14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDosarul „Brâncuşi“ pentru UNESCO va fi depus în 2019

Dosarul „Brâncuşi“ pentru UNESCO va fi depus în 2019

Comisia UNESCO din Parlamentul României a efectuat ieri o vizită la Târgu Jiu pentru documentarea cu privire la includerea operelor lui Constantin Brancuşi în patrimoniul cultural mondial al forului respectiv. Aceasta ar fi o nouă încercare de înscriere a ansamblului brâncuşian de la Târgu Jiu pe lista UNESCO, ultima dată dosarul întocmit de responsabilii din Ministerul Culturii fiind incomplet şi cu multe erori.
Aflaţi la Târgu Jiu, parlamentarii din comisia amintită, responsabili de relaţia cu UNESCO, au iniţiat o serie de consultări cu reprezentanții Consiliului Județean Gorj, ai prefecturii, dar şi cu cei ai Centrului „Brâncuși“, în vederea refacerii dosarului pentru includerea operelor brâncuşiene în patrimoniul cultural mondial.

Comisia a discutat cu autorităţile locale

Din Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru Relaţia cu UNESCO face parte şi Traian Igaş, fostul ministru al MAI. Traian Igaş a declarat, în cadrul unei conferinţe susţinute la Prefectura Gorj, că dosarul „Brâncuşi“ ar urma să fie depus în anul 2019.
Traian Igaş a mai spus la Târgu Jiu că specialiştii în Cultură ar trebui, de această dată, să fie mai atenţi la întocmirea documentaţiei, iar autorităţile şi politicienii ar trebui să promoveze mai mult brandul „Brâncuşi“. Traian Igaş, fostul ministru al MAI, susţine că toate problemele legate de conservarea Ansamblului „Calea Eroilor“ nu vor afecta reînscrierea monumentelor de la Târgu Jiu în patrimoniul mondial al UNESCO.
„Nu vreau să mă gândesc acum la ce a fost, ci la ce vom face. Am înţeles de la colegii din Târgu Jiu că au fost făcute documentări fără să fie consultaţi toţi factorii importanţi de pe plan local şi care ar fi putut aduce un plus dosarului depus prima dată. Nu cred că trebuie să privim în spate acum, când suntem în acest demers. Trebuie să privim în faţă“, a declarat Traian Igaş.

Primul dosar, un eşec total

Primul dosar depus de România la comisia de specialitate a UNESCO s-a soldat cu un eşec, recomandarea preliminară fiind aceea de a nu fi înscris ansamblul în patrimoniul UNESCO. Autorităţile române au decis să retragă dosarul înainte de a fi pronunţat oficial un verdict şi s-au hotărât să refacă toate documentaţiile. Mai mult decât atât, reprezentanţii UNESCO au lăsat să se înţeleagă faptul că ar fi mai bine ca în următorul dosar propunerea de includere în patrimoniul mondial să fie făcută doar pentru Coloana Fără Sfârşit. Conducerea Ministerului Culturii nu ia însă în calcul această variantă şi va realiza o documentaţie pentru întreg Ansamblul Calea Eroilor. Documentaţia va fi analizată abia în 2019. Autoritățile locale şi centrale au teoretic timp să realizeze de data aceasta un document care să respecte toate standardele şi chiar se va apela la o companie care realizează astfel de documentaţii pentru UNESCO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS