12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCinci elevi craioveni, la prima școală de vară de la Oxford

Cinci elevi craioveni, la prima școală de vară de la Oxford

Prima școală de vară organizată la Oxford exclusiv pentru liceenii din România
Prima școală de vară organizată la Oxford exclusiv pentru liceenii din România

Cinci dintre cei 21 de elevi români care vor participa la prima școală de vară organizată la Oxford exclusiv pentru liceenii din România, între 28 august și 4 septembrie, sunt din Craiova. Albu Ionuț Alexandru, Ciuvăț Roberta Maria, Dojan Sorin şi Manda David-Loren, toţi de la Colegiul Național „Frații Buzești“, precum şi Ghimpețeanu Andra-Teodora, de la Colegiul Național „Carol I“, vor beneficia de inițiativa grupului de cercetători români, membri ai Universității Oxford, una dintre cele mai vechi și prestigioase instituții de învăţământ din lume. Dr. Monica Enescu, dr. Ciprian Ploștinar și Șandor Kruk (Drd) au dorit să ofere unui număr de 21 de elevi de liceu cu potențial academic și mijloace materiale modeste șansa de a experimenta pentru o săptămână mediul universitar de la Oxford.
Deaconu Ramona-Marinela, de Colegiul Național „Ion Minulescu“, din Slatina, se află şi ea inclusă în acest program, din care mai fac parte liceeni din Orăştie, Lupeni, Cluj, Mioveni, Baia Mare, Piatra Neamţ, Piteşti, Timişoara şi Otopeni.
Programul școlii de vară „Oxford for Romania“ va include cursuri multidisciplinare, seminarii, ateliere și tutoriale „1 la 1“ inspirate de modelul de predare folosit în mod tradițional la Oxford. Pe lângă cei trei cercetători care au inițiat proiectul, vor fi implicați în această inițiativă alți 19 membri ai comunității românești, având roluri de lectori, responsabili logistică sau lideri de activități. Toți cei implicați în organizarea acestei școli de vară își oferă cunoștințele și timpul în mod voluntar, neremunerat.

Programul şcolii de vară este variat

Dincolo de cunoștințele dobândite, obiectivul principal al școlii de vară este acela de a-i ajuta pe cursanți să-și definească perspectivele pentru viitor și să cunoască specialiști cu un parcurs academic și o carieră profesională de excepție. Nu în ultimul rând, școala va servi ca bază pentru un program de mentorat la distanță menit să-i sprijine pe foștii cursanți în deciziile educaționale și profesionale ulterioare.
În completarea cursurilor, programul școlii de vară conține o selecție de activități recreative și de educație alternativă, menite să-i ajute pe cursanți să experimenteze stilul de viață al unui student la Oxford: vizite la colegii şi muzee, seri de film/teatru, activități sportive și o excursie la Londra.
Dr. Monica Enescu, cercetător în Imagistica Medicală, a declarat că în comunitatea românilor de la Universitatea Oxford sunt peste 120 de studenți și 50 de cercetători. „Ne propunem să mobilizăm acest potențial profesional pentru a aduce anual aici un grup de tineri talentați din medii defavorizate. România are mulți elevi excepționali ale căror aspirații profesionale sunt limitate de situația materială și de un sistem de învățământ marcat de lipsuri și incapabil să îi inspire. Dorim ca școala de vară «Oxford for Romania» să fie un pas decisiv pentru ei spre o carieră academică de succes. De asemenea, sperăm ca printre absolvenții școlii să se regăsească viitori lideri care să contribuie la schimbarea în bine a societății românești“, a spus Monica Enescu.
Cheltuielile legate de transportul și de cazarea participanților sunt asigurate prin burse integrale. Fondurile necesare provin atât din Marea Britanie, cât și din România.
Dr. Ciprian Ploștinar, cercetător în fizica particulelor, a declarat că inițiativa a fost primită cu multă deschidere atât în Marea Britanie, cât și în România. „Credem cu tărie că accesul la educație și crearea de oportunități pentru tineri sunt ingrediente esențiale pentru o societate mai bună. Faptul că în mai puțin de trei luni am reușit să asigurăm finanțarea acestei școli și să închegăm o echipă fantastică este o dovadă clară a faptului că mulți oameni cred în acest proiect și în viziunea și valorile pe care le promovează“, a spus cercetătorul.
Cheltuielile legate de transportul și de cazarea participanților sunt asigurate prin burse integrale. Fondurile necesare provin atât din Marea Britanie, cât și din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS