13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPagubă de 350.000 de lei în bugetul a două asociații de proprietari

Pagubă de 350.000 de lei în bugetul a două asociații de proprietari

Anchetatorii au stabilit că cele două femei au adus un prejudiciu de aproape 350.000 de lei Asociațiilor nr. 1 Rovine și nr. 2 Piața Gării (FOTO: Arhiva GdS)
Anchetatorii au stabilit că cele două femei au adus un prejudiciu de aproape 350.000 de lei Asociațiilor nr. 1 Rovine și nr. 2 Piața Gării (FOTO: Arhiva GdS)

Judecătorii craioveni au condamnat o administratoare și o casieră, acuzate că au păgubit cu suma totală de aproape 350.000 de lei două Asociații de Proprietari. Pe lângă pedepsele primite – un an și șase luni de închisoare cu executare, respectiv doi ani și nouă luni de închisoare cu executare, cele două inculpate au fost obligate de instanță să înapoieze prejudiciul adus celor două asociații.

Gazeta de Sud a prezentat încă din septembrie 2014 problemele penale de la Asociațiile de Proprietari nr. 1 Rovine și nr. 2 Piața Gării, unde controalele primăriei făcute încă din anii 2009 și 2010 au scos la iveală o serie de nereguli.
Președinta Asociației nr. 1 Rovine, Emilia Proca, explica pentru GdS ce s-a întâmplat: „În anul 2010, s-a făcut o verificare de la primărie și s-a descoperit o lipsă în casierie. Ulterior, s-a făcut o expertiză și s-a constatat că lipseau 812.633 de lei. Administratorul asociației, Cornelia Udriță, încasa o sumă de la proprietari și tăia chitanță pe altă sumă, mai mică. A făcut reparații pe sume colosale, reparații fictive fără acordul proprietarilor, nu plătea dările către stat și multe altele“.
La Asociația nr. 2 Piața Gării, neregulile casierei Grigorița Gherghiță au fost descoperite în urma mai multor sesizări venite din partea locatarilor. „În urma unor sesizări venite din partea locatarilor, am efectuat mai multe controale. Iniţial, am avut o sesizare în luna august 2009. În urma neregulilor pe care le-am depistat atunci, am recomandat celor în drept, de la preşedinte până la casier, să facă ordine în acte şi în încasări, iar casiera a fost amendată. Începând cu 20.04.2010, am declanşat un nou control. A fost încheiat, s-a constatat că lipsesc fonduri din casieria asociaţiei de sute de mii de lei. Nu ne putem pronunţa până nu vom finaliza toată documentaţia, dar din recomandările făcute de inspectorii care s-au ocupat de acest caz trebuie să anunţăm organele de cercetare penală“, spunea şeful Serviciului coordonare asociaţii de proprietari Craiova.
Cercetările, care au fost preluate de ofițerii Serviciului Investigare a Fraudelor Dolj, au durat ani buni, iar cele două inculpate au fost condamnate abia anul acesta.

Pedepse cu închisoarea la Judecătoria Craiova

Grigorița Gherghiță a fost trimisă în judecată în decembrie, anul trecut, într-un dosar în care a fost acuzată de comiterea infracțiunilor de delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Magistrații de la Judecătoria Craiova au găsit-o vinovată pentru comiterea ambelor infracțiuni și au condamnat-o la doi ani și nouă luni de închisoare cu executare. În plus, timp de cinci ani, inculpatei i-a fost interzis dreptul de a ocupa o funcţie de gestionar. Instanța a admis acţiunea civilă formulată de Asociaţia nr. 2 Piaţa Gării Craiova şi a obligat inculpata să înapoieze suma totală de 200.437,86 de lei, care va fi actualizată cu indicele de inflaţie până la data plăţii efective. Hotărârea Judecătoriei Craiova nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.
Cornelia Udriță a fost trimisă în judecată tot pentru comiterea infracțiunilor de delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Femeia și-a recunoscut faptele pentru a beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor, iar Judecătoria Craiova a condamnat-o la un an și șase luni de închisoare cu executare. Ca pedeapsă complementară, instanța i-a interzis să ocupe funcțiile de administrator, contabil sau casier timp de doi ani după executarea pedepsei. În plus, femeia a fost obligată să achite Asociației nr.1 Rovine suma de 140.623,89 lei cu titlu de daune materiale.
Sentința Judecătoriei Craiova a fost atacată cu apel de inculpată, primul termen de judecată fiind stabilit de Curtea de Apel Craiova pentru 9 septembrie.

Încă o administratoare de asociație condamnată

La începutul lunii iulie, anul acesta, Cornelia Chelu, fosta administratoare a Asociaţiei de Proprietari nr. 3 Sărari-Siloz, a fost condamnată definitiv la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată. În acest dosar, anchetatorii au reținut că femeia a „sustras lunar sume de bani, prejudiciul total ridicându-se la suma de 52.721 de lei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS