3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFirma de la stadionul de atletism, acuzată că întârzie plata salariilor

Firma de la stadionul de atletism, acuzată că întârzie plata salariilor

Lucrările de la stadionul de atletism sunt întârziate, iar unii angajaţi ai firmei AB Tehnica SRL de pe alte şantiere se plâng că nu primesc banii (Foto: arhiva GdS)
Lucrările de la stadionul de atletism sunt întârziate, iar unii angajaţi ai firmei AB Tehnica SRL de pe alte şantiere se plâng că nu primesc banii (Foto: arhiva GdS)

Unii dintre angajații firmei AB Tehnica SRL din Craiova acuză că nu au primit salariile din luna februarie a acestui an, fiind vorba în special de salariați care au contracte de muncă pe perioadă determinată. ITM a precizat că numai anul acesta a avut opt-zece reclamații la adresa firmei respective, pentru neplata la termen a salariilor, dar că angajatorul achită salariile restante după fiecare control al inspectorilor muncii.

Unii dintre angajații AB Tehnica SRL ne-au sesizat la redacție, în repetate rânduri, că societatea la care lucrează nu le plătește salariile la timp, unii muncitori neprimindu-și banii de luni de zile. Este vorba, în special, de muncitori angajați pe perioadă determinată din câteva comune doljene. „Muncitorii angajați cu contract individual de muncă pe perioadă determinată de către AB Tehnica SRL, cu sediul în strada Popoveni nr. 3, la care sunt administratori și asociați Boiangiu Ioana și Boiangiu Sergiu, au înșelat muncitorii din comunele Giurgița, Întorsura, Plosca, Cârna, Bistreț etc. Muncitorii nu și-au primit salariile din februarie și până azi (până la mijlocul lunii august – n.r.). În aceste comune, lucrările au fost predate“, se arată în mesajul transmis redacției GdS de către persoane care pretind că sunt angajați ai societății. În urmă cu două luni, alt angajat al AB Tehnica SRL acuzase, de asemenea, că nu și-a primit salariu de două luni și jumătate și că administratorul firmei refuza să îi plătească omului drepturile salariale, deși el avea contract de muncă încheiat în condițiile legii. La vremea respectivă, bărbatul acuza că în situația lui mai sunt și alți angajați ai firmei.

ITM confirmă: firma întârzie frecvent plata salariilor

GdS a contactat Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, în legătură cu acest caz. Instituția a confirmat că atât anul trecut, cât și anul acesta s-au primit foarte multe reclamații de la angajații AB Tehnica SRL, care acuzau faptul că nu și-au primit salariile la timp, în sensul că întârzierile la plată erau și de una-două luni față de data legală la care trebuia să fie achitat salariul. Doar anul acesta s-au primit „opt – zece reclamații la ITM Dolj de la angajați ai AB Tehnica. Toate reclamațiile s-au confirmat, în sensul că sunt restanțe la plata salariilor. Din partea firmei există bunăvoință, însă nu a încasat banii pentru lucrările pe care le-a prestat. ITM nu are pârghii legale să oblige o firmă să plătească salariile. Noi doar îi punem în vedere firmei să achite salariile restante. Toți angajații care au făcut reclamații au fost sfătuiți să meargă în instanță, pentru a-și cere drepturile bănești restante“, au spus reprezentanții ITM Dolj.

AB Tehnica nu a fost amendată de ITM

Deși legislația muncii prevede că o firmă care nu respectă data de plată a salariilor stabilită prin documentele încheiate cu salariații poate fi amendată pentru acest lucru, ITM Dolj nu i-a aplicat acestei firme nici o amendă, pe motiv că este „de bună credință“. Aceasta pentru că după fiecare control al ITM Dolj, firma le plătește salariile angajaților care au făcut reclamație la instituție. „Nu am amendat firma AB Tehnica pentru nerespectarea drepturilor salariale ale angajaților, pentru că firma s-a dovedit de bună credință. După fiecare control al ITM la firma respectivă i se punea în vedere să achite drepturile salariale restante, iar firma se conforma după fiecare control și le plătea oamenilor salariile. Firma demonstra cu acte că are de primit bani de la diverse instituții publice pentru care a făcut lucrări și care nu i-au plătit la timp contravaloarea acelor lucrări. Salariații de acolo au contracte de muncă legal întocmite, lucrările sunt evidențiate în contabilitate, firma și-a plătit dările către stat, iar asociații nu și-au băgat firma în insolvență, ci preferă să lucreze în continuare, dar încasează greu banii. Inspectorii noștri au pus în balanță între a-l amenda cu 3.000 – 5.000 de lei și a rămâne ca acei bani să îi folosească firma pentru plata salariilor restante“, a precizat inspectorul-șef al ITM Dolj, Cătălin Mohora. El a spus că face un apel către salariații firmei și ai altor societăți care se află în situații similare, de a nu-și primi salariile la timp „să facă sesizări și către noi, către ITM Dolj, pentru a putea discuta direct cu angajatorul. De regulă, după controalele ITM la angajatori se plătesc salariile restante, dar noi nu avem nici o pârghie legală de a-i obliga să le și achite banii. Conform Codului Muncii, noi putem doar să le punem în vedere să dea salariile restante“, a mai spus Mohora.

Administratorul firmei, de negăsit

În urmă cu câteva luni, GdS l-a contactat pe administratorul firmei, Sergiu Boiangiu. Acesta a recunoscut că a întârziat plata salariilor, dar numai în cazul unor angajați, din cauză că primăriile la care a efectuat lucrări nu i-au achitat contravaloarea acelor lucrări, deși acestea fuseseră recepționate.
Firma AB Tehnica are mai multe lucrări câștigate în Dolj, cea mai mare fiind în Craiova, la stadionul de atletism care se construiește lângă Stadionul „Ion Oblemenco“. Nu se știe dacă printre muncitorii care nu și-au încasat salariile sunt și persoane care lucrează la stadionul de atletism din Craiova. După această nouă sesizare a unora dintre angajații firmei, GdS a încercat în repetate rânduri și mai multe zile la rând să contacteze reprezentanții AB Tehnica SRL, pentru a-și spune punctul de vedere, dar aceștia nu au răspuns apelurilor GdS. De la secretariatul firmei ni s-a comunicat că Sergiu Boiangiu a fost informat care este motivul pentru care îl caută redactorii GdS, însă acesta nu răspunde la telefoane.
Potrivit datelor existente la Oficiul Național al Registrului Comerțului, Sergiu Boiangiu este asociat și administrator la AB Tehnica, dar figurează ca asociat și administrator și la Tecond SRL. Și această firmă a avut o serie de lucrări publice în ultimii ani.

Legislația muncii spune că salariile se plătesc cu prioritate

Codul Munci prevede la articolul 161 că „Salariile se plătesc înaintea oricăror altor obligaţii băneşti ale angajatorilor“. La articolul 166 din Legea nr. 53/2003 actualizată, cunoscută drept Codul Muncii, se prevede când se plătesc salariile angajaților, respectiv ce drepturi are salariatul atunci când nu sunt plătite salariile la timp: „Art. 166
(1) Salariul se plătește în bani cel puțin o dată pe lună, la data stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz. (…) (4) Întârzierea nejustificată a plăţii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului“.
ITM poate amenda reprezentanții firmelor care nu plătesc salariile la timp, pe motiv că nu respectă legislația muncii. Însă angajatul care nu și-a primit drepturile bănești nici după controlul ITM poate doar să se adreseze instanței, pentru a-și cere drepturile. Pentru acest lucru, el trebuie să aibă contract de muncă încheiat cu timpul real de lucru trecut în document, respectiv să fie înregistrat în REVISAL.

ITM nu are voie să divulge identitatea celui care a făcut sesizarea

Potrivit legislației muncii, după ce un salariat reclamă la ITM că nu i-a fost plătit salariul la timp, inspectorii sunt obligați să controleze firma respectivă, dar trebuie să păstreze confidențialitatea privind datele persoanei care a făcut sesizarea.
Pe un forum juridic se precizează că ITM nu poate obliga o firmă să plătească salariile restante. „Pe lângă sesizarea ITM, angajații mai au la dispoziție și altă soluție: un proces cu angajatorul. Astfel, ei pot depune o cerere de chemare în judecată a angajatorului, la instanța de judecată de la domiciliu, aceasta fiind singura autoritate în stat care îl poate obliga pe angajator să plătească salariile restante, potrivit consilierului juridic din Forumul AvocatNet.ro. Acțiunea se depune la Tribunalul în a cărui rază salariatul își are domiciliul sau locul de muncă, în termen de trei ani de la data la care angajatorul ar fi trebuit să achite salariul“, se arată pe site-ul Avocatnet.ro. Dacă o persoană nu își cere drepturile salariale de la firma la care lucrează timp de trei ani de la data la care societatea trebuia să le plătească, atunci acele drepturi bănești se prescriu.
Pentru astfel de acțiuni la tribunale, salariaților nu li se percepe taxă de timbru și nici timbru judiciar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS