17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDe ce a încasat Fiscul mai mulți bani din TVA

De ce a încasat Fiscul mai mulți bani din TVA

În 2016, firmele din Oltenia au pompat mai mulți bani în conturile statului (FOTO: arhiva GdS)
În 2016, firmele din Oltenia au pompat mai mulți bani în conturile statului (FOTO: arhiva GdS)

ANAF s-a pus cu „bâta“ pe firme în 2016. Reprezentanții instituției explică faptul că intensificarea consumului și controalele sporite ale Fiscului au făcut să crească valoarea TVA plătită de firmele din Oltenia în conturile statului.

Dacă la nivel național au scăzut încasările din taxa pe valoarea adăugată (TVA) după ce executivul a redus cota de TVA la toate produsele, la nivelul Olteniei au crescut încasările din TVA, în prima jumătate a anului, față de aceeași perioadă a anului 2015. Datele furnizate de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova atestă că până în iulie 2016 se încasaseră din TVA 359 de milioane de lei din toată regiunea, în timp ce în aceeași perioadă a anului trecut se încasaseră la buget 353 de milioane de lei din TVA.
Cele mai mari sume din regiune sunt evidențiate la Dolj, unde încasările depășeau anul trecut 159 de milioane de lei, în acest județ fiind cea mai mare concentrație de firme plătitoare de TVA din regiune. În același timp, sumele cele mai mici s-au evidențiat în Mehedinți – un județ cu potențial economic redus – unde s-au încasat doar 13 milioane de lei din TVA pe primele 6 luni din 2015.

Care este explicația?

Economia a crescut ușor în Oltenia, conform analizei efectuate de DGRFP Craiova, în sensul că sumele de plată către stat declarate de firme, adică înregistrate în declarațiile fiscale care se depun la Fisc, au fost cu 5% mai mari pe primele luni din 2016, față de aceeași perioadă din 2015. Directorul executiv al DGRFP Craiova, Mihai Antonescu, a explicat de ce au crescut sumele declarate din TVA cu 5%, respectiv de ce au crescut încasările efective ale statului din taxa pe valoarea adăugată cu 6 milioane de lei pe toată regiunea: „Creșterea sumelor încasate din TVA se datorează, pe de o parte, creșterii consumului în acest an, iar pe de altă parte, intensificării acțiunilor de control efectuate de organele ANAF, pentru combaterea evaziunii fiscale. Referitor la intensificarea consumului, precizăm că după reducerea TVA unele produse s-au ieftinit cu o cotă de aproximativ 4%, fapt ce a determinat populația să consume mai mult. Referitor la controalele ANAF, în urma acestor verificări au fost mai multe tranzacții între producători și comercianți (sau între doi comercianți) evidențiate în actele contabile, ca urmare a controalelor atât ale colegilor de la Inspecție fiscală, cât și ale celor de la Antifraudă. Au mai fost și executările silite în urma cărora s-au încasat bani la buget“.

Încasări din TVA comparative pe primele șase luni  din 2015 și 2016, în Oltenia*
Încasări din TVA comparative pe primele șase luni
din 2015 și 2016, în Oltenia*

Și-au plătit datoriile ca să scape de penalități

Directorul executiv al DGRFP Craiova a mai precizat că apariția OUG nr. 44/2015 prin care statul anula o parte din dobânzi și penalități dacă debitorii își achitau obligațiile principale până la 31 martie a funcționat, astfel că mulți și-au achitat debitele către Fisc în intervalul menționat, pentru a li se anula penalitățile de întârziere.
De multe ori, dobânzile și penalitățile stabilite de Fisc pentru obligațiile de plată restante sau pentru cele descoperite de ANAF în timpul controalelor sunt aproape cât valoarea obligațiilor de plată. Uneori, penalitățile chiar depășesc valoarea sumelor datorate de firme și persoane fizice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS