8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj13 ani de închisoare pentru uciderea unui polițist

13 ani de închisoare pentru uciderea unui polițist

Magistrații Tribunalului Mehedinți au hotărât să-l condamne la 13 ani de închisoare pe tânărul care a lovit cu pumnul un agent din cadrul Poliţiei Locale Drobeta Turnu Severin. Polițistul, care a căzut și s-a lovit cu capul de asfalt, a murit după zece zile, la Spitalul de Urgență Craiova.

Incidentul în urma căruia și-a pierdut viața agentul Constantin Barbu, de 57 de ani, s-a petrecut în noaptea 1 spre 2 februarie, în jurul orei 2.00, în centrul municipiului Drobeta Turnu Severin. Reprezentanții Poliției Locale Drobeta Turnu Severin au precizat că, la ora 1.58, un taximetrist a sunat la dispecerat și a sesizat faptul că, la intersecţia străzilor Cicero cu Semenic, în fața unui bar, a izbucnit o altercaţie între mai mulţi tineri. La adresa indicată a fost trimis un echipaj de agenți ai Poliției Locale, iar când au încercat să-i legitimeze pe scandalagii, aceștia au devenit violenți. Unul dintre ei l-a lovit cu pumnul în bărbie pe agentul Constantin Barbu, de 57 de ani, care a căzut din picioare și s-a lovit cu capul de asfalt. Agresorii l-au bruscat și pe colegul agentului Barbu, după care s-au urcat într-o mașină și au fugit. Ulterior, colegul agentului Barbu a solicitat o ambulanță, iar polițistul rănit a fost transportat la Spitalul de Urgență Drobeta Turnu Severin. După ce a fost stabilizat, bărbatul a fost transferat la Spitalul de Urgență Craiova și a fost internat la Secția de Neurochirurgie, fiind diagnosticat cu un traumatism cranio-cerebral acut. Încă de la început, medicii craioveni au precizat că sunt rezervați cu privire la șansele de supraviețuire ale agentului Barbu, care suferise multiple contuzii hemoragice la nivelul creierului în urma loviturii. Ulterior, Constantin Barbu a fost supus unei intervenții chirurgicale, însă în noaptea de 11 februarie, la ora 23.00, inima i-a cedat. A intrat în stop cradio-respirator, a fost resuscitat, însă medicii craioveni nu i-au putut salva viața.

Agresorul și-a recunoscut faptele și a fost condamnat la 13 ani de închisoare

Cercetările au fost preluate de polițiștii din cadrul IPJ Mehedinți, care, pe 2 februarie, a reușit să-l identifice și să-l aducă la audieri pe tânărul care l-a lovit pe agentul Constantin Barbu. Este vorba de severineanul Ionel Burducea, de 26 de ani, care a fost arestat preventiv pe 3 februarie, printr-o hotărâre a Tribunalului Mehedinți.
Ulterior, la sfârșitul lunii martie, Burducea a fost trimis în judecată într-un dosar în care a fost acuzat de comiterea infracțiunii de ultraj, raportată la infracțiunea de omor, dar și de comiterea infracțiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice. În același dosar a fost trimis în judecată și alt participant la scandal, Dorinel Gogoloiu, care a fost acuzat de tulburare a ordinii şi liniştii publice. Încă de la început, cei doi inculpați și-au recunoscut faptele pentru a avea parte de reducerea cu o treime a pedepselor, iar pe 21 iulie au fost condamnați. Burducea a primit o pedeapsă de 13 ani de închisoare pentru infracțiunile comise, iar Gogoloiu a fost condamnat la doi ani de închisoare. Tribunalul Mehedinți a mai hotărât ca Burducea să rămână în continuare în arest și să achite cheltuielile cu spitalizarea și înmormântarea agentului Barbu. „Admite acţiunea civilă exercitată de partea civilă Spitalul Clinic de Urgenţă Craiova. Obligă pe inculpatul Burducea Ionel la plata sumei de 12.227,16 lei, cu titlu de daune materiale, reprezentând contravaloarea cheltuielilor de spitalizare a persoanei vătămate Barbu Constantin (în perioada 2.02.2016 – 11.02.2016). Admite acţiunea civilă exercitată de Direcţia de Poliţie Locală Drobeta Turnu Severin. Obligă pe inculpatul Burducea Ionel la plata sumei de 88.000 de lei, cu titlu de daune materiale, reprezentând contravaloarea ajutorului de înmormântare a persoanei vătămate Barbu Constantin“, se arată în hotărârea Tribunalului Mehedinți.
Sentința instanței a fost atacată cu apel de cei doi inculpați, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova săptămâna trecută, pe 11 august. Judecătorii craioveni nu au stabilit, deocamdată, primul termen de judecată a apelului formulat de cei doi inculpați.

Ultrajul

Potrivit Codului Penal, ultrajul reprezintă ameninţarea, lovirea, vătămarea corporală, loviturile cauzatoare de moarte sau omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Ultrajul se pedepsește cu închisoarea prevăzută de lege pentru aceste infracțiuni, ale căror limite se majorează cu o treime. Dacă ultrajul a fost comis asupra unui poliţist sau jandarm aflați în exercitarea atribuţiilor de serviciu, limitele pedepselor pentru aceste infracțiuni se majorează cu jumătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS