6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPăpuşile gigant au scos craiovenii din casă

Păpuşile gigant au scos craiovenii din casă

 

Mii de craioveni de toate vârstele au însoţit la ceasul serii carele alegorice şi păpuşile gigant în deschiderea ediţiei a treia, de foc, a festivalului „Puppets Occupy Street“.

Peste 5.000 de persoane, copii, adolescenți, tineri, oameni de toate vârstele s-au bucurat de parada păpușilor supradimensionate. Cu toţii au însoţit carele alegorice de la intersecţia străzilor A.I. Cuza cu Calea Bucureşti până în Piaţa „Mihai Viteazul“. Spectacolul s-a mutat apoi în Piața Prefecturii, unde publicul a putut urmări producții video mapping și show-uri cu foc, într-o poveste creată de artiștii Sorin Dorobanțu, Geo Dinescu, Marin Fagu, Dan Minciună, Valentina Coțofană, Ion Iurcu, Andreea Ionescu. Prima seară a festivalului s-a încheiat în ritmurile de rock ale trupei Konthrast, din Cluj-Napoca. În această ediţie a festivalului, publicul a avut posibilitatea să admire şapte păpuşi supradimensionate, şase sunt din anii anteriori şi una creată şi dedicată acestei ediţii de foc. „Acestea sunt create de Oana Micu şi Tiberiu Toitan. Aceștia realizează păpuşile de la prima ediţie a festivalului. Ei sunt şi creatorii logoului şi ai afişului festivalului. Sunt artişti foarte buni, cred că trebuie să păstrăm această continuitate şi estetică vizuală a acestui festival. Este şi oarecum în avangardă în România, pentru că noi suntem obişnuiţi cu păpuşile acelea drăguţe din filmele americane şi din desenele animate ale caselor de producţie americane“, a spus Adriana Teodorescu, managerul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri“ din Craiova. Personajele admirate de craioveni întrupează prin estetică şi simbolistică legătura dintre elemente. Cei mai mulţi dintre copiii prezenţi la paradă au fost fascinaţi de dragon, dar şi de păpuşi.

92 de spectacole, 60 de ateliere, 221 de evenimente

Pe parcursul festivalului, cei mici se vor putea întâlni cu personaje îndrăgite din basmele copilăriei, la fel cum vor avea parte și de momente de magie. Programul cuprinde foarte multe ateliere de creaţie, majoritatea pentru copii şi tineri, dar şi pentru profesionişti.
„Sunt 221 de evenimente în cele opt zile de festival, dintre care 92 de spectacole, 60 de ateliere grupate sub 12 titluri, aproape 1.000 de oameni care vor veni la ateliere destinate atât copiilor, cât şi adulţilor. Este atelierul Marianei Pachiş «Sand art school», care a depăşit de mult graniţele ţării, este scenograf şi regizor care face din nisip nişte poveşti emoţionante; este atelierul coordonat de Brunu Leone, unul dintre cei mai importanţi actori de teatru de păpuşi din Europa care a jucat cu puţin timp în urmă pentru Papă. Cele mai multe ateliere, aşa cum este firesc, sunt dedicate copiilor. Doar trei ateliere se vor desfăşura în spaţiu închis pentru că la două ateliere este nevoie de întuneric, iar la celălalt de coregrafie şi implicit de scenă“, a adăugat Adriana Teodorescu.
Reprezentaţiile vor fi susţinute atât în centrul oraşului, cât şi în cartierele Rovine, Bariera Vâlcii, Craioviţa Nouă, 1 Mai, Brazda lui Novac, şi în Parcul „Nicolae Romanescu“, Grădina Botanică, Parcul Independenţei (lângă Liceul de Arte „Marin Sorescu“), esplanada Teatrului „Colibri“ sau Centrul Multifuncţional. Seara vor avea loc proiecţii video – în Piaţa „William Shakespeare“, Piaţa „Fraţii Buzeşti“, Piaţa „Mihai Viteazul“, la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ sau la Casa de Cultură „Traian Demetrescu“. Pe toată perioada festivalului puteţi vizita expoziţiile „Poveşti la fereastră“ – realizată de Sorin Dorobanţu, Bogdan Tzigan şi Nuţi Dorobanţu, „Sense of creation“ – realizată de Lucian Băbeanu, şi „Puppet’s Meeting“, primele două deschise la Biblioteca Judeţeană, iar ultima, la Centrul Multifuncţional.
Păpuşile gigant vor putea fi admirate şi joi, 1 septembrie 2016, de la ora 21.00, la „Puppet’s Parade“, pe traseul Mc Donalds – Piaţa „Mihai Viteazul“. În închiderea oficială a festivalului este programată o prezentare de modă „Fire Fashion“, colecţie Haute Couture by Florin Burescu şi spectacolul cu foc „The Path of the Fire“ al Fire Theatre Mime Company Bulgaria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS