24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDovada achitării unei amenzi poate fi trimisă la poliție și pe e-mail

Dovada achitării unei amenzi poate fi trimisă la poliție și pe e-mail

Poliția Română a anunțat, ieri, că a început aplicarea prevederilor OUG nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Primele măsuri luate privesc simplificarea procedurii de obținere a certificatului de cazier și posibilitatea trasminterii prin e-mail a dovezii plății amenzilor de circulație.
Potrivit Poliției Române, „atât copia actului de identitate, necesară obținerii unor documente de la poliție (cazier judiciar, avize, atestate etc.), cât și dovada plății amenzii de circulație se pot trimite, scanate, pe adresa de e-mail a fiecărui inspectorat de poliție județean, precum și a Poliției Capitalei. Astfel, pentru a nu mai apela la serviciile poștale sau pentru a nu vă mai deplasa la unitatea de poliție, trebuie să transmiteți dovada plății amenzii la e-mail-ul unității teritoriale din care face parte agentul constatator care v-a sancționat. De asemenea, nu mai este nevoie să veniți cu copie xerox a cărții de identitate pentru a obține documente eliberate de poliție. Este suficient să transmiteți copia scanată a documentului de identitate pe e-mailul inspectoratului de poliție județean sau al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București“.Adresele de e-mail ale Inspectoratelor de Poliție se găsesc pe pagina www.politiaromana.ro – la secțiunea Poliția Română/Unități teritoriale.
De asemenea, pentru obținerea certificatului de cazier judiciar nu se mai solicită timbrul fiscal în valoare de doi lei. Certificatul de cazier judiciar se eliberează pe loc sau în cel mult trei zile de la data solicitării.
Potrivit OUG nr. 41/2016, instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale care solicită copia în format fizic pe hârtie după actul de identitate drept condiţie pentru furnizarea unui serviciu public sunt obligate să accepte copia în format electronic după cartea de identitate, transmisă prin e-mail.
De asemenea, toate instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale au obligaţia să publice pe pagina proprie de internet o adresă de e-mail pentru primirea în format electronic a copiei după cartea de identitate, dar și să elimine cerinţa de depunere a copiilor legalizate după diverse documente. Această cerință este înlocuită cu certificarea conformităţii cu originalul de către funcţionar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS