strălucesc, semn că sunt noi. Fiecare știe ce are de făcut, iar rezultatul nu este tărăgănat.
Dacă un medic dintr-o secție a spitalului cere ca în laborator să se facă analize unui pacient dimineața, rezultatele sunt transmise prin internet, în jurul orei 12.00, în calculatorul medicului care le-a solicitat.

„Oamenii pot face analize decontate și aici“

Prof. univ. dr. Maria Bă­lă­șoiu, șefa laboratorului de analize, are grijă ca totul să meargă așa cum trebuie. După o gardă obositoare, Maria Bălășoiu încă este în laborator. Nu pleacă până nu lasă totul în ordine. Știe că oamenii din zonă au nevoie de un laborator care să le ofere siguranța unui rezultat corect și își dorește să nu dezamăgească. Cu o voce caldă, rezumă situația actuală.
„A fost renovat de Consiliul Județean Dolj. Laboratorul este vechi, însă în ultimii zece ani nu a mai avut contract cu CAS pe ambulatoriu pentru că nu îndeplinea o condiție de eligibilitate, respectiv acreditarea RENAR (Asociația de Acreditare din România – n.r.). După ce a fost modernizat, s-a obținut și acreditarea. Acum, oamenii trebuie să știe că pot face analize decontate și aici. Dacă timp de zece ani nu a existat această posibilitate, nu mulți pacienți sunt obișnuiți să vină la noi. Totuși, în august, prima lună cu analize decontate, adresabilitatea a fost destul de bună. Au venit cam 30-40 de persoane zilnic“, povestește cea care conduce laboratorul.

„Plafonul a ajuns pentru toată luna“

Laboratorul este dotat cu aparatură de ultimă oră. Aici se pot face toate analizele medicale decontate de CAS, dar și analizele care nu sunt suportate de stat. Medicii care lucrează aici spun că tarifele spitalului pentru analizele nedecontate sunt mult mai mici decât la laboratoarele private. „Aparatura ne ajută să oferim calitate. Pe biochimie, coagulare, imunologie, hematologie, microbiologie, avem numai analizoare performante. Cei care vor să facă analize aici pot suna la Departamentul de Statistică al spitalului pentru programare. Dar cu trimitere de la medic pot să vină și direct la laborator, îi primim și fără programare. Plafonul a ajuns pentru toată luna“, adaugă prof. univ. dr. Maria Bălășoiu.

„Omul sfințește locul“

Manuela Băcănoiu este medic primar medicină de laborator și managerul de calitate al laboratorului SJU. Alături de alți colegi și de conducerea spitalului a luptat ca laboratorul să ofere astăzi oamenilor servicii de calitate. „Omul sfințește locul“, consideră medicul. „Oricât de bune ar fi echipamentele, nu merg niciodată singure. Medicul de laborator este responsabilul de analiză. El trebuie să lucreze cu aparatele, să coordoneze activitatea. În acest laborator sunt patru departamente: hematologie, chimie clinică, imunologie și microbiologie. Fiecare are responsabil de analize și o persoană care să îi țină locul. S-au elaborat proceduri clare, ghiduri care trebuie respectate de toată lumea. Foarte mult ne ajută sistemul informatic. Acesta fluidizează activitatea. Laboratorul are rețea Intranet, iar clinicile spitalului primesc rezultatele online, într-un timp foarte scurt“, explică Manuela Băcănoiu, unul dintre oamenii de bază ai laboratorului.

„Înainte o duceam de azi pe mâine“

Asistentul dintr-un laborator de analize este omul de legătură dintre pacienți, medici de laborator și cadrele medicale din spital. Dan Firu este asistent-șef al laboratorului SJU. Lucrează aici de 18 ani și a văzut cum totul s-a transformat în ultimul timp. După ani buni în care s-a muncit cu creionul, iar lipsurile erau multe, totul a intrat în normal. În plus, aparatura performantă adusă protejează cadrele medicale de efectul substanțelor chimice. „Acum nu mai intrăm în contact cu reactivi. Înainte intram în contact cu acid sulfuric, acid acetic… Metodele au fost îmbunătățite. Cea mai mare realizare este acreditarea laboratorului. Obținerea acreditării ne-a dat posibilitatea încheierii contractului cu CAS și de aici au decurs toate. Înainte aveam multe lipsuri, o duceam de azi pe mâine și făceam doar un număr parțial de analize. În acest moment, oamenii trebuie să știe că aici găsesc servicii medicale de calitate“, conchide Dan Firu, asistentul-șef al laboratorului SJU Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS