22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVrei trotuar liber? Cere la primărie

Vrei trotuar liber? Cere la primărie

În Craiova sunt situații în care persoanele deranjate că trotuarul din fața casei sau blocului este ocupat de către conducătorii auto care nu au locuri de parcare cer la primărie să li se îngrădească domeniul public (trotuarul) din fața imobilului.
Astfel de situații ne-au fost semnalate de către cititorii GdS că se găsesc pe strada Amaradia, intersecție cu strada Plevna și pe strada Tehnicii, în fața blocului A20 din cartierul craiovean Lăpuș. „Pe strada Amaradia, colț cu Plevnei s-au plantat stâlpișori de protecție, dar nu pe toată strada. Mai mult, s-au pus și pe mijlocul trotuarului. Nu mai contează că vreun pieton s-ar putea să își spargă capul. Contează doar drepturile proprietarului imobilului“, spune un cititor GdS.
Într-adevăr, la intersecția străzilor Amaradia cu Plevna, în dreptul unui imobil nou construit, trotuarul din fața respectivei clădiri este îngrădit cu stâlpișori, meniți să restricționeze parcarea autoturismelor. Mai mult, din loc în loc acești stâlpi au apărut și pe mijlocul trotuarului. Este inexplicabil cum zona destinată circulației pietonilor este protejată doar în dreptul unui singur imobil, iar restul trotuarului de la un capăt la altul al străzii Amaradia este plin de automobile parcate. Proprietarul respectivului imobil elucidează cazul. „Noi avem acolo spațiu comercial, parcau pe trotuar și în diagonală și ne blocau ușile. Am mers la primărie, la Poliția Rutieră. Au venit, au văzut care este problema și abia apoi au montat acei stâlpișori. Eu am făcut solicitări, am făcut cereri de acum un an și a venit o comisie, a constatat că este o problemă. Vreau să verificați la primărie că am solicitare în acest sens și aprobare. Nu mi s-au pus mie preferențial stâlpi. Era o problemă cu intrarea în imobil și am făcut nenumărate sesizări. Cei de la primărie și de la poliție au venit aici de două ori. Am cerut să pun niște ghivece de flori, dar mi-au spus că nu am voie, că dacă se vor pune stâlpișori o va face doar primăria“, a spus proprietarul imobilului de pe strada Amaradia.

Nu mai aveau pe unde ieși

O situație similară se întâlnește pe strada Tehnicii din cartierul Lăpuș. În fața blocului A20, de ceva vreme au apărut stâlpi din plastic pentru protecția trotuarului. Acest lucru s-a întâmplat la solicitarea unora dintre proprietarii din respectivul bloc, fapt care i-a nemulțumit pe vecinii care dețin automobile. „Primăria și Asociația de locatari au decis ca pe strada Tehnicii nr. 9 bloc A20 din cartierul Lăpuș (în apropiere de Popeci Utilaj Greu) să fie montați stâlpi pe trotuarul aferent blocului. Problema noastră, a locatarilor, este cum de primăria are timp și buget pentru așa ceva, adică să trimită oameni să monteze stâlpi pe un singur trotuar și la un singur bloc din tot cartierul Lăpuș?“, se întreabă un proprietar din blocul A20.
Răspunsul de această dată vine de la Asociația de proprietari nr. 1, Lăpuș din care face parte blocul A20. „Nu asociația a cerut acest lucru. Unii dintre proprietarii din blocul respectiv au solicitat la primărie să se monteze acești stâlpișori. Oamenii erau deranjați de faptul că cei care dețineau mașini veneau cu ele și le parcau până în ușa blocului. Au venit de la primărie și au montat acei stâlpi. Părerile sunt împărțite, se ceartă între ei“, spune Mariana Radu, administrator la Asociația de proprietari nr. 1 Lăpuș.

Cum să-ți iei trotuar de la primărie

Nu este nici un inconvenient să soliciți administrației locale să-ți îngrădească trotuarul atunci când te deranjează autoturismele care parchează în fața imobilului tău, spun reprezentanți ai Comisiei de Sistematizare a Circulației Rutiere și Pietonale de pe lângă Primăria Craiova.
„Sunt situații în care se solicită de către deținătorii unor spații comerciale sau spații de locuințe să se monteze stâlpi de protecție. Comisia evaluează situația și dacă stabilește că este oportun dă curs unor astfel de solicitări. Într-adevăr, deținătorul locației de pe strada Amaradia a solicitat acest lucru și în funcție de constatările făcute de Comisie s-a luat decizia montării acelor stâlpi“, a declarat pentru GdS inspectorul de poliţie Sorin Gae, reprezentantul Biroului Poliţiei Rutiere Craiova în Comisia de Sistematizare a Circulației.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS