Valea gunoaielor din pădurea de la Leamna

O porțiune de câteva zeci de metri pătrați din pădurea de la Leamna s-a transformat de luni bune într-o adevărată groapă de gunoi. Resturi menajere, moloz și saci plini cu gonoaie zac aruncate într-o vale de la margine pădurii, fără ca nimeni să intervină pentru igienizarea zonei. Instituțiile de specialitate ridică din umeri, fie pentru că nu au competența să aplice sancțiuni, fie pentru că nu au cum să intervină pentru că pădurea este privată. În cazul de față, proprietarul ar trebui să fie cel sancționat, dar acesta nu este de găsit.

Dacă circuli pe DJ 552 spre comuna doljeană Leamna și vrei să faci un popas la pădure în prima parcare care îți iese în cale după ce treci de localitatea Bucovăț, imaginea întâlnită este dezolantă. De cum oprești, ești întâmpinat de un morman de gunoaie care zac aruncate la marginea pădurii, majoritatea aflate în saci menajeri. Din aceștia se zăresc resturi de alimente, peturi și cutii de bere, cutii de conserve și pamperși. Dacă mai înaintezi însă puțin și îți arunci privirea în pădure, în valea de câțiva metri care se cască în fața ta, ai impresia că ai ajuns la groapa de gunoi. Spațiul verde pălește în fața mormanelor de gunoaie, de moloz și resturi menajere care se întind pe zeci de metri pătrați. Ai impresia că tot gunoiul din împrejurimi a fost depozitat aici cu bună știință, iar cantitatea care s-a strâns te face să crezi că situația nu este de ieri, de azi, ci de luni bune. Saci cu materiale de construcții, chiuvete sparte, resturi de gresie și faianță, de polistiren, de plastic, țigle, cărămizi, haine, încălțăminte, sticle de plastic, cutii de bere și tot felul de resturi menajere s-au adunat în această vale a pădurii de la Leamna, transformată într-un adevărat depozit de gunoi. Resturi menajere zac aruncate la voia întâmplării și pe marginea drumului care duce către Leamna, dar situația gunoaielor din pădure întrece orice limită.

Cum s-a ajuns până aici și cine ar fi trebuit să se sesizeze pentru ca pădurea să nu fie invadată de gunoaie, este o întrebare la care GdS a încercat să ofere un răspuns. Prima instituție contactată, Garda de Mediu, nu ne-a lămurit. „Noi nu mergem să facem curat, noi putem doar să-l amendăm pe cel care are în administrare pădurea. Orice pădure trebuie păzită pentru ca oamenii să nu mai arunce gunoaiele la voia întâmplării“, a precizat Gheorghe Călinoiu, directorul Gărzii de Mediu Dolj. La rândul ei, Garda Forestieră și-a declinat competența legat de deșeurile menajere din păduri. „Paza și integritatea pădurilor este apanajul strict al gestionarului, respectiv Direcția Silvică, Ocolul Silvic. Noi verificăm doar respectarea regimului silvic, amenzile pentru gunoaie le dă Garda de Mediu“, a explicat ing. Gheorghe Dinucă, director control al regimului silvic și cinegetic – Garda Forestieră. Așa că am ajuns la Direcția Silvică Dolj. Cei de aici au părut să lămurească, inițial, problema. „Ne vom deplasa la fața locului să vedem care este situația. Dacă este vorba de un popas, de o parcare, curățenia cade în sarcina celor care se ocupă de drumurile naționale și județene, dar dacă gunoiul este aruncat în pădure, este treaba Direcției Silvice. Vom curăța zona, vom mai amplasa și panouri de avertizare cu amenzile pe care le primesc cei care aruncă gunoiul în pădure, vom vorbi și la pază. Din păcate, această situație cu gunoaiele este una generală în cazul pădurilor traversate de drumuri județene sau naționale“, a spus ing. Marin Bălă, din cadrul compartimentului de pază al Direcției Silvice Dolj.

Pădurea este privată, proprietarul nu mai are contract cu Ocolul Silvic

Analizând ulterior situația, cei de la Direcția Silvică, prin Ocolul Silvic Craiova, au ajuns la concluzia că pădurea la care am făcut referire este proprietate privată și că direcția nu mai are dreptul să intre în această zonă pentru a face curățenie. Ar fi vorba de 125 de hectare de pădure, retrocedate în baza legii, pentru care ar fi existat inițial un contract de pază cu Ocolul Silvic Craiova, contract care ulterior a fost reziliat pentru neplată. „Pădurea este privată. Proprietarul a avut contract cu noi pentru pază până în urmă cu câteva luni. A refuzat însă să mai plătească, iar contractul a fost reziliat. Ani la rând s-au strâns gunoaie de aici, în colaborare și cu Primăria Bucovăț, dar după ce s-a reziliat contractul nu am mai avut ce face. S-au purtat discuții prin corespondență cu împuternicitul proprietarului pădurii, pentru a se ajunge la un acord privind pădurea, pentru că în prezent Ocolul Silvic nu mai poate interveni fiind proprietate privată, dar degeaba“, a menționat Gheorghe Nanu, reprezentant al Ocolului Silvic Craiova. „Pe toate drumurile care duc către Leamna sunt saci de gunoi menajer aruncați pe margine. Noi păzim pădurile pentru a nu se tăia ilegal sau a nu se arunca gunoaie, dar, conform legii, nu avem ce să le facem celor care aruncă gunoaiele. Nu-i putem sancționa. Este un paradox: administrăm pădurile statului, dar nu avem dreptul să-i amendăm pe cei care murdăresc pădurile. Nu putem nici încheia un contract să luăm și să ducem gunoiul undeva, la o groapă amenajată, pentru că nu avem activitate care să producă deșeuri menajere. Suntem într-o situație delicată, din acest punct de vedere“, a adăugat acesta.

Cine îi amendează pe cei care aruncă gunoaiele în pădure?

Și, totuși, cine îi poate amenda pe cei care aruncă gunoiul prin păduri sau la marginea drumurilor? Ing. Marin Bălă, din cadrul compartimentului de pază al Direcției Silvice Dolj, a revenit cu completări. „Personalul silvic nu mai are atribuțiuni privind aplicarea de amenzi persoanelor fizice și juridice pentru aruncarea de deșeuri menajere în pădure. Acest lucru cade exclusiv în sarcina inspectorilor de mediu și a autorităților publice locale. Ei trebuie să pună în vedere și să sancționeze proprietarul sau administratorul în cazul în care nu-și eliberează suprafețele de deșeuri. Legea în vigoare pentru sancțiuni și contravenții silvice spune că personalul silvic poate da amenzi doar pentru resturile de materiale lemnoase lăsate în urma exploatării, nu și pentru deșeuri. Și noi mai curățăm zonele cu gunoaie din pădurile de la Radovan și Perișor, de exemplu, dar gunoiul se face la loc. Vine omul, aruncă gunoiul din mașină și pleacă. Cum îl prinzi și cum îl sancționezi? Este dificil. Totul ține până la urmă și de conștiința și educația fiecăruia“, a mai spus Marin Bălă.

Deci, dacă este pădurea statului, aflată în administrarea Ocoalelor Silvice, amenzile le-ar da inspectorii de mediu, dar dacă pădurea este privată, cum este cazul celor 125 de hectare din comuna Bucovăț, sarcina ar fi a autorităților locale, în speță a primăriei din localitate. Despre gunoaiele din pădurea de la Leamna se spune că s-ar datora și faptului că, atunci când s-a mai curățat parcarea de către cei de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova, o parte din gunoiul care era lăsat aici ar fi fost împins la vale și acoperit cu pământ. Așa s-ar explica mormanele adunate în această zonă. Pădurea fiind însă privată, curățarea ei cade acum în sarcina proprietarului. Dar ce se întâmplă când acesta nu este de găsit? Autoritățile nu au pe cine să tragă la răspundere, nici curățenie nu au cum să facă, așa că pădurea poate rămâne în continuare groapa de gunoi a unora.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 18 august 2016

Actualitate

» Dosarul Revoluţiei, redeschis pentru că ancheta anterioară a fost superficială. Motivarea judecătorului ÎCCJ
» ANAF: Numărul persoanelor fizice cu datorii la fisc s-a redus cu peste 60.000 în trimestrul II
» Motoc: Nu au existat discuții despre un transfer al focoaselor nucleare ale SUA din Turcia
» Ministrul Transporturilor: Flota Tarom va fi reînnoită; trebuie să fie opțiuni viabile tehnic și avantajoase economic
» Prognoza meteo pentru vineri şi sâmbătă
» Loteria fiscală pentru bonurile din iulie va fi organizată duminică, 21 august
» Motorul unui avion a luat foc la decolare pe Aeropotul Ataturk, Istanbul
» Gorj: Peste 160 de concedieri la fabrica de confecţii din Târgu Jiu
» Măsurile suplimentare de securitate de la aeroportul Schiphol-Amsterdam vor fi reduse
» Un deţinut din Penitenciarul Spital Jilava şi-a incendiat celula
» Uriașul incendiu din California continuă să se extindă
» România va avea un sistem de inventariere, măsurare şi monitorizare a calităţii serviciilor publice
» MAE respinge informațiile potrivit cărora SUA au început transferul de arme nucleare staționate la Incirlik în România
» Olt: Incendiu la o anexă gospodărească din Priseaca
» Turcia: Peste 100 de percheziții și mai multe arestări la Istanbul în ancheta privind tentativa de puci
» Cel puțin trei morți și 40 de răniți în atacul cu mașină-capcană din estul Turciei
» Istoricul Neagu Djuvara împlinește, astăzi, 100 de ani
» Ateliere de creație în ediția de foc a Festivalului Puppets Occupy Street
» Gabriel Oprea a contestat verdictul de plagiat
» MAE: Doi cetățeni români reținuți în urma tentativei de puci din Turcia au fost eliberați

Dolj

» Cu amenințarea deasupra capului
» Ediție de foc a Festivalului Puppets Occupy Street
» Pașapoarte, cozi și nervi
» Dolj: Depistați în timp ce conduceau mopede neînmatriculate
» Dolj: La volan cu o alcoolemie peste limita legală
» Dolj: Cercetați pentru furt de material lemnos
» Autorităţile străine au luat copiii a 11 familii stabilite peste hotare
» Scandal între polițiști și un craiovean, pe Calea Unirii
» Limitator de viteză legat cu sârmă pe strada Drumul Jiului
» Darea în plată i-a ajutat pe cei disperați din cauza băncilor
» Valea gunoaielor din pădurea de la Leamna
» Protecţia Consumatorilor îi dă lui Termo cu debranşarea în cap

Gorj

» Gorj: Sancţiuni pentru şoferii indisciplinaţi
» Gorj: Razii pentru stoparea comerţului ilegal cu lemn
» Gorj: Furtuna a distrus parțial fațada liceului din Bumbești-Jiu
» S-a trecut la amenajarea taluzurilor pentru şoseaua ocolitoare
» Încep disponibilizările colective la CEO
» Xonia și Carmen, la Festivalul Berii de la Târgu Jiu

Mehedinţi

» Mehedinți: Activităţi de informare şi prevenire a infracţionalităţii în taberele şcolare
» Mehedinți: Acţiuni în trafic pentru asigurarea respectării regulilor de circulaţie

Sport

» Prima notă de zero din istoria Jocurilor Olimpice
» Tenis: Halep o înfruntă în această seară pe Gavrilova la Cincinnati
» JO 2016: Clasamentul pe medalii – SUA, pe primul loc, România a coborât pe 43
» Fotbal: Astra dă piept cu West Ham
» Echipa Pro Junior Craiova, medaliată cu argint la Brașov Cup
» Elisei ajunge săptămâna viitoare în Bănie
» Fotbal / Liga Europa, play-off (tur)
» „Satelitul” CS Universitatea a remizat cu Al Ittihad Kabla
» CSO Filiaşi şi ACS Podari se întâlnesc în Cupă

Educatie

» Şcoala „Sfântul Gheorghe“ din Craiova are nevoie de investiţii

Top