Păpuşile gigant au scos craiovenii din casă

DSC_0204

 

Mii de craioveni de toate vârstele au însoţit la ceasul serii carele alegorice şi păpuşile gigant în deschiderea ediţiei a treia, de foc, a festivalului „Puppets Occupy Street“.

Peste 5.000 de persoane, copii, adolescenți, tineri, oameni de toate vârstele s-au bucurat de parada păpușilor supradimensionate. Cu toţii au însoţit carele alegorice de la intersecţia străzilor A.I. Cuza cu Calea Bucureşti până în Piaţa „Mihai Viteazul“. Spectacolul s-a mutat apoi în Piața Prefecturii, unde publicul a putut urmări producții video mapping și show-uri cu foc, într-o poveste creată de artiștii Sorin Dorobanțu, Geo Dinescu, Marin Fagu, Dan Minciună, Valentina Coțofană, Ion Iurcu, Andreea Ionescu. Prima seară a festivalului s-a încheiat în ritmurile de rock ale trupei Konthrast, din Cluj-Napoca. În această ediţie a festivalului, publicul a avut posibilitatea să admire şapte păpuşi supradimensionate, şase sunt din anii anteriori şi una creată şi dedicată acestei ediţii de foc. „Acestea sunt create de Oana Micu şi Tiberiu Toitan. Aceștia realizează păpuşile de la prima ediţie a festivalului. Ei sunt şi creatorii logoului şi ai afişului festivalului. Sunt artişti foarte buni, cred că trebuie să păstrăm această continuitate şi estetică vizuală a acestui festival. Este şi oarecum în avangardă în România, pentru că noi suntem obişnuiţi cu păpuşile acelea drăguţe din filmele americane şi din desenele animate ale caselor de producţie americane“, a spus Adriana Teodorescu, managerul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri“ din Craiova. Personajele admirate de craioveni întrupează prin estetică şi simbolistică legătura dintre elemente. Cei mai mulţi dintre copiii prezenţi la paradă au fost fascinaţi de dragon, dar şi de păpuşi.

92 de spectacole, 60 de ateliere, 221 de evenimente

Pe parcursul festivalului, cei mici se vor putea întâlni cu personaje îndrăgite din basmele copilăriei, la fel cum vor avea parte și de momente de magie. Programul cuprinde foarte multe ateliere de creaţie, majoritatea pentru copii şi tineri, dar şi pentru profesionişti.

„Sunt 221 de evenimente în cele opt zile de festival, dintre care 92 de spectacole, 60 de ateliere grupate sub 12 titluri, aproape 1.000 de oameni care vor veni la ateliere destinate atât copiilor, cât şi adulţilor. Este atelierul Marianei Pachiş «Sand art school», care a depăşit de mult graniţele ţării, este scenograf şi regizor care face din nisip nişte poveşti emoţionante; este atelierul coordonat de Brunu Leone, unul dintre cei mai importanţi actori de teatru de păpuşi din Europa care a jucat cu puţin timp în urmă pentru Papă. Cele mai multe ateliere, aşa cum este firesc, sunt dedicate copiilor. Doar trei ateliere se vor desfăşura în spaţiu închis pentru că la două ateliere este nevoie de întuneric, iar la celălalt de coregrafie şi implicit de scenă“, a adăugat Adriana Teodorescu.

Reprezentaţiile vor fi susţinute atât în centrul oraşului, cât şi în cartierele Rovine, Bariera Vâlcii, Craioviţa Nouă, 1 Mai, Brazda lui Novac, şi în Parcul „Nicolae Romanescu“, Grădina Botanică, Parcul Independenţei (lângă Liceul de Arte „Marin Sorescu“), esplanada Teatrului „Colibri“ sau Centrul Multifuncţional. Seara vor avea loc proiecţii video – în Piaţa „William Shakespeare“, Piaţa „Fraţii Buzeşti“, Piaţa „Mihai Viteazul“, la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ sau la Casa de Cultură „Traian Demetrescu“. Pe toată perioada festivalului puteţi vizita expoziţiile „Poveşti la fereastră“ – realizată de Sorin Dorobanţu, Bogdan Tzigan şi Nuţi Dorobanţu, „Sense of creation“ – realizată de Lucian Băbeanu, şi „Puppet’s Meeting“, primele două deschise la Biblioteca Judeţeană, iar ultima, la Centrul Multifuncţional.

Păpuşile gigant vor putea fi admirate şi joi, 1 septembrie 2016, de la ora 21.00, la „Puppet’s Parade“, pe traseul Mc Donalds – Piaţa „Mihai Viteazul“. În închiderea oficială a festivalului este programată o prezentare de modă „Fire Fashion“, colecţie Haute Couture by Florin Burescu şi spectacolul cu foc „The Path of the Fire“ al Fire Theatre Mime Company Bulgaria.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

9 septembrie 2016

Măsuri stricte de autorizare și verificare a produselor biocide

Toate produsele biocide din categoriile care se găsesc pe piața românească și au indicații de utilizare în unități sanitare vor fi supuse la teste de eficacitate în laboratoare acreditate la standarde europene, producătorii și distribuitorii ...

Sumarul ediției de sâmbătă, 27 august 2016

Actualitate

» Ministerul Economiei pregătește un set de măsuri pentru a permite întreprinderilor să înființeze școli profesionale
» Agresorul tânărului mort în urma incidentului de după meciul Steaua-Dinamo, arestat preventiv
» Epidemie de supradoze cu fentanyl contrafăcut în SUA
» Încă doi români morți în urma cutremurului din Italia
» Cutremurul din Italia: Numărul morților a crescut la 284
» IGPR: Peste 170 de persoane date în urmărire, depistate în ultima săptămână
» Cutremur Italia: Bilanţul victimelor de origine română a ajuns 8 morţi şi 19 oameni dispăruţi
» Ce mâncau oltenii cu o sută de ani în urmă

Publireportaj

» CJ Gorj a dotat cu aparatură de climatizare saloanele Spitalului Judeţean

Dolj

» Păpuşile gigant au scos craiovenii din casă
» A început Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare
» Întreruperi energie electrică de luni
» Arest prelungit pentru un medic acuzat de luare de mită
» Ford riscă să restituie ajutorul de stat plătit de țara noastră

Olt

» Olt: Un bărbat a murit, iar alte opt persoane au fost rănite într-un accident produs pe DJ 546

Sport

» Fotbal / Pandurii Târgu Jiu a pierdut meciul cu Steaua
» Tenis / Dublul Sania Mirza – Monica Niculescu s-a impus la New Haven
» Volei (m): România, învinsă de Israel într-un amical
» Alb-albaștrii, gata să se revanșeze cu Viitorul
» Fotbal / ACS Podari a surclasat echipa CS Universitatea II Craiova
» Gorjenii, pregătiți să „doboare“ Steaua

Educatie

» A doua sesiune a Bacalaureatului: Prezență de 80,69% la ultima probă

Magazin

» Cea mai longevivă vertebrată de pe Terra are 400 de ani
» Bancul zilei
» Ia te uită! – Echipa de şoc
» Horoscopul săptămânii viitoare

Top