11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCoșmarul craiovenilor de pe strada Homer, fără sfârșit

Coșmarul craiovenilor de pe strada Homer, fără sfârșit

Craiovenii care locuiesc pe strada Homer se confruntă de ani de zile cu aceeași problemă: apa care le inundă curțile la fiecare ploaie. Situația s-a repetat și după precipitațiile de miercuri seară, spre disperarea localnicilor. Pe stradă s-au introdus recent apa și canalizarea, dar nici acest lucru nu a rezolvat problema oamenilor. După orice ploaie, strada Homer arată mai rău decât o uliță din mediul rural.

Nu este ploaie fără ca pompierii să nu fie solicitați să intervină în sprijinul locuitorilor de pe strada Homer, din cartierul craiovean Romanești. Fiecare ploaie căzută din abundență le face viața grea localnicilor. Strada se transformă în mocirlă, apa intră în curți și în beciuri, casele mai vechi au început să crape. Situația s-a repetat și după precipitațiile de miercuri seară. „De șapte-opt ani ne chinuim așa cu apa, cu noroiul, cu gunoaiele. Uitați-vă ce este pe aici. Când plouă, apa ajunge până la scară, au crăpat casele, o să cadă în curând și a noastră, că este din chirpici. Când a plouat aseară (miercuri seară – n.r.) mi-a trecut apa peste cizme. Am ieșit cu sapa să-i mai fac loc să se scurgă, dar unde să se mai ducă. Așa ne pătimim mereu. Tot timpul m-am dus la serviciu în cizme de cauciuc din cauza apei, pentru că nu puteai merge altfel pe stradă. La autobuz mă descălțam, îmi luam pantofii și mergeam cu cizmele în plasă. Noi plătim impozit la casă, plătim și gunoiul, plătim tot. Dau 330 de lei impozit pentru o casă din chirpici, dar ăstea nu sunt condiții de oraș. Nici la țară nu cred că mai vezi așa ceva“, a spus Elena Ivancu, care locuiește pe strada Homer, la numărul 43.
Municipalitatea a intervenit anul acesta în cartierul Romanești, iar pe mai multe străzi s-a turnat pietriș. La fel s-a întâmplat și pe strada Homer, însă drumul a fost făcut doar pe o mică porțiune, cea care dă în bulevardul Nicolae Romanescu. Cealaltă parte a străzii a fost lăsată pentru a se finaliza lucrările privind introducerea rețelei de apă și canalizare. Acestea s-au încheiat de ceva timp, dar primăria nu și-a mai amintit de strada Homer, pentru a finaliza pietruirea drumului. Iar ploaia l-a transformat din nou în mocirlă.

Au pus pietre pe gurile de canal, pentru a nu le lua apa

Ieri la prânz, pe strada Homer apa băltea în curțile de la numerele 41, 43 și 45. O echipă de la Compania de Apă venise să refacă o porțiune de drum care se lăsase în dreptul casei de la numărul 45. „Aici este conducta de apă. Pusesem inițial gura de canal aici, dar proprietarul a cerut să fie mutată mai în față. Am pus-o acolo unde a dorit, dar aici s-a lăsat pământul. Așteptăm să vină un utilaj să rezolvăm problema“, au explicat muncitorii. „Înainte era mult mai rău pe aici, apa era din gard în gard, nu știai pe unde să treci. Acum, de când cu canalizarea, apa se mai scurge, dar se mai înfundă și geigerele de la atâta mizerie“, au adăugat muncitorii.
Prin noroiul și gunoaiele adunate pe strada Homer se puteau distinge cu greu gurile de scurgere. În schimb, capacele de la rețeaua de apă erau ușor de găsit, pentru că oamenii, în disperarea lor, le acoperiseră cu pietre pentru a nu le lua apa. „De câte ori plouă mai mult, toată apa se adună aici la noi și iese de pe canalizare. Gurile de canal s-au lăsat, pentru că le-au pus de curând și nu le-au fixat cum trebuie. Eu am pus și pietre peste capac, că îl ridica apa. A intrat apa și în curte până la scări, îmi trecuse de cizme, nu mai știam pe unde să calc. Acum câțiva ani a fost mai rău că apa nu avea unde să se mai scurgă și rămânea în curți mai multe zile. Tot chemam pompierii să o scoată. Acum se duce mai repede, de când cu canalizarea asta, dar tot ne inundă“, a spus și Doina Marica, locatara de la nr. 41.
Chiar dacă au apă și canalizare, craiovenii de pe strada Homer sunt tot nemulțumiți, pentru că, spun ei, canalizarea nu face față. „Ne-au băgat apă după 45 de ani, au băgat și canalizarea, dar nu au mai dat pe aici să termine și strada. Când au venit alții cu lucrări ne-au spus că și-au bătut joc de noi cu canalizarea asta, că nu poate prelua atâta apă. Toată apa din Romanești și de pe strada principală se adună aici și canalizarea nu face față. Și mai sunt și gunoaiele astea care astupă gurile de canal. Nu mai spun că acum, după ce au dat drumul la canalizare, toată mizeria de la toalete vine și refulează la mine în fața porții. Am crezut aseară (miercuri seară, n.r.) că este canalizarea înfundată, dar nu era. Toți vin, spun votați, votați, dar după aceea nu se mai face nimic“, a completat Elena Ivancu.
Se pare că problemele localnicilor nu vor lua sfârșit nici după ce autoritățile își vor aminti că a mai rămas nepietruită o porțiune din strada Homer. Asta pentru că nivelul drumului se va ridica și mai mult decât în prezent, dar cum curțile au rămas deja în vale, apa de ploaie se va scurge în continuare în gospodăriile oamenilor. Legat de acest aspect, am solicitat în scris un punct de vedere din partea Primăriei Craiova, dar până la închiderea ediției nu am primit nici un răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS