20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn anul 2016 încă mor oameni la locul de muncă

În anul 2016 încă mor oameni la locul de muncă

Luna trecută, un lucrător de la stadionul „Oblemenco“ a murit după ce a căzut  dintr-o astfel de nacelă (FOTO: arhiva GdS)
Luna trecută, un lucrător de la stadionul „Oblemenco“ a murit după ce a căzut
dintr-o astfel de nacelă (FOTO: arhiva GdS)

Mai mulți doljeni și-au pierdut viața anul acesta în timp ce erau la serviciu, unii decedând în mod stupid. ITM susține că sunt mai multe cauze ale accidentelor de muncă: unele firme nu le pun oamenilor la dispoziție echipamentele necesare care să îi protejeze; angajato­rii lucrează cu muncitori necalificați; unii angajați nu folosesc echipamentele de protecția muncii, astfel că se ajunge la situații tragice.

Deși s-a diminuat numărul accidentelor de muncă față de alți ani, de la începutul anului și până acum, 15 doljeni și-au pierdut viața în timp ce erau la serviciu. Printre acestea au fost și accidente în care anumiți angajați au murit în mod stupid. „De la începutul anului și până acum am avut 15 evenimente mortale. Dintre acestea, nouă au fost patologice, adică oamenilor li s-a făcut rău la serviciu și au decedat din motive medicale; două au fost accidente de circulație și alte patru cazuri la care nu avem elementele necesare, dar nu sunt patologice și de circulație și trebuie să vedem dacă sunt în cadrul muncii sau în afara muncii“, a precizat inspectorul-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, Cătălin Mohora, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, de la Alege TV.
În iulie un bărbat angajat la CON-A și-a pierdut viața pe șantierul de la noul stadion „Ion Oblemenco“. El a căzut de la o înălțime de 13 metri, în timp ce lucra la unul din stâlpii stadionului. Până acum s-ar fi constatat că la acel stâlp se lucrase cu o singură nacelă, când ar fi trebuit să fie mai multe nacele cu care să se fi făcut lucrările pe toate laturile stâlpului, pentru siguranța muncitorilor. Cazul este încă în cercetări. Alt bărbat angajat la Salubritate Craiova a decedat în luna august într-un mod stupid. El se afla lângă un supermarket Lidl pentru a ridica de acolo containerele cu gunoi și s-a dat jos din mașina cu care transporta gunoiul, iar aceasta a trecut peste el. A murit la spital. Și acest caz se află în cercetări și nu s-a elucidat până acum cum s-a produs ciudatul accident. Alt caz în care nu se cunoaște exact cauza morții este cel al unui angajat CFR găsit decedat între șine și cu o lovitură la cap. Nu se știe dacă lovitura a fost provocată sau nu de căzătură, a explicat Mohora. Al patrulea caz de deces în timpul serviciului ce poate fi încadrat la accident de muncă s-a produs la o balastieră, în zona comunei Breasta.

Se lucrează cu muncitori necalificați

Acolo unde este o activitate intensă la diverse obiective apar și riscurile în ceea ce privește activitatea muncitorilor. Probleme apar acolo unde se folosesc muncitori necalificați, pentru activități care ar presupune un anumit nivel de pregătire. „Din experiența noastră de-a lungul timpului putem vorbi de metode de lucru riscante la anumite firme de securitate a lucrătorilor, putem vorbi de transmiterea de sarcini unor lucrători care nu aveau o pregătire sau o calificare în acest sens. De asemenea, putem vorbi de lipsa unor instrucțiuni sau proceduri adecvate acelei activități. Mai sunt aspecte de ordin general: neacordarea echipamentului de protecție sau neacordarea echipamentelor de muncă necesare, unde intră și acele dispozitive de sprijinire a malurilor de pământ, atunci când se fac săpături“, a mai spus Mohora.

De vină sunt angajatorii

Inspectorul-șef al ITM Dolj susține că, de cele mai multe ori, în cazul accidentelor de muncă este vorba de deficiențe ale angajatorului. În construcții se folosesc adesea muncitori necalificați, inclusiv la noul stadion „Ion Oblemenco“, unde s-au descoperit și 21 de muncitori fără forme legale, care desfășurau activitate pe șantier.
În cazul accidentelor de muncă în care salariații și-au pierdut temporar capacitatea de muncă (au mai mult de trei zile de concediu medical), de regulă, este adesea vina salariatului, care nu respectă anumite norme de securitate specifice activității. Potrivit ITM, se întâmplă astfel de lucruri în industria textilă, în construcții, reciclarea materialelor, transporturi etc.

ITM sistează activitatea firmei, dacă echipamentele sunt neconforme

De la începutul anului și până acum, ITM Dolj a sistat temporar activitatea a opt firme, în special din domeniul construcțiilor, care nu aveau echipamentele necesare pentru protejarea muncitorilor. Este vorba de firme la care muncitorii lucrau la înălțime sau la săpături, iar angajatorul nu dotase șantierul cu echipamente adecvate unor asemenea lucrări. ITM întrerupe activitatea firmei descoperită că pune în pericol viața lucrătorilor până la remedierea deficienței, adică până când firmele își procură echipamentele adecvate pentru ca oamenii să muncească în siguranță.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS